....

ΜΑΖΕΨΑΝ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ “ΤΡΙΤΣΗΣ” ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΈΓΓΡΑΦΟ

Σε οπισθοχώρηση εξαναγκάστηκε η Κυβέρνηση - μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το δημοσίευμα του AIRETOS.GR  - όσον αφορά την Τροπολογία αλλαγών στο χρηματοδοτικό Πρόγραμμα των Δήμων “Αντώνης Τρίτσης” (τέως “Φιλόδημος Ι”).

Λίγο πριν την ψήφισή της, ο Χρ. Σταϊκούρας κατέθεσε έγγραφο δήθεν “νομοτεχνικών βελτιώσεων”, που στην πραγματικότητα ήταν διορθώσεις ουσίας στη σύνθεση των δύο Επιτροπών του “Τρίτσης”.  

Με αυτές, μπήκε φρένο (έστω μερικώς) στην απόπειρα ο Υπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος είναι ο Αναπληρωτής, Στέλιος Πέτσας) να κυριαρχεί με δικούς του εκπροσώπους στις Επιτροπές.

Η εν μέρει διόρθωση και μόνο ως προς τις Επιτροπές, δεν ήταν αρκετή, αφήνοντας πολλά σημεία άκρως προβληματικά, με αποτέλεσμα η Τροπολογία να ψηφιστεί χθες το βράδυ μόνο από τους Βουλευτές της Ν.Δ. και αντιθέτως να καταψηφιστεί (“όχι”) από όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

 

Αναλυτικότερα, στην Τροπολογία (που κατέθεσαν προχθές το απόγευμα, τροποποίησαν άρον–άρον χθες το απόγευμα και ψήφισαν μόνοι τους χθες το βράδυ) πρωταγωνιστούσε το γεγονός ότι ο Πέτσας θα όριζε δικούς του εκπροσώπους τόσο στην Επιτροπή Αξιολόγησης (που εισηγείται τις εντάξεις των δημοτικών έργων) όσο και στην Επιτροπή Παρακολούθησης.  Αυτός θα είχε δηλαδή την πλειοψηφία, με δεδομένο ότι και οι «εμπειρογνώμονες» από τον ίδιο επιλέγονται και ορίζονται.   Συγκεκριμένα, όριζαν τη σύνθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης ως εξής:

« α) 1 Υπάλληλο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης & Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών (ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ), β) 2 εκπροσώπους του Υπουργού Εσωτερικών, γ) 1 εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ, δ) 1 εκπρόσωπο της ΕΝΠΕ, ε) 2 εμπειρογνώμονες με εξειδίκευση στη διαχείριση και εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων. »

 

Μετά την οπισθοχώρηση, η φράση « 2 εκπροσώπους του Υπουργού » άλλαξε σε « 1 εκπρόσωπος του Υπουργού » και 1 Υπάλληλος του Υπουργείου. 

Συγκεκριμένα, Υπάλληλος από τη Διεύθυνση που διαχρονικά είναι αρμόδια για τα αναπτυξιακά των Δήμων και ήταν αρμόδια και για το “Φιλόδημος Ι” (μέχρι τη στιγμή που ο Θεοδωρικάκος έφερε τα πάνω-κάτω).

Αντίστοιχη διόρθωση έγινε και στην Επιτροπή Παρακολούθησης, όπου επίσης ο « εκπρόσωπος του Υπουργού » αντικαταστάθηκε από Υπάλληλο της εν λόγω Υπηρεσίας.

 

Να σημειωθεί ότι το λόγο στην Ολομέλεια έλαβε και ο ίδιος ο Πέτσας, ο οποίος προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα σε δήθεν νομοτεχνικό επίπεδο («... και επειδή οι νομοτεχνικές αλλαγές επιδέχονται πάντα βελτιώσεων σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας σε τρεις νομοτεχνικές αλλαγές που θα γίνουν...»), τη στιγμή που από χθες το πρωί -μετά το δημοσίευμα του AIRETOS.GR- Αιρετοί των Δήμων ήταν “στα κάγκελα” για την απόπειρα απόλυτης υπουργικής χειραγώγησης των Επιτροπών.

 

Κατωτέρω παρουσιάζουμε αποκλειστικά το έγγραφο με το οποίο η Κυβέρνηση “μάζεψε” την Τροπολογία:

 

 
 

 1

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments