
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ-ΠΕΛΛΑΣ- ΜΕ ΟΜΙΧΛΗ ΓΙΟΡΤΑΣΘΗΚΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΠΕΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ - ΒΙΝΤΕΟ
Δευτέρα, 13 Απριλίου, 2026 - 20:57
Με κατάνυξη έζησαν για άλλη μια φορά οι κάτοικοι του Δήμου Έδεσσας τις ημέρες του Θείου Δράματος και της Ανάστασης, συμμετέχοντας σε όλες τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, αλλά και τα έθιμα του τόπου μας όπως είναι το πέταγμα των αυγών σε ανάμνηση της Μαργαρίτας, που θυσιάστηκε στο βράχο του ομώνυμου οικισμού. Κάτοικοι και επισκέπτες στον βράχο τήρησαν το έθιμο κσι πέταξαν πασχαλινά αυγά όσο πιο μακριά μπορούσαν. Η αναβίωση του εθίμου αποτελεί έναν ζωντανό κρίκο με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
Ο Δήμαρχος Έδεσσας Γιάννης Τσεπκεντζής μαζί με Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Σύμβουλους παρευρέθηκε στην εκδήλωση αναφέροντας :
Για άλλη μια χρονιά στην πανέμορφη Μαργαρίτα , στα ερείπια του αρχαίου κάστρου, σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πασχαλινά έθιμα της Μακεδονίας !
Για να μνημονεύσουμε και να τιμήσουμε την αντίσταση, τον ηρωισμό και το ανυπότακτο πνεύμα της όμορφης Μαργαρίτας που περιφρόνησε το Μπέη και "πέταξε" στην ελευθερία!
Ανάσταση χωρίς θυσία δεν υπάρχει!
Για αυτό ο δρόμος προς την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό είναι γεμάτος από θρύλους αφανών λαϊκών ανθρώπων!
Ευχαριστούμε τους ανθρώπους του χωριού, τον Κώστα, τον Χρήστο, τον δάσκαλο και βέβαια τον Βαγγέλη Γιαννούση που κρατούν ζωντανή την παράδοση!
Και του χρόνου με υγεία!
Κατηγορία:

Σχόλια - Facebook Comments