....

MΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ

Μία νέα, φορητή συσκευή που εκπέμπει για κλάσματα του δευτερολέπτου πανίσχυρα μαγνητικά κύματα εγκρίθηκε στη Βρετανία για την αντιμετώπιση της επίμονης ημικρανίας.

Σε οδηγίες που εξέδωσε η αρμόδια υγειονομική Αρχή της χώρας, το Εθνικό Ιδρυμα Υγείας & Κλινικής Υπεροχής (NICE), αναφέρει ότι οι έως τώρα κλινικές δομικές της συσκευής είναι ενθαρρυντικές.

Παρότι, δε, πρέπει να γίνουν πολλές ακόμα, η θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς που δεν βρίσκουν ανακούφιση με άλλες μεθόδους, προσθέτει.

Η συσκευή δοκιμάσθηκε σε 164 ασθενείς με σοβαρή, οξεία ημικρανία. Το 39% από αυτούς είχαν απαλλαγεί από τα συμπτώματά τους δύο ώρες έπειτα από μία και μόνη έκθεση στο μαγνητικό πεδίο που δημιουργεί η συσκευή, ενώ 24 ώρες αργότερα το 29% εξακολουθούσε να μην έχει αναπτύξει νέα συμπτώματα.

Το αντίστοιχο ποσοστό 48 ώρες αργότερα ήταν 27%.

Σε μία άλλη μελέτη, τα τρία τέταρτα των ασθενών που συμμετείχαν και έκαναν επανειλημμένες θεραπείες με τη συσκευή παρουσίασαν σημαντική μείωση στη συχνότητα εμφάνισης της ημικρανίας τους, ακόμα και αν έπασχαν από τη χρόνια μορφή της.

Η συσκευή έχει μέγεθος όσο ένα πιστολάκι μαλλιών. Ο γιατρός την τοποθετεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού και πατάει ένα κουμπί που ενεργοποιεί το μαγνητικό πεδίο, το οποίο επηρεάζει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τον πόνο, την θολωμένη όραση και τα «αστεράκια» που βλέπουν οι ασθενείς.

Η συσκευή αντενδείκνυται για χρήση σε ορισμένες ομάδες ασθενών, όπως οι έγκυοι, ενώ χρησιμοποιείται σε εξειδικευμένες κλινικές κεφαλαλγίας της Γηραιάς Αλβιώνας.

Το NICE επισημαίνει στις οδηγίες του ότι επειδή η συσκευή είναι σχετικά νέα, είναι απαραίτητο να συγκεντρωθούν πρόσθετα επιστημονικά στοιχεία για την μακροχρόνια ασφάλεια και αποτελεσματικότητά της.

Ωστόσο, εγκρίνει τη διάθεσή της σε ασθενείς που υποφέρουν και δεν ανταποκρίνονται στις άλλες θεραπείες.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments