....

ΛΑΜΠΡΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

 

 
 

Την περίφημη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Σουμελά καθώς και τις ιερές εικόνων των αγίων Ιωάννου του Προδρόμου Βαζελώνος και Γεωργίου Περιστερεώτα τις προερχόμενες από τις ομώνυμες ιερές μονές του Πόντου υποδέχθηκε η πόλις των Γιαννιτσών την Τρίτη 1 Οκτωβρίου το απόγευμα (6.45 μ.μ.) στον ιστορικό ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών (παλαιά Μητρόπολη).
 

Τις ιερές εικόνες συνόδευαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος και ο ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Στην υποδοχή συμμετείχαν πολυάριθμοι κληρικοί εκ της συνοδείας των Σεβ. Αρχιερέων και από την περιοχή, οι βουλευτές Πέλλας κ. Γ. Καρασμάνης και Β. Βασιλειάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δ. Τζαμτζής, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης, εκπρόσωποι του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και των τοπικών φορέων.
Ιδιαίτερη συμμετοχή στην υποδοχή είχαν οι τοπικοί φορείς: Εύξεινος Λέσχη Γιαννιτσών, Σύλλογος Ποντίων Γιαννιτσών, Ποντιακή Καλλιτεχνική Στέγη Πέλλας, Εκπολιτιστικός Όμιλος Γιαννιτσών «Πέλλα», Σύλλογος Κρητών και Φίλων Κρήτης Γιαννιτσών «Μινωίτες», Σύλλογος Στραντζαλιωτών Ν. Πέλλας «Η Στράντζα», Λύκειο των Ελληνίδων Γιαννιτσών, Σωματείο Αγ. Γεώργιος Χαλιναράς, Σύλλογος Ποντίων Μεσιανού και ο Σύλλογος Ειδικών Δυνάμεων Ν. Πέλλας «Δόκιμος Αχιλλέας Μιμιλίδης». Συμμετείχε επίσης ο Σύλλογος Ποντίων Εδέσσης «Άγ. Θεόδωρος Γαβράς», αντιπροσωπεία του οποίου μετέφερε την ιερά εικόνα του αγίου μεγαλομάρτυρος του Πόντου Θεοδώρου του Γαβρά (11ος αι.), του εορταζομένου στις 2 Οκτωβρίου.
 
Μετά την άφιξη των ιερών εικόνων τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμονος και Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Κατά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ σε σύντομη ομιλία του εξήρε την σπουδαιότητα του ιερού προσώπου της Υπεραγίας Θεοτόκου και ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, τον Πρόεδρο του Σωματείου Παναγία Σουμελά κ. Γ. Τανιμανίδη και τα ποντιακά σωματεία «Αγ. Ιωάννη Βαζελώνος» και «Αγ. Γεώργιου Περιστερεώτα» για την έλευση των ιερών εικόνων καθώς και όλους τους άλλους φορείς και σωματεία που μετείχαν στην υποδοχή των ιερών αυτών σεβασμάτων του Πόντου, του Ελληνισμού και της Ορθοδόξου πίστεως.
Στην συνέχεια τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος τονίζοντας την μοναδικότητα της παρουσίας των τριών ιερών εικόνων στην πόλη των Γιαννιτσών και ότι οι τρεις ιερές μορφές της Θεοτόκου και των αγίων Ιωάννου και Γεωργίου μας μεταφέρουν ένα και μόνον μήνυμα· την σωτηρία της ψυχής μας. Χρειάζεται όμως αγώνας για να φθάσουμε στο καθ᾿ ομοίωσιν, γιατί η θεώση και η τελειότητα αποτελούν την κλήση όλων των ανθρώπων. Μόνο εμπόδιο σε αυτή την πορεία είναι ο εαυτός μας, το «εγώ» μας. Γι᾿ αυτό και προ Χριστού ακόμη είχε τεθεί το ζήτημα της αυτογνωσίας. Γι᾿ αυτό και η ενανθρώπιση του Κυρίου αλλά και το ιερό πρόσωπο της Θεοτόκου μας δείχνουν τον δρόμο της υπακοής και της ταπεινώσεως. Αυτή είναι και αιτία που η Θεοτόκος αναδείχθηκε «υψηλοτέρα των ουρανών και καθαροτέρα λαμπηδόνων ηλιακών». Η Παναγία διαχρονικά μας λέγει: Όχι στο «εγώ», αλλά ταπείνωσις και υπακοή στο μυστήριο της Εκκλησίας. Αυτή την αλήθεια διακόνησε και ο άγιος Ιωάννης ως Πρόδρομος και Βαπτιστής καθώς και Αγ. Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος με το μαρτύριό του. Και κατέληξε λέγοντας ότι ο Ελληνισμός θα παραμένει πάντα επειδή ο Έλληνας πολεμούσε και θα πολεμάει για τα όσια και τα ιερά του και ότι οι άγιοι δείχνουν την παρουσία τους στα πέρατα του κόσμου.
Προ της υποδοχής τελέσθηκε Επιμνημόσυνος Δέησις στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία Νέας Τραπεζούντος, προσφυγική συνοικία της ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητροπόλεως) Γιαννιτσών. Το βράδυ της ίδιας ημέρας από 21.30 - 01.00 τελέσθηκε Αγρυπνία εις τιμήν και μνήμην του αγίου μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Γαβρά. Ενώ το πρωί της Τετάρτης 2/10 τελέσθηκε Όρθρος, Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και των προαπελθόντων μελών των Ποντιακών Συλλόγων της επαρχίας.
Οι ιερές εικόνες θα παραμείνουν στον ιερό ναό, όπου θα τελούνται ιερές ακολουθίες, μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου.

Η Υποδοχή και ο Αρχιερατικός Εσπερινός καλύφθηκαν τηλεοπτικά από τον σταθμό 4Ε.
2019-10-02-190533 2019-10-02-190557 2019-10-02-190548 2019-10-02-190540

 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments