....

ΚΡΙΤΩΝ ΑΡΣΕΝΗΣ: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ ΣΤΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ»

» Ο Ελληνας Ευρωβουλευτής μιλά στα “Χ.Ν.” για της πολιτικές –

οικονομικές εξελίξεις και κατηγορεί την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της καταστροφής των χημικών της Συρίας

Ως το «μεγάλο πειραματόζωο στο νεοφιλελεύθερο εργαστήρι» χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για αλλαγή  πολιτικών στην Ευρώπη.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα “Χ.Ν.” κάνει λόγο για “έλλειμμα ενημέρωσης και δημοκρατίας” και παιχνίδια “παραπληροφόρησης” από όσους χειρίζονται την υπόθεση καταστροφής των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, αλλά και “θλιβερές και αστείες” απαντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης επί του θέματος, ενώ αναφέρεται και στις εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς και στις επαφές του με τον ΣΥΡΙΖΑ.

• Κατεβήκατε για να συμμετάσχετε στην παγκρήτια κινητοποίηση στο Αρκάδι ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας. Ο κόσμος εδώ, αλλά και οι Φορείς λένε ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα επίσημης ενημέρωσης για το θέμα. Εσείς τι λέτε;
Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και Δημοκρατίας. Προσωπικά είμαι ενάντια στην καταστροφή των χημικών στα ανοιχτά της Κρήτης για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί δεν  έχουμε τις επιστημονικές εγγυήσεις που χρειαζόμαστε για τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί. Και το λέω αυτό διότι αρχικά είχε επιλεγεί η Αλβανία για να γίνει στο έδαφός της η καταστροφή των χημικών με ξηρά καύση. Ωστόσο, όχι για επιστημονικούς, αλλά για πολιτικούς λόγους -λόγω της αντίδρασης των πολιτών της Αλβανίας- απερρίφθη αυτή η πρόταση. Ο δεύτερος λόγος είναι, γιατί είμαι κατά των χημικών όπλων και γενικά του πολέμου. Δεν θέλω να παράγονται χημικά όπλα και να πωλούνται είτε νόμιμα είτε παράνομα. Κι αυτό μπορεί να σταματήσει, όταν οι εταιρείες που τα παράγουν και αποκομίζουν υπερκέρδη αναλάβουν το κόστος από τη χρήση ή την καταστροφή τους που σήμερα επωμίζονται τρίτες χώρες και λαοί. Το να καταστρέφουν λοιπόν τα χημικά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αυτό βολεύει μόνο αυτές τις εταιρείες.

• Ευαισθητοποιηθήκατε άμεσα μόλις τα “Χ.Ν.” ανέδειξαν το θέμα υποβάλλοντας ερωτήσεις στην Ε.Ε. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα σχετικά ερωτήματα απαντά καθησυχαστικά, λέει ότι παρακολουθεί το θέμα και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Πώς σας ακούγονται αυτές οι απαντήσεις;
Προκαλούν θλίψη, γιατί βλέπουμε την ελληνική κυβέρνηση να συμμετέχει σ’ ένα παιχνίδι που δεν συνάδει με τα συμφέροντα της χώρας. Και το παιχνίδι αυτό, που περιέχει παραπληροφόρηση, διασπορά αντιφατικών ειδήσεων, μη γνωστοποίηση στοιχείων κ.λπ. έχει επιλεγεί, γιατί δεν θέλουν να έχουν αντιδράσεις. Από την άλλη η τοπική κοινωνία -χάρη στα “Χανιώτικα νέα” και τα μέσα ενημέρωσης της Κρήτης- έχει κρατηθεί ενήμερη και είναι η μόνη που αντιδρά. Αυτό προκαλεί ανησυχία σε όσους ηγούνται της επιχείρησης καταστροφής των χημικών στα διεθνή ύδατα. Τους απασχολεί ότι αυτός ο τόπος γνωρίζει και αντιδρά, κι αυτό γιατί κατάφεραν πραγματικά να μη γνωρίζουν και να μην αντιδρούν όλοι οι άλλοι τόποι.

• Και οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις;
Είναι αξιοσημείωτο ότι πληροφορηθήκαμε για την επιχείρηση από δημοσιογράφους και όχι από την ελληνική κυβέρνηση ή τον Ο.Η.Ε. Εκανα την πρώτη ερώτηση αμέσως μετά που διάβασα τα δημοσιεύματα και παράλληλα ζήτησα και από την κυβέρνηση, που έχει και την προεδρία της Ε.Ε. να πάρει θέση. Αρχικά, ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε να αποφύγει οποιαδήποτε απάντηση, ενώ μετά από πιέσεις είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» παραπέμποντας σε μία συνάντηση 3 περιβαλλοντικών οργανώσεων με τον διευθυντή του Οργανισμού για την καταστροφή των χημικών. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε, οργάνωση με το όνομα “Oceanica” δεν υπάρχει, η W.W.F. ανακοίνωσε ότι δεν συμμετείχε στη συνάντηση, ενώ η “Greenpeace” έχει εκφράσει δημόσια τις ανησυχίες της για την όλη διαδικασία. Ακολούθως επέλεξε να ενημερώσει το συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πολλές ενέργειες για να αποτρέψει την επιχείρηση, χωρίς να τις κατονομάσει, ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες και ότι “όλα θα πάνε καλά”, γιατί υπάρχει η εγγύηση των μεγάλων δυνάμεων. Τέλος, κι αφού έχουν περάσει 2 μήνες από τη δημοσιοποίηση του θέματος, ο κ. Βενιζέλος μας λέει ότι «δυστυχώς τώρα πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, είμαστε προ τετελεσμένων». Δηλαδή κροκοδείλια δάκρυα κατόπιν εορτής. Ολα αυτά προκαλούν θλίψη και οι απαντήσεις είναι αστείες.

• Η στάση της Ε.Ε. σας ικανοποιεί απέναντι στο θέμα, μίας Ε.Ε. που θεωρητικά είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα περιβάλλοντος;
Η Ε.Ε. παράγει νόστιμους ή άνοστους καρπούς ανάλογα με το ποιος την ποτίζει. Οταν δηλαδή οι κυβερνήσεις ζητάνε από την Ε.Ε. σωστές πολιτικές, η Ε.Ε. φέρνει σωστές πολιτικές, όταν ζητάνε λάθος φέρνει λάθος. Τα χρόνια της κρίσης είδαμε πόσες λάθος πολιτικές υιοθετήθηκαν από την Ε.Ε., γιατί επεβλήθησαν από 28 κυβερνήσεις εκ των οποίων οι 24 ήταν δεξιές κυβερνήσεις με νεοφιλελεύθερη ιδεολογική κατεύθυνση. Ομως, όταν οι λαοί της Ευρώπης έχουν ψηφίσει αυτές τις κυβερνήσεις δεν θα πρέπει μετά να κατηγορούμε την Ευρώπη που έχει αυτές τις πολιτικές. Αν είχαμε συνηθίσει την Ευρώπη να έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες ήταν επειδή παλαιότερα είχαμε προοδευτικές κυβερνήσεις. Στην πράξη το σημερινό Ευρωκοινοβούλιο είναι το πιο συντηρητικό ευρωκοινοβούλιο στην ιστορία. Ακόμα όμως και σε αυτό κατάφεραν η Αριστερά, οι Οικολόγοι, οι Σοσιαλιστές και το πιο προοδευτικό κομμάτι των φιλελευθέρων να πετύχουν -σε πολλές περιπτώσεις- νίκες απέναντι στη δεξιά πλειοψηφία. Με την ψήφο μας λοιπόν επιλέγουμε ποια Ευρώπη θέλουμε.

• Το στοίχημα των ερχόμενων ευρωεκλογών ποιο είναι;
Σε αυτό το ευρωκοινοβούλιο, λόγω της συντριπτικής πλειοψηφίας της δεξιάς, δώσαμε μία δύσκολη μάχη και αν το αποτέλεσμα των ερχόμενων ευρωεκλογών δεν είναι ένα αριστερό αποτέλεσμα θα είναι πλέον μία αδύνατη μάχη. Μπορεί να δούμε να ξαναγράφονται πολιτικές υπέρ των πολυεθνικών αυτή τη φορά, όπως κινδυνεύσαμε στο θέμα των σπόρων που καταφέραμε να έχουμε μία μαζική υπερψήφιση της τροπολογίας που κατέθεσα για την απόρριψη της νομοθεσίας που θα έδινε το μονοπώλιο στις πολυεθνικές. Εχουμε κρίσιμες συμφωνίες απέναντί μας, όπως η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. με Καναδά και Η.Π.Α. που πρέπει και οι δύο να απορριφθούν, καθώς δίνουν το δικαίωμα προσβολής κάθε ευρωπαϊκής νομοθεσίας από οποιαδήποτε εταιρεία του Καναδά ή των Η.Π.Α. όχι σε ένα δικαστήριο, αλλά σε μία ομάδα 3 δικηγόρων, οι οποίοι και θα αποφασίζουν για το τι θα ισχύει! Σήμερα, μπορεί να έχουμε πικρή γεύση από την Ευρώπη λόγω μνημονίου, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή χάνουμε μία μάχη που δίνεται. Μπορούμε την ίδια μάχη να την κερδίσουμε και να αποκτήσουμε ακριβώς αυτό που θέλουμε από την Ευρώπη.

• Θα πολιτευτείτε στις επόμενες εκλογές;
Με ενθουσιάζει η ιδέα της σταυροδοσίας. Θεωρώ ότι αυτά τα 5 χρόνια έδωσα έναν αγώνα ιδεολογικό, καθαρό και με συνέπεια. Είναι λοιπόν πάρα πολύ πιθανό να είμαι υποψήφιος και σ’ αυτές τις εκλογές.

• Γράφτηκε πρόσφατα ότι ενδέχεται να συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αληθεύει;
Υπάρχει μία συζήτηση. Με έχουν προσεγγίσει στελέχη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κινήματα πολιτών και μου έχουν πει ότι προτείνουν την υποψηφιότητά μου αναγνωρίζοντας τη δουλειά και τον αγώνα μου. Αυτή η συζήτηση είναι πάρα πολύ τιμητική για εμένα.

• Είστε ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, ενώ είχατε εκλεγεί το 2009 με το ΠΑΣΟΚ. Τις τελευταίες εξελίξεις στην κεντροαριστερά πώς τις βλέπετε;
Στο παρελθόν η κεντροαριστερά ήταν φορέας ελπίδας. Σήμερα έχει βρεθεί δυστυχώς στον ρόλο του υποστηριχτή της ΝΔ και ακραίων νεοφιλελεύθερων και συντηρητικών πολιτικών. Με αυτό τον τρόπο έχει αυτοακυρωθεί. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί να είναι κάποιος κεντροαριστερός και να δέχεται την πώληση του νερού της Θεσσαλονίκης, του δικτύου της Δ.Ε.Η., κερδοφόρων αεροδρομίων, όπως αυτό των Χανίων, ή την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Ολες αυτές οι πολιτικές οδηγούν στην πολιτική ακύρωση της κεντροαριστεράς.

• Στην Ευρώπη είδαμε πρόσφατα την επανεκλογή της Μέρκελ, ενώ οι προσδοκίες για αλλαγή των συσχετισμών από την εκλογή του Ολάντ δεν επαληθεύτηκαν. Μπορεί να περιμένει η Ελλάδα ν’ αλλάξει κάτι στην Ευρώπη στις ερχόμενες ευρωεκλογές;
Νομίζω ότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες περιμένουν οι αλλαγές να έρθουν από την Ελλάδα. Συνέχεια με ρωτούν συνάδερφοι ευρωβουλευτές για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας. Περιμένουν, ότι η ανατροπή αυτού του σκηνικού θα έρθει από την Ελλάδα και προσβλέπουν σ’ αυτό με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Η Ελλάδα είναι το μεγάλο πειραματόζωο στο νεοφιλελεύθερο εργαστήρι. Κι αυτές οι πολιτικές περνάνε μετά στις υπόλοιπες χώρες και γίνονται κανόνας. Δεν χρειάζεται λοιπόν να περιμένουμε να έρθει η απάντηση από τη Γερμανία ή τη Γαλλία. Μπορεί να έρθει κι από εδώ. Και η απάντηση αυτή πρέπει να είναι μία ευρωπαϊκή απάντηση, μία απάντηση, η οποία θα μας επανατοποθετεί μέσα στην Ευρώπη και θα επιτρέπει και στην Ευρώπη να ξαναβρεί τον εαυτό της.


http://www.haniotika-nea.gr/

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments