......

ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ 120 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΔΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ AEGEAN

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανακοίνωσε κρατική στήριξη της Aegean μέσω ενός συνολικού πακέτου ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, ένα σχέδιο που η κυβέρνηση έχει στείλει προς αξιολόγηση και έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για να δικαιολογήσει την παραπάνω στήριξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το σχέδιο απαιτεί και τη συμμετοχή των μετόχων της εταιρείας κατά το ήμισυ. Το συνολικό «πακέτο» ενίσχυσης ανέρχεται σε 120 εκατομμύριο ευρώ, «ποσό πολύ χαμηλότερο συγκριτικά με τη στήριξη αξίας άνω των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν λάβει ή έχει δρομολογηθεί να λάβουν μέχρι σήμερα αθροιστικά οι αεροπορικές εταιρείες του κλάδου των αερομεταφορών».

Βάσει του σχεδίου, το οποίο διασφαλίζει και τη σημαντική συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων, κεφάλαια ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ θα προέλθουν από τους μετόχους της Aegean, γεγονός που επί της ουσίας σηματοδοτεί την πραγματοποίηση Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει ειδικά δικαιώματα προαίρεσης τύπου warrants για αγορά μετοχών της εταιρίας, τα οποία θα δικαιούται να ασκήσει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ερωτηθείς εάν υφίσταται ζήτημα κρατικοποίησης της εταιρείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απάντησε επί της ουσίας: «η απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει την εταιρία εδράζεται στο γεγονός ότι οι αερομεταφορές είναι ένας κλάδος κομβικός για λειτουργία της οικονομίας όχι μόνο για τις μετακινήσεις των πολιτών, αλλά και επειδή αποτελούν τα φτερά που φέρνουν τουρίστες στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με το ethnos, έως τώρα η απώλεια ρευστότητας της Aegean εξαιτίας της πτώσης των μετακινήσεων φτάνει τα 160 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 65 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πακέτο ύψους 115 εκατ. ευρώ για τον κλάδο των αερομεταφορών. «Τα μέτρα για τον κλάδο, που ανακοινώθηκαν σήμερα, είναι θετικά, αλλά τα μεγέθη είναι πολύ μικρά σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε.», σχολίαζε τότε η Aegean, προσθέτοντας στη χρήση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19, στο όποιο έχουν πρόσβαση όλες οι επιχειρήσεις, θα υποβάλει διακριτά αιτήματα δανεισμού προς τις 4 ελληνικές τράπεζες: Alpha Bank, EUROBANK, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς για συνολικό ποσό 150 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 11% του κύκλου εργασιών της.

Σημειώνεται ότι με τις πλάτες της κυβέρνησης η εταιρεία έχει λάβει πιστωτικές γραμμές ύψους 120 εκατ. ευρώ και το ομολογιακό δάνειο των 150 εκατ. ευρώ.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments