......

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑΚΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

<--break->

Επιτρέπεται η λειτουργία των Λαϊκών Αγορών - Επανέρχεται το έκτακτο μέτρο του 50%-50% για τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες.

 Τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Πέλλα επανέφεραν προβλήματα που είχαμε αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια του lockdown. Συνομιλώντας με παραγωγούς και επαγγελματίες λαϊκών αγορών διαπίστωσα ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ουσιαστικής επιβίωσης από την παύση λειτουργίας τους. Οι επαγγελματίες έχουν χάσει στην ουσία τη δουλειά τους, ενώ οι παραγωγοί βλέπουν τα προϊόντα τους, αδιάθετα, να καταστρέφονται.

Από εχθές βρίσκομαι σε επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, στον οποίο και μετέφερα το δίκαιο αίτημα της επαναλειτουργίας των λαϊκών αγορών, έστω με την επαναφορά του μέτρου του 50% ανά εβδομάδα εναλλάξ, πάντα με την τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων.

 Ο κ. Σταμπουλίδης με ενημέρωσε ότι από σήμερα τίθεται σε ισχύ με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β' 3927) η λειτουργία των Λαϊκών Αγορών και στην Πέλλα, με επαναφορά του μέτρου του 50%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Άρθρο 2, παρ.4:

"Εντός των ορίων των περιοχών του άρθρου 1 επιτρέπεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών της περ. 9
του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171), ως ακολούθως:
α) Σε κάθε λαϊκή αγορά από τους πωλητές (παραγωγοί και επαγγελματίες) που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, σύμφωνα με την άδειά τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%), ανά κατηγορία πωλητών (κατηγορίες πωλητών: παραγωγοί και επαγγελματίες).
β) Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών δημοσιοποιούν πίνακα με τους συμμετέχοντες, κάθε φορά, πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες) στις λαϊκές αγορές ευθύνης τους.
γ) Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε πέντε (5) μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα."

 Παράλληλα, ζήτησα από τον Γενικό Γραμματέα ειδική πρόβλεψη για τους ανθρώπους αυτούς και επιπρόσθετα μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους. Η Πέλλα έχει βιώσει περισσότερες μέρες καραντίνας και κλειστών λαϊκών από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Από το lockdown της Αλμωπίας τον Μάρτιο, μέχρι και σήμερα που βρίσκεται ουσιαστικά και πάλι σε καραντίνα. Ένα μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών και παραγωγών δραστηριοποιούνται στην Περιφερειακή μας Ενότητα, συνεπώς, το πρόβλημα είναι εντονότερο.

 Συνεχίζω να παρακολουθώ στενά το θέμα και θα διευρύνω τις παρεμβάσεις μου στα αρμόδια Υπουργεία τις επόμενες ημέρες.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments