....

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΚΑΤΑ 15 - 20% ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Μπορεί η γαλοπούλα να αποσπά το μεγαλύτερο ποσοστό των προτιμήσεων για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ωστόσο

δεν είναι λίγοι εκείνοι που τις ημέρες των εορτών επιλέγουν το αρνίσιο κρέας. Φέτος όμως όπως όλα δείχνουν, ο καταναλωτής θα δυσκολευτεί να βρει ελληνικά αμνοερίφια στην αγορά αφού μετά το πλήγμα που έχει δεχθεί η ελληνική κτηνοτροφία από τις ζωονόσους του καταρροϊκού πυρετού και της ευλογιάς η παραγωγή είναι σημαντικά μειωμένη. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ): «Η αγορά των αμνοεριφίων αυτό το διάστημα διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες. Πρώτον, από ότι φαίνεται φέτος έχουμε μια μείωση περίπου στο 15 - 20% στην παραγωγή η οποία οφείλεται στις απώλειες από καταρροϊκό πυρετό, την ευλογιά και τον υποσιτισμό».

Και προσθέτει: «Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι έχει μειωθεί περαιτέρω η καταναλωτική δύναμη. Ο τρίτος παράγοντας είναι ότι πραγματοποιούνται εξαγωγές προς την Γερμανία και την Ισπανία. Οι τιμές λοιπόν κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα και σε κάποιες περιοχές όπως η Κρήτη μειωμένες (μέχρι τώρα σε ποσοστό 15%). Ειδικότερα, οι τιμές στην Κρήτη κυμάνθηκαν μέχρι σήμερα στα 4,5 ευρώ το κιλό, στην υπόλοιπη Ελλάδα ενώ φαινόταν ότι μπορούμε να “ανέβουμε” ακόμα και στα 6 ευρώ το κιλό, τις τελευταίες ημέρες η αγορά εμφανίζεται διστακτική. Ίσως αυτό όμως να είναι και τεχνητό αφού δεν αγοράζουν οι έμποροι. Στο κατσίκι η τιμή κυμαίνεται στα 5,70 – 6 ευρώ το κιλό».

Για μειωμένη παραγωγή κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο και ο κ. Ελευθέριος Γίτσας, κτηνοτρόφος και Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ). «Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα των τιμών αλλά τα αρνιά είναι λιγοστά λόγω των απωλειών που έχουν προκαλέσει οι ζωονόσοι ενώ ξεκίνησαν ήδη οι εξαγωγές στην Ιταλία για μικρά σε βάρος αρνιά (σφαγμένα). Αυτή η μείωση που προανέφερα θα βοηθήσει σίγουρα τις τιμές παραγωγού φέτος τις γιορτές. Πέρσι αυτήν την περίοδο οι τιμές ήταν πολύ χαμηλότερα (4 ευρώ το κιλό) και μάλιστα δεν υπήρχε ζήτηση. Σήμερα η τιμή κυμαίνεται στ 5,5 ευρώ το κιλό», αναφέρει ο κ. Γίτσας.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του κ. Νίκου Παλάσκα, Προέδρου της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας: «υπάρχει μεγάλη απώλεια αμνοεριφίων λόγω του καταρροϊκού πυρετού. Η ζήτηση στην αγορά είναι ικανοποιητική με αποτέλεσμα τον τελευταίο μήνα τα αρνιά να έχουν μια ικανοποιητική τιμή που κυμαίνεται στα 5,20 – 5,30 ευρώ το κιλό. Κατά την άποψή μου τις γιορτές η τιμή ίσως σημείωσει μια μικρή άνοδο διότι ήδη έχουν εξαχθεί πολλά αρνιά στο εξωτερικό οπότε θα είναι ελάχιστα την περίοδο αυτή στην ελληνική αγορά».
Και προσθέτει: «Ούτως ή άλλως αυτή την περίοδο παραδοσιακά οι τιμές παραγωγού είναι ικανοποιητικές αλλά ειδικότερα φέτος με τις απώλειες που έχουμε και την έλλειψη που δημιουργείται η τιμή θα είναι καλύτερη».

Βόρεια Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, όπως μας εξηγούν Κτηνοτρόφοι από τη Μακεδονία και την Θράκη, λόγω των διαφορετικών κλιματολογικών συνθηκών (χαμηλότερες θερμοκρασίες) στην Βόρεια Ελλάδα αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν αρνιά σε ηλικία που να μπορούν να οδηγηθούν στο σφαγείο με σκοπό την πώληση του κρέατός τους. Ειδικότερα, ο κ. Νίκος Δημόπουλος, Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Καβάλας μας αναφέρει: «Στην περιοχή μας δεν έχουμε αυτή την εποχή αρνιά. Η κύρια παραγωγή είναι από τη Θεσσαλία και κάτω. Εμείς σφάζουμε κυρίως το Πάσχα.

Τέλος, ο Χρήστος Παρασχούδης, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Θρακών Αμνός» μιλάει στον ΑγροΤύπο, τόσο για την μειωμένη παραγωγή όσο και για τους εμπόρους που όπως μας εξηγεί έχουν την δυνατότητα να καθορίζουν τις τιμές χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την δύσκολη κατάσταση στην ελληνική κτηνοτροφία. «Παραδοσιακά, τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς το βασικό κρέας που διακινείται είναι η γαλοπούλα. Παρόλα αυτά και το αρνί κατέχει ένα μερίδιο. Ενόψει των Χριστουγέννων υπάρχει μια σχετικά αυξημένη ζήτηση για αμνοερίφια αλλά η προσφορά είναι μικρή. Αυτό συμβαίνει διότι οι γεννήσεις των αμνοεριφίων σημειώνονται από τον Οκτώβριο και μετά. Οπότε δεν υπάρχουν πολλά ζώα προς πώληση (είναι ακόμα μικρά σε ηλικία)», αναφέρει ο κ. Παρασχούδης.

Και καταλήγει: «Όσον αφορά τους αιγοπροβατοτρόφους λοιπόν έχουν μια καλή τιμή ενόψει των εορτών στα αμνοερίφια τους. Παραδοσιακά η τιμή τα Χριστούγεννα κυμαίνεται στα 5 - 6 ευρώ. Στις ίδιες τιμές θα είναι και φέτος. Μιλώντας ειλικρινά θα πρέπει να πούμε ότι ποτέ οι τιμές που πληρωνόμαστε δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Θα πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ένα πράγμα. Η τιμή φέτος όπως και κάθε χρόνο θα είναι εκεί που επιθυμούν οι έμποροι και όλοι εκείνοι που καθορίζουν την αγορά. Η έλλειψη δεν θα παίξει κανένα ρόλο. Ακόμα και καθόλου ελληνικά ζώα να μην είχαμε η τιμή θα είναι πάντα σταθερή και πάντα θα πωλούνται ελληνικά αμνοερίφια».

 

www.agrotypos.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments