....

ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟ 2015

Μειώνεται το εργατικό δυναμικό στον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας, σύμφωνα με  στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Παρότι ο αγροτικός κλάδος θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη και στη μείωση της ανεργίας, η εν λόγω στατιστική αποτυπώνει μια δυσοίωνη πραγματικότητα. Όπως αναφέρει η υπηρεσία η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα μειώθηκε κατά 4,6% για το γ’ τρίμηνο του 2015, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Αχαΐας, Παν. Ρέκκας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ο αγροτικός τομέας είναι το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας, καθώς μια αγροτική θέση προσφέρει 4 νέες θέσεις εργασίας».Image and video hosting by TinyPic

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό των εργαζόμενων στον πρωτογενή τομέα είναι πλέον στο 12,6%, δίχως να διαφαίνονται προοπτικές ανάκαμψης. Αντίθετα, τόσο στον δευτερογενή όσο και στον  τριτογενή τομέα, καταγράφηκε αύξηση των απασχολουμένων (3,4% και στους δύο τομείς). Ο τριτογενής τομέας παραμένει ο πιο ελκυστικός για τους εν Ελλάδι απασχολούμενους,και μάλιστα σε υπερβολικά υψηλό ποσοστό  (72,4%).Ο δευτερογενής τομέας παραμένει σχετικά κοντά στον πρωτογενή, με ποσοστό 15%.

«Μεταφράζοντας» το ποσοστό σε απόλυτους αριθμούς, στον πρωτογενή τομέα καταγράφεται συνεχής μείωση των απασχολουμένων, καθώς από τους 483.600 στο γ΄τρίμηνο του 2014, έφτασαν στους 461.300 στο φετινό γ΄τρίμηνο.

Τη μερίδα του λέοντος  σε ποσοστό απασχολουμένων έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 30%  επί του συνόλου, και ακολουθεί η ΠεριφέρειαΑνατολικής Μακεδονίας και Θράκης  με ποσοστό 29%.  «Ουραγοί» είναι οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου (6,5%) και  Ιονίων Νήσων  (6.9%), αφού εκεί ο τουρισμός  έχει τα πρωτεία, και φυσικά το λεκανοπέδιο της Αττικής με 1,1%. Αξιοσημείωτα ποσοστά απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα σημειώνουν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 25,3%, η Περιφέρεια Θεσσαλίας με 24,6% και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 22,8%

Παναγιώτης Ρέκκας στον ΑγροΤύπο: ο αγροτικός τομέας είναι το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας, τον οδηγούν σε συρρίκνωση

O πρόεδρος της Ένωσης Νέων αγροτών Αχαΐας σχολίασε στον Αγροτύπο τη μείωση των απασχολουμένων, δηλώνοντας πως «όλες οι πολιτικές οδηγούν σε συρρίκνωση τον αγροτικό τομέα, παρότι αυτός είναι το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας. Μία θέση αγροτική δίνει τέσσερις επιπλέον θέσεις εργασίας. Οι νέοι αγρότες σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα που χρονίζουν και δεν είναι σημερινά. Καταρχάς το επάγγελμα του αγρότη συνεπάγεται σκληρό τρόπο ζωής. Επίσης χρειάζεται αρκετή δουλειά αλλά και εκπαίδευση με προσδιορισμό του επαγγέλματος και πιστοποίηση. Παράλληλα, χρειαζόμαστε  φορολογία και επιδοτήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε εισακουστεί. Όλα αυτά συνθέτουν μια αρνητική εικόνα ενός χώρου χωρίς κανόνες,  που επιτείνει την αβεβαιότητα, ειδικά ση σημερινή δύσκολη συγκυρία».

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments