....

ΜΑΚΗΣ ΤΣΙΤΑΣ : "ΔΩΡΟ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Δώρο γενεθλίων

 

Έξι μήνες η Τασία και ο αδερφός της ταΐζουν το γουρουνάκι-κουμπαρά με το χαρτζιλίκι τους για να αγοράσουν μαζί ένα σούπερ δώρο στον μπαμπά τους τη μέρα των γενεθλίων του. Όμως, όταν φτάνει η στιγμή, τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα σχεδίαζαν: Πού πήγαν τα χρήματα; Μόνο μια ανθοδέσμη θα είναι το δώρο τους; Θα μπορέσουν τα δυο αδέρφια να μείνουν ενωμένα όταν όλα πάνε στραβά;

Μια έξυπνη ιστορία για τη δύναμη της συγγνώμης στα χείλη των παιδιών. 

Το βιβλίο κυκλοφορεί επίσης στα αλβανικά.

 

«Ο Μάκης Τσίτας … δεν τα λέει όλα. Δεν εξηγεί τα πάντα. Στην ουσία δεν ενδιαφέρεται ούτε να υποστηρίξει, μήτε και να καταγγείλει. Αφήνει τα γεγονότα να μιλήσουν και κρατά κάπου κρυμμένες τις προθέσεις των ηρώων του. Κι έτσι βέβαια καταφέρνει με 1500 λέξεις να κάνει λογοτεχνία».
Μάνος Κοντολέων, literature.gr, 29/06/18

«Ο Μάκης Τσίτας, είναι ένας συγγραφέας παιδικών βιβλίων ο οποίος με απλότητα, διακριτικό χιούμορ, γλώσσα λιτή και εύληπτη, πρωτότυπους τίτλους και εμπνευσμένες ιστορίες κατατάσσεται δικαίως πλέον στους ξεχωριστούς σύγχρονους «παραμυθάδες» όπου στις ιστορίες του δεν λείπει η φαντασία κι ας λείπουν, οι μάγισσες, οι κακοί δράκοι, πρίγκιπες, οι πειρατές… Εμπνέεται από την ίδια τη ζωή, την παρατηρεί και μεταφέροντάς την στα βιβλία του, την αφήνει να διδάσκει αυτή».
Τούλα Ρεπαπή, frear.gr, 22/06/18

«Ο συνδυασμός καλογραμμένου και μελετημένου κειμένου, έξυπνου με συγκρατημένο δυναμισμό, διακριτικό χιούμορ, και επιλεγμένης εικόνας δημιούργησε ένα χαριτωμένο βιβλίο, από εκείνα που ο έμπειρος συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας ξέρει πώς να επιλέγει τα θέματα και να γράφει, σεβόμενος την ιδιαιτερότητα και τις προσληπτικές τους ικανότητες».
Ελένη Χωρεάνθη, Εφημερίδα των Συντακτών, 20/05/18

«Ο συγγραφέας Μάκης Τσίτας ψυχαγωγεί αλλά πάνω απ’ όλα εκπαιδεύει τα παιδιά, τους μαθαίνει να εκτιμούν τις κοινωνικές σχέσεις και να επιλέγουν σοφά. Στο νέο παιδικό του βιβλίο ο συγγραφέας ασχολείται με την δύναμη της συγγνώμης, την εμπιστοσύνη, τα πρότυπα αλλά και με το αν πρέπει τα παιδιά να μοιράζονται. Δύσκολες έννοιες που διδάσκονται εύκολα μέσα από τις ιστορίες του Μάκη Τσίτα, που με μεγάλη ευαισθησία απέναντι στις μικρές ψυχούλες παραδίδει μαθήματα ζωής. Αυτά που θα τα συνοδέψουν για το υπόλοιπο της ζωής τους και θα τους μάθουν να είναι υπεύθυνοι άνθρωποι, να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους αλλά και να εκτιμούν τους ανθρώπους που έχουν στο πλευρό τους».
Λυδιά Ψαραδέλλη, radioalchemy.net, 08/05/18

«Ο Τσίτας αποδεικνύεται ευρηματικός στην θεματική επιλογή, έτσι ώστε το κείμενό του να έχει ουσία και να υπηρετεί αδιόρατα, πλην συστηματικά, έναν παιδαγωγικό στόχο.
Στην προκειμένη περίπτωση, τα παιδιά να μαθαίνουν να συνεργάζονται με τα αδέλφια τους, να έχουν καλές σχέσεις μαζί τους, να μην υποκρίνονται και να μην εξαπατούν».
Ανθούλα Δανιήλ, εφ. Αυγή, 29/04/18

«Η αγαπημένη βραχεία φόρμα των χιλίων λέξεων του μαέστρου του είδους Μάκη Τσίτα κάνει την επανεμφάνισή της με μια ρυθμική, ανατρεπτική ιστορία, βγαλμένη από τις κανονικές –και όχι τις εξιδανικευμένες– πραγματικότητες των οικογενειών. Προτάσεις κοφτές, μεστά νοήματα και μηνύματα που αιωρούνται και δεν προσγειώνονται έτοιμα προς κατανάλωση. Ο Τσίτας αποφεύγει πάντα τον ορατό διδακτισμό. Ακόμα και στο κλείσιμο της ιστορίας του, το happy end κινείται ανεξάρτητα από την παράδοση μηνυμάτων και διδαχών».
Απόστολος Πάππος, elniplex.gr, 05/04/18

«Ένα από τα πιο σημαντικά προσόντα του κειμένου είναι ότι είναι γραμμένο έτσι που να μπορεί πολύ άνετα να διαβαστεί από ένα παιδί, δίνοντάς του διακριτικά κατευθυντήριες γραμμές ώστε να εντοπίσει και να κατανοήσει τις βαθύτερες έννοιες που διαφαίνονται σε δεύτερο επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα είναι ανάλαφρο και ευχάριστο. Καθόλου τυχαία – αφού ο Μάκης Τσίτας έχει γράψει και βιβλία για ενήλικες, με πιο γνωστό το εξαιρετικό και πολύ επιτυχημένο Μάρτυς μου ο Θεός, επομένως έχει μια ευρύτερη γνώση της αντίληψης του αναγνωστικού κοινού – η ώριμη και ανεπιτήδευτη παιδικότητα που χαρακτηρίζει το ύφος της γραφής κάνει το βιβλίο εξίσου διασκεδαστικό και για έναν ενήλικα».
Βερίνα Χωρεάνθη, fractalart.gr, 04/04/18

«Μία ακόμα έξυπνη και ανατρεπτική ιστορία για την καθημερινότητα των παιδιών από τον έμπειρο πια και ουσιώδη πάντα Μάκη Τσίτα. Μια ιστορία σχετική με τη δύναμη της συγγνώμης, η οποία δίνεται και πάλι με παιγνιώδες ύφος και έχει αίσιο αλλά διδακτικό τέλος: Tα δύο αδέρφια καταφέρνουν να ενδυναμώσουν τη σχέση τους περνώντας μέσα από μια ιδιαίτερη εμπειρία και επιβιώνοντας».
Ασημίνα Ξηρογιάννη, fractalart.gr, 21/03/18

«Ο Μάκης Τσίτας γράφει και για "μικρούς" και για "μεγάλους". Πάντα όμως με τρόπο που κάνει τη διαφορά».
Κώστας Μπαλαχούτης, ogdoo.gr, 18/03/18

 

Σχόλια - Facebook Comments