....

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΣΟΔΩΝ - ΕΞΟΔΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Τριγμούς στην κυβέρνηση και μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων συνεχίζει να προκαλεί το θέμα της τήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων από τους αγρότες. Σήμερα σε συνέντευξή του ο Θανάσης Τσαυτάρης, υπό την απειλή των

μπλόκων, έριξε "βολές" κατά του ΥΠΟΙΚ για τους χειρισμούς του επί του θέματος, ενώ άφησε "παράθυρο" για βελτιώσεις στο σύστημα με αύξηση του ορίου στα 20 χιλιάδες ευρώ αντί 10 χιλιάδες στο μέλλον, κάτι που πρότεινε -θυμίζουμε- και η ΠΑΣΕΓΕΣ.

Αναλυτικά τα σημεία συνέντευξης Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη
στο Ρ/Σ ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 94, 5 και τους δημοσιογράφους Στέφανο Διαμαντόπουλο, Δημήτρη Διαμαντίδη και Ελένη Ζάχου 

Για τη συμμετοχή του ΥπΑΑΤ στην 25η Agrotica

Δημοσιογράφος: Με μεγάλη χαρά διαπιστώνω ότι στον αγροτικό τομέα βλέπουμε κάποια θετικά βήματα σε ότι αφορά την οικονομία. 
Υπουργός: Έχουμε αρκετές τέτοιες δράσεις και εμείς φέτος στην Agrotica συμμετέχουμε με παράλληλες εκδηλώσεις, θα γίνει μια εκδήλωση στο πλαίσιο της Agrotica για τη νεανική επιχειρηματικότητα και την είσοδο των νέων αγροτών σε αυτόν τον τομέα, αλλά και εξαιρετικά περίπτερα του ΥπΑΑΤ και οργανισμών του, για να αναδείξουμε όλη αυτή την προσπάθεια που κάνουμε για την υποστήριξη στον πρωτογενή τομέα. Θα επισκεφθώ και τα farmer market, δηλαδή τις αγορές παραγωγών, που είναι ένας καινούριος θεσμός που στήνεται τώρα, τα οποία θα λειτουργήσουν στην Agrotica.

Για τη φορολόγηση των αγροτών και την τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων

Δημοσιογράφος: Τώρα ας πάμε στα δύσκολα γιατί την ίδια στιγμή που εσείς ετοιμάζεστε οι αγρότες επιμένουν να σας ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, ζητούν πράγματα στα φορολογικά τους τα οποία είναι και δύσκολα βέβαια αλλά είναι μια πραγματικότητα. Δεν τα βρήκατε.
Υπουργός: Έχετε δίκιο σε ότι αφορά το θέμα της τήρησης βιβλίων εσόδων εξόδων έχουν δίκιο σε ότι αφορά την πολυπλοκότητα, την καθυστέρηση στην πληροφόρησή τους, εμείς σαν Υπουργείο το βλέπαμε αυτό και το είπαμε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, γιατί σας θυμίζω ότι το θέμα της φορολογικής πολιτικής είναι θέμα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Είπαμε και στη Γενική Γραμματεία Εσόδων ότι μην νομίσετε ότι η εμπειρία που έχετε από την φορολόγηση άλλων επιχειρήσεων μια βιομηχανία, μια βιοτεχνία ένα κατάστημα λειτουργεί αυτόματα στον τομέα της γεωργίας, έχει ιδιαιτερότητες ο τομέας της γεωργίας σε ό,τι αφορά στη λειτουργία μιας αγροτικής εκμετάλλευσης. Τους είπαμε λοιπόν «Ακούστε πρώτα τους αγρότες που ήδη κρατούν βιβλία εσόδων - εξόδων, λίγοι ξέρουν ότι 100.000 αγρότες αυτοί που είναι πραγματικοί επιχειρηματίες αγρότες κρατούν εδώ και καιρό βιβλία εσόδων - εξόδων, έχουν εμπειρία σε αυτόν τον θεσμό. Ακούστε τους τι σας λένε, ακούστε εμάς του Υπουργείου Γεωργίας έγκαιρα για να μπορέσουν να πληροφορηθούν και οι καινούριοι που θα μπουν στο σύστημα, που είναι και μικρότεροι, απλουστεύστε το σύστημα βάζοντας κάποια όρια, δεν έχει νόημα να παιδεύεσαι με κάποιον που να κρατάει βιβλία εσόδων εξόδων όταν το κόστος της λειτουργίας στο μέλλον θα είναι περισσότερο από όλη αυτή την άσκηση». 

Δημοσιογράφος: Σας βλέπω να μην συμφωνείτε δηλαδή στις επιλογές του Υπουργείου Οικονομικών.

Υπουργός: Τρόμαξαν τους αγρότες και λογικό είναι τώρα να τα χάνουν και να λένε πως θα γίνει, θα δούμε, δεν έχουμε πληροφόρηση ακόμα

Δημοσιογράφος: Είναι σαν ν’ ακούω κάποιον άνθρωπο της αντιπολίτευσης στη Βουλή, δεν σας ακούει ο κ. Στουρνάρας, το Υπουργείο Οικονομικών δεν ακούει, διότι άμα φύγει ο άλλος απ’ το χωράφι ή το στάβλο δεν τον ξαναγυρνάς εύκολα.

Υπουργός: Κοιτάξτε. Νομίζω ότι και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ακούει. Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε και να τους δώσουμε δίκιο και αυτούς τους ανθρώπους ότι έχουνε να χειριστούν άλλα δέκα τέτοια συστήματα τώρα σε ότι αφορά την φορολόγηση. Δέστε πόσα προβλήματα έχει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με μια σειρά τέτοιων θεμάτων που λογικό είναι να μην τα προλαβαίνει και να μην τα κάνει όλα στην ώρα τους.

Αυτό σας είπα να γίνει απλούστευση των πραγμάτων, είναι και μια μεταβατική χρονιά αυτή ούτως ή άλλως. Αν πραγματικά δούμε ότι αυτό το όριο των 10.000 ευρώ, ας το κάνουμε στις 20.000 ευρώ που ζητήσαμε εμείς σαν Υπουργείο. Δεν αρχίζουμε με το πολύπλοκο, αρχίζουμε με το απλό και το κάνουμε πολυπλοκότερο 

Δημοσιογράφος: Κύριε Τσαυτάρη, ένα δευτερόλεπτο γιατί μου κάνει εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο με το βαμβάκι «σφάξατε» το θέμα, άρα οι αγρότες έπρεπε να είναι μαζί σας, βλέπω ότι βγάζουν τρακτέρ, τι έχετε να τους πείτε στους αγρότες. Ο Υπουργός με το βαμβάκι θέτει τα ζητήματα απέναντι στο Υπουργείο Οικονομικών, λέει ότι έχουν δίκιο για την πολυπλοκότητα και άλλα ζητήματα, οι αγρότες, τι λέτε στους αγρότες που θα βγάλουν τα τρακτέρ τους και ετοιμάζουν μια διαμαρτυρία το Σάββατο.

Υπουργός: Ζητούν τα βιβλία εσόδων - εξόδων, δεν αρνούνται οι αγρότες ν’ απαντήσουν ό,τι μπορούν το κάνουν. Είναι πολύ απλό και είναι λογικό αυτό που λένε γιατί για παράδειγμα, αφού η εφορία δεν μπορεί, αν δώσουμε τα στοιχεία αν δώσουμε τις πληροφορίες και τις οδηγίες, τις κατευθυντήριες γραμμές 7 Ιανουαρίου, πως είναι δυνατόν στις 9 ή στις 10 να ζητούμε να το έχει εφαρμόσει. Αυτοί είναι χιλιάδες άνθρωποι, πρέπει να πάνε στην εφορία. Οι προηγούμενοι αγρότες που τηρούσαν βιβλία εσόδων-εξόδων στις επαρχιακές πόλεις έχουν μεγάλα προβλήματα. 

Να πω κάτι τελευταίο για τα βιβλία εσόδων-εξόδων που είναι ένα σημαντικό εργαλείο, ένας θεσμός. Οι αγρότες το θέλουν γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος να γλυτώσουν από τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Αφού θα τηρούνται βιβλία εσόδων - εξόδων, κάποιος που θα καλλιεργεί ένα στρέμμα ντομάτα; δεν θα μπορεί να δηλώνει ότι παρήγαγε ένα τόνο ντομάτα γιατί θα πρέπει να πουλάει κι ένα τόνο, θα δηλώνει δηλαδή το εισόδημά του από αυτόν τον τόνο. Μέχρι τώρα έλεγε αφενός ότι από αυτό το χωραφάκι έβγαλα 100 τόνους, έδωσα στον έμπορο 100 τόνους και με τον τρόπο αυτό έδωσε στον έμπορο τη δυνατότητα να ελληνοποιήσει 99 τόνους και αφετέρου ο ίδιος ο παραγωγός πήγαινε στην εφορία και έλεγε ότι «εγώ παρήγαγα 100 τόνους ντομάτα και τα πούλησα, να το τιμολόγιο». Αυτό όμως το τιμολόγιο δεν πήγαινε πουθενά σε κανένα εισόδημα και με τον τρόπο αυτό έλεγε «τώρα δώστε μου και 20 εκατ. ευρώ επιστροφή ΦΠΑ». Βλέπαμε κάτι γιαγιάδες στη Στερεά Ελλάδα να είναι «μεγαλοπαραγωγοί» με Καγιέν.

Δημοσιογράφος: Χαίρομαι για το θέμα έτσι όπως το θέτετε αλλά κι από την άλλη δεν έχουν και άδικο αυτοί που βγαίνουν στο δρόμο.

Υπουργός: Δε λέμε ότι έχουν άδικο. Έχουμε κάνει τρεις συσκέψεις στο Υπουργείο Οικονομίας, πήγανε και οι αγρότες και οι ομάδες παραγωγών. Ορισμένοι παραγωγοί λειτουργούν σαν ομάδες. Ακούσατε για την ομάδα ροδακίνου του Βελβενδού, για τις ομάδες γαλακτοπαραγωγών, που έχουν κι άλλο σύστημα. Αυτός δίνει το γάλα στην ομάδα, αυτό προσθέτει λειτουργίες παρακάτω η ομάδα και πολύ αργότερα έρχεται το τιμολόγιο πώλησης. 

Για τις κοινοτικές επιδοτήσεις και τη νέα ΚΑΠ

Δημοσιογράφος: Αλλάζει ο τρόπος επιδότησης στο στρέμμα; Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αν κάποιος έχει στάρι στο στρέμμα του, πως επιδοτείται; Αν κάποιος έχει ελιές; 

Υπουργός: Ό,τι γινόταν στο παρελθόν έληξε στο τέλος αυτού του έτους. Με το τέλος του 2013 έληξε η προηγούμενη ΚΑΠ. Από 1-1-2014 άρχισε μια νέα ΚΑΠ. Άλλαξε και ο τρόπος υποστήριξης της γεωργίας. Μια στρατηγική στροφή που έγινε και που με την ερώτηση σας μου δίνεται την ευκαιρία να την τονίσω, σταματάει κάποιος να επιδοτείται αν δεν παράγει. Στο παρελθόν θεωρείτο η επιδότηση συμπλήρωμα του εισοδήματος. Όλος ο κόσμος το ζήταγε αυτό. Φώναζαν για να σταματήσουμε τους «γεωργούς του καναπέ». Υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες στο κανονιστικό πλαίσιο, το εφαρμοστικό, για να πούμε ότι θα πάρει 2 ευρώ το στάρι, 3 ευρώ η ελιά ή 7 ευρώ η τομάτα. Δεν έχουμε φτάσει σ΄ αυτό το σημείο ακόμη. Όταν θα φτάσουμε εκεί θα το πούμε στους αγρότες και θα το αποφασίσουμε μαζί 

Δημοσιογράφος: Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει το ασφαλιστικό τους; 

Υπουργός: Όχι με τίποτα.

Δημοσιογράφος: Με το γάλα τι θα γίνει;

Υπουργός: Έχετε ακούσει τις απόψεις μας και τις δικές μου και του Υπουργείου συνολικά, έχουν ακουστεί και οι απόψεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης, θέλω να πιστεύω ότι θα παρθεί η σωστή απόφαση.

http://www.paseges.gr/

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments