WWW.TASTV.GR

ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑΣ ΚΟΠΗΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

 
 

Να τα πούμε, να τα πούμε; Καλήν εσπέρα άρχοντες, κι αν είναι ορισμός σας, η ανάσταση του πνεύματος δεν είν' αυτοσκοπός σας. Λίγο πριν εκπνεύσει το 2021 (ούτε να πεθάνει με αξιοπρέπεια δεν μπόρεσε), μια απ' τις χρονιές της ανθρώπινης ιστορίας για την οποία δεν είμαστε σε θέση να αισθανόμαστε (πόσο μάλλον να είμαστε) καθόλου υπερήφανοι, και τ' αδέσποτα (της τοπικής υστερίας) επιτέθηκαν και πάλι. Γιατί, γαύγισαν, δεν έκοψαν τις σκηνές με τον Πέτρο Φιλιππίδη, από το εορταστικό επεισόδιο των Απαράδεκτων; Να θυμίσουμε ότι οι Απαράδεκτοι γυρίστηκαν το 1991-93, όταν πολλοί από αυτούς που σήμερα σταδιοδρομούν στα social media, δεν είχαν καν γεννηθεί. Ωραία. Να κόψουμε, λοιπόν, τον Πέτρο Φιλιππίδη απ' τους Απαράδεκτους, να ζητήσουμε και από την φ-χ-ψ εταιρεία μεταγλωττίσεων ν' αφαιρέσει την φωνή του από τους ήρωες κινουμένων σχεδίων, στους οποίους την δάνεισε, και, τέλος, να σας επιστρέψουμε και τα χρήματά σας από τα εισιτήρια θεάτρου που αγοράζατε, κάποτε, για να τον απολαύσετε επί σκηνής. Τότε που δεν ξέρατε, δεν είδατε, δεν ακούσατε. Κάτι δεν σας άρεσε σ' αυτόν, μεν, αλλά (τελεία). Εξάλλου, στην έκδοση του φεμινισμού που προωθείται, οι ευθύνες ανήκουν αποκλειστικά στους άντρες.

Τί κι αν τρίζει το κουφάρι της Simone de Beauvoir; Στον κόσμο σας, οι ευκαιρίες πρέπει να είναι ίσες· εφόσον είναι γένους θηλυκού. Ποιές και ποιοί, όμως, ασχολήθηκαν με το γεγονός ότι στην Κοζάνη, επί παραδείγματι, υπάρχει οδός που φέρει το όνομα της οικογένειας του Herbert von Karajan (ή και του ιδίου), πασίγνωστου αρχιμουσικού και μέλους του ναζιστικού κόμματος; Τί κι αν ο προ-προ-παππούς του, Γεώργιος Καραγιάννης, είχε φύγει από την Κοζάνη το 1767; Τί κι αν ο ίδιος ο Herbert δεν ήξερε μισή φράση στα ελληνικά; Τί κι αν έτρωγε γιαούρτωμα, μετά τον πόλεμο, όταν ανέβαινε στο podium; Και τί φταίει η οικογένειά του, απ' την άλλη, επειδή αυτός ήταν ένας αδίστακτος καιροσκόπος; Πλην, όμως, ήταν Έλληνας. Σαν κι εμάς. Γιατί, τέτοιοι Έλληνες είμαστε, κυρίες και κύριοι. Έλληνες σε εισαγωγικά. Και εισαγόμενοι, όταν το εγχώριο προϊόν εθνοπαράκρουσης και οπισθοδρόμησης δεν επαρκεί. Προοδευτικοί, εκεί που μας συμφέρει (σε ατομικό επίπεδο). Κραυγαλέοι. Εριστικοί. Κενοί. Πολιτιστικά και παραγωγικά ανύπαρκτοι. Αυτά τα πράγματα, εμένα, δεν μ' αγγίζουν. Είτε ως συγγραφέα, είτε ως πολίτη, και πάντα υπό την έννοια ότι έχω μάθει να τα διαχειρίζομαι. Ξέρω πού οφείλονται. Αυτό που μ' ενοχλεί, γι' αυτό και γράφω, είναι η αξίωση τού να τα θεωρούμε απολύτως δεδομένα. Έτσι είναι, θα σου πουν, και δεν θα μπορούσε να 'ναι αλλιώς.

Και σου το λένε. Ευθαρσώς, και σε κάθε περίπτωση. Για να κόψουμε, όμως, τον Φιλιππίδη, αλλά και τον κάθε Φιλιππίδη (που δεν μας συμφέρει, ή δεν μας αρέσει), θα πρέπει ν' αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να επιβιώσουμε χωρίς μνήμη. Κι όσο γι' αυτό, είμαστε πλήρως ανεπαρκείς στον εθνικό μας στόχο. Κατευθυνόμαστε ανιστόρητοι, σ' έναν κόσμο χωρίς προοπτική. De jure, καταπώς νομοθετούμε, δηλαδή, και de facto. Το αποτέλεσμα δεν λένε πως μετράει; Κόψτε, λοιπόν, τον Φιλιππίδη, στην πυρά οι αιρετικοί (επιστήμονες), παραπληροφόρηση ο Κούβελας. Στον αντίποδα, συνεχίστε ν' αποθεώνετε τον φεμινισμό της εμπορευματοποίησης του γυναικείου σώματος (και της θυματοποίησης), σταθείτε σαν στρατιωτάκια, περιμένοντας πότε θα ελέγξουν το (υγειονομικό) πιστοποιητικό σας (επειδή είστε δικαιωματιστές), και, κυρίως, μην σταματάτε να εμπιστεύεστε τους (τηλε)ειδικούς. Χιλιάδες κατασκευαστές πλυντηρίων (εγκεφάλου) συνιστούν αποβλάκωση. Αυτές όμως τις σκέψεις -είτε δημοσιευθούν, είτε όχι- τις αφιερώνω στην αγαπημένη Betty White, που απεβίωσε στις 31-12-2021, σε ηλικία 100 (παρά 17 μέρες) ετών. Σε μια συνέντευξή της, με αφορμή την συμμετοχή της στο σώμα εθελοντριών του Β'ΠΠ, είχε πει στο "Cleveland Magazine" (17-12-2010): "It was a strange time and out of balance with everything, which I'm sure the young people are going through now. We'll never learn."

 

Betty White Interview

https://clevelandmagazine.com/entertainment/film-tv/articles/hot-shots-betty-white

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments