WWW.TASTV.GR

...: ΚΥΡΙΑΚΟ, ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ...

Του Κώστα Στούπα 

Πάγια άποψη αυτής της στήλης είναι πως ο "καρκίνος" που κατατρώει τον ελληνισμό είναι το  πελατειακό κομματικό κράτος των αργόμισθων και των πρόωρα και πλουσιοπάροχα συνταξιοδοτηθέντων.

Η απουσία κάθε είδους και έννοιας αξιολόγησης και ανταμοιβής της προσπάθειας έχει οδηγήσει στον αφελληνισμό της χώρας από το πλέον δυναμικό κομμάτι του πληθυσμού της.

Όταν, όσοι μπορούν και μεταξύ αυτών οι καλύτεροι, φεύγουν στο εξωτερικό αυτό που μένει είναι η αύξηση της πυκνότητας των "ψεκασμένων", των ανειδίκευτων και εξαρτημένων από τον  κρατικό κορβανά. Στράτευμα χωρίς αξιωματικούς μόνο όχλο μπορεί να συνθέσει και δεν έχει παρά να ελπίζει στην ήττα ή την επιλογή αφέντη.

Αν το ελληνικό κράτος δεν επανιδρυθεί εκ του μηδενός σε εντελώς διαφορετική βάση, δεν υπάρχει κανένας ρεαλιστικός λόγος κάποιος να ελπίζει πως η χώρα αυτή έχει οποιοδήποτε άλλο μέλλον πέραν μιας μακρινής και φτωχής  επαρχίας της Ε.Ε. (π.χ. όπως η Σικελία για την Ιταλία) ή αν αποτύχει η Ε.Ε. μιας μακρινής επαρχίας μιας  νέας "Οθωμανίας".

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός έκανε μια τηλεσύσκεψη στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προσελκύσει τους Έλληνες του εξωτερικού προκειμένου να  επιστρέψουν και να στηρίξουν την προσπάθεια ανασύνταξης και ανάπτυξης της χώρας.

Στον απόηχο αυτής της προσπάθειας η στήλη έλαβε μερικές επιστολές από Έλληνες του εξωτερικού (οι οποίοι αποτελούν και έναν από τους συμπαγείς πυρήνες των αναγνωστών της). Ιδού δυο από αυτές τις οποίες ξεχώρισα:

1) Κυριάκο, δεν  επιστρέφω…

"Αγαπητέ, Κύριε Στούπα,

Είμαι τακτικός αναγνώστης σας και θεωρώ ότι διαχρονικά διατυπώνετε ορθολογικές απόψεις σε μια ανορθολογική χώρα.

Προσφάτως (27/11/2020) ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, είχε τηλεδιάσκεψη με Έλληνες του εξωτερικού, αναζητώντας να μάθει τρόπους που θα διευκόλυναν την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Θα ήθελα να σας δώσω μια γεύση από τη δική μου εμπειρία. 

Είμαι ιατρός και από το 2005 βρίσκομαι στο εξωτερικό. Τα τελευταία δε 10 χρόνια υπηρετώ σε διευθυντική θέση σε νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας. Από το 2013 είχα πάρει αναβολή στράτευσης ως μόνιμος κάτοικος εξωτερικού.  Ουδέποτε είχα κηρυχτεί ανυπότακτος, είχα πάρει νομίμως όλες τις αναβολές σπουδών και ειδικότητας όπως όριζαν οι κείμενες διατάξεις και οποτεδήποτε η στρατολογία αναζητούσε δικαιολογητικά,  τους τα παρείχα άμεσα.

Συνδυασμός νόστου και διάθεσης προσφοράς στην Ελλάδα με έκαναν να σκεφτώ το ενδεχόμενο επιστροφής.

Κατόπιν μιας σουρεαλιστικής διαδικασίας κρίσεων ΕΣΥ και ακόμη πιο σουρεαλιστικής συνεντεύξεως (που ίσως αποτελεί αντικείμενο άλλης μεταγενέστερης επιστολής προς εσάς) κατέλαβα θέση επιμελητή σε νοσοκομείο των Αθηνών. 

Κατεβήκαμε λοιπόν οικογενειακώς Ελλάδα (σύζυγος και μια μικρή κόρη). Προφανώς έπρεπε να εκπληρώσω τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις.  Οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού άνω των 35 ετών έχουν δικαίωμα εξαγοράς μειωμένης θητείας 6 μηνών, κατόπιν ολοκλήρωσης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης 20 ημερών. 

Εδώ λοιπόν αρχίζουν τα προβλήματα. 

Ο Στρατός πριν σε κατατάξει ζητά βεβαίωση ότι συνεχίζεις να διατηρείς την ιδιότητα μονίμου κατοίκου εξωτερικού.  Αυτό δύναται να το βεβαιώσει ΜΟΝΟ η αρμόδια ελληνική προξενική αρχή, δηλαδή η ελληνική πρεσβεία Λονδίνου. 

Τα τελευταία χρόνια η πρεσβεία του Λονδίνου έχει υιοθετήσει ένα σύστημα ηλεκτρονικού booking ραντεβού. Τους τελευταίους 4 μήνες προσπαθούσα εναγωνίως να κλείσω ραντεβού για την έκδοση του ανωτέρω πιστοποιητικού χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική πλατφόρμα. 

Δυστυχώς υπήρξα ατυχής,  καθότι η διαθεσιμότητα ήταν μονίμως μηδενική. Πήγα αυτοπροσώπως στην πρεσβεία σε μια απέλπιδα προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. 

Προφανώς δεν με δέχτηκαν αφού δεν είχα ραντεβού,  αφετέρου μου παρείχαν μια ηλεκτρονική διεύθυνση που θα με εξυπηρετούσε (η οποία δεν υπήρχε πουθενά στο site τους) πάλι όμως υπήρξα άτυχος,  αφού το email στη νέα διεύθυνση έκανε bounce back (κοινώς μου έδωσαν ανύπαρκτη ηλεκτρονική διεύθυνση).

Τελικώς εμφανίστηκα στη στρατολογία η οποία μου δήλωσε ότι απουσία του πιστοποιητικού της πρεσβείας,  θα μου επιβληθεί επιπρόσθετη θητεία και διοικητικά πρόστιμα.

Τους παρέθεσα βεβαιώσεις από την εργασία μου στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων ετών όπου προκύπτει ότι είμαι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού. Τους άφησαν παγερά αδιάφορους.

Βλέπετε, κύριε Στούπα, στην Ελλάδα του 2020 μπορείς να είσαι για φορολογικούς λόγους κάτοικος εξωτερικού, αλλά για στρατολογικούς όχι. Αναρωτιέμαι πού βρίσκεται η περίφημη διασυνδεσιμότητα των υπηρεσιών;

Το ενδιαφέρον είναι ότι αν είχα κηρυχτεί ανυπότακτος το οικονομικό κόστος για εμένα θα ήταν ελαφρύτερο από ό,τι τώρα που η πρεσβεία αδυνατεί να μου χορηγήσει πιστοποιητικό,  το οποίο απλώς βεβαιώνει την κατάστασή μου τα τελευταία 15 χρόνια. 

Για εμένα το μήνυμα που εκπέμπει το ελληνικό κράτος  είναι  σαφές: παρανόμησε! Είναι πιο συμφέρον για εσένα!

Ένα τελευταίο σχόλιο για τις ελληνικές προξενικές αρχές του Λονδίνου, κύριε Στούπα.  Χωρίς δόση υπερβολής έχουν μετατραπεί από αρωγούς της ελληνικής κοινότητας στους χειρότερους δυνάστες της. Αρνούνται να προσφέρουν προξενικές υπηρεσίες.

Οικογένειες ολόκληρες προτιμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για λίγες μέρες προς ανανέωση των διαβατηρίων τους παρά να αποπειραθούν να το κάνουν μέσω της πρεσβείας.

Γνωρίζω ότι οι εργαζόμενοι στην πρεσβεία ανήκουν στα λεγόμενα "ρετιρέ", με πλουσιοπάροχες ανταμοιβές που περιλαμβάνουν εκτός από υψηλότατους μισθούς, αποζημίωση εξόδων κατοικίας και κάλυψη κόστους εκπαίδευσης τέκνων. 

Η απόδοσή τους δεν τα δικαιολογεί.

Μετά τιμής, 

Γ. Μ.

Υ.Γ.1 σε περίπτωση που αποφασίσετε να δημοσιεύσετε την επιστολή μου, θα σας παρακαλούσα να το κάνετε ανωνύμως.

Υ.Γ.2 (την επόμενη μέρα)

Αγαπητέ, κύριε Στούπα,

Σε συνέχεια του χθεσινού μου σημειώματος απλά θα ήθελα να συμπληρώσω ότι η κόρη μας που είναι 6 μηνών,  γεννήθηκε τον Μάιο στην Ελλάδα.  Όταν καταθέσαμε αίτηση για επίδομα γέννησης,  μας πληροφόρησαν ότι επειδή και εγώ και η σύζυγός μου είμαστε φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού ΔΕΝ το δικαιούμαστε. 

Ο ίδιος κρατικός μηχανισμός,  όταν γύρισα για να εκπληρώσω τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις,  θεώρησε ότι ΔΕΝ μπορώ να αποδείξω ότι εργάζομαι και ζω στο εξωτερικό και επομένως μου επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις.  Νομίζω αντίστοιχες περιπτώσεις έχει περιγράψει μονο ο Franz Kafka. 

Αν ο κύριος Μητσοτάκης επιθυμεί την επιστροφή Ελλήνων του εξωτερικού ας αφήσει τα μεγαλειώδη πλάνα και ας ξεκινήσει από τα απλά και πεζά.  Ας βεβαιωθεί ότι λειτουργούν στοιχειωδώς οι υπηρεσίες του κράτους του οποίου είναι πρωθυπουργός. 

Μετά τιμής,

Γ. Μ.

2) Κυριάκο, δεν επιστρέφω 2

Αγαπητέ,  κε Στούπα,

Είμαι καθημερινός αναγνώστης της στήλης σας και σας εύχομαι καταρχήν υγεία και να συνεχίσετε να γράφετε με επιτυχία.

Αποφάσισα να σας στείλω αυτό το email με βάση μία τηλεδιάσκεψη που είχε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός με Έλληνες που έχουν μεταναστεύσει σε πιο αναπτυγμένες χώρες με θέμα το brain drain και τη δυνητική επιστροφή των περισσοτέρων πίσω στην Ελλάδα. Σας παραθέτω επίσης και το link από το meeting όπως δημοσιεύτηκε από το κανάλι του Πρωθυπουργού στο YouTube https://www.youtube.com/watch?v=YjTGUA96IYE

Αν παρακολουθήσετε το βίντεο, ο πρωθυπουργός στην αρχή έκανε αναφορά για παροχή διαφόρων προνομίων, όπως μείωση κατά 50% του φόρου εισοδήματος για τα επόμενα επτά χρόνια για όσους είναι τα τελευταία χρόνια φορολογικοί κάτοικοι του εξωτερικού και επιλέξουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι προθέσεις του Πρωθυπουργού είναι οι καλύτερες όσον αφορά το θέμα αυτό και ότι φιλοδοξία του είναι να μπορέσει να κάνει ορισμένους αν όχι όλους όσους έφυγαν κυρίως τα προηγούμενα 10 χρόνια να επιστρέψουν πίσω. Επίσης θεωρώ πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι αποφάσισε να μιλήσει με μία ομάδα ανθρώπων και να πάρει το feedback από τους ίδιους.

Ωστόσο δεν θεωρώ ότι αυτά τα μέτρα είναι σωστά ή ότι λύνουν το πρόβλημα και ως κάτοικος του Η.Β τα τελευταία 5-6 χρόνια δεν θα έπαιρνα την απόφαση να γυρίσω.

Οι λόγοι έχουν λίγο πολύ αναφερθεί από όσους μίλησαν μαζί του επομένως δεν έχει κάποιο νόημα να ξαναγράφω κι εγώ τα ίδια. Θα ήθελα όμως να προσθέσω το εξής για να εξηγήσω γιατί δεν τα θεωρώ σωστά τα μέτρα.

Για ποιο λόγο να δοθούν φοροαπαλλαγές (ή οτιδήποτε άλλα προνόμια) σε όσους επιστρέψουν; Δεν είναι αδικία αυτό ως προς τους υπόλοιπους που δεν έφυγαν ποτέ από τη χώρα; Θεωρώ λοιπόν πως αυτό δεν δημιουργεί παρά άλλη μία στρέβλωση. Αντίθετα αν η κυβέρνηση (είτε η παρούσα είτε οποιαδήποτε άλλη) αποφασίσει να φτιάξει ένα σταθερό νομικό πλαίσιο, σταθερή φορολογία, συνταξιοδοτικό, απλοποιήσει τη γραφειοκρατία και όλα τα υπόλοιπα που έχουν αναφέρει οι ομιλητές έτσι ώστε να ισχύουν για όλους οι ίδιοι κανόνες, πιστεύω θα δείτε ότι όλοι όσοι θέλουν να γυρίσουν θα το κάνουν σίγουρα.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

Με βαθιά εκτίμηση,

ΛΤ

ΥΓ παρακαλώ μη δημοσιεύσετε στοιχεία μου

kostas.stoupas@capital.gr

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments