....

ΜΕ 266 «ΝΑΙ» ΠΕΡΑΣΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ

Όλα τα κόμματα στήριξαν την πρόταση του ΚΚΕ, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, καθώς έχει καταθέσει αίτημα για προανακριτική επιτροπή

Με ευρεία πλειοψηφία έγινε δεκτή η πρόταση του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει σε βάθος το δυστύχημα στα Τέμπη.

Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές, υπέρ 266 ενώ κατά 32 βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας) στήριξαν την πρόταση του ΚΚΕ, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, καθώς έχει καταθέσει αίτημα για προανακριτική επιτροπή.

Η πρόταση του ΚΚΕ θα διερευνήσει πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων ξεκινώντας από το '97 όπως και την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τους σιδηροδρόμους, φτάνοντας μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023. Βασικό τμήμα της έρευνας θα είναι η περίφημη σύμβαση 717/2014 για τη σηματοδότηση.

Η εξεταστική επιτροπή θα έχει αρχικώς διάρκεια ενός μήνα αλλά θεωρείται δεδομένο πως θα πάρει παράταση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του '24.

Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να συγκροτηθεί η Επιτροπή και οι ουσιαστικές εργασίες θα εκκινήσουν τέλος Νοεμβρίου.

Βορίδης: Διαφωνούμε με την αιτιολογία του ΚΚΕ, όχι με το αιτητικό

«Δεν συμφωνούμε με την αιτιολογία, αλλά με το αιτητικό» δήλωσε στην Ολομέλεια της Βουλης ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης. Όπως είπε, η κυβέρνηση πριν από τις εκλογές είχε δηλώσει ότι εφόσον η επόμενη Βουλή ζητήσει τη διερεύνηση των αιτιών, το αίτημα θα γίνει δεκτό.

Ο κ. Βορίδης στην τοποθέτησή του ξεκαθάρισε επίσης πως η ΝΔ δεν πρόκειται να στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προκαταρκτική επιτροπή και αυτό όπως εξήγησε επειδή δεν μπορεί να γίνει προκαταρκτική και να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες πριν από την διερεύνηση των πραγματικών αιτιών που υποβάθμισαν την κατάσταση των σιδηροδρόμων και οδήγησαν στην τραγωδία.

Επιπλέον, εξήγησε, με την πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη, δεν μπορεί η προανακριτική να εξετάζει το δυστύχημα που οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπους αλλά να ελέγχει εγκλήματα οικονομικής φύσης, όπως είναι αυτά της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας, στη βάση της δικογραφία του ευρωπαϊκού εισαγγελέα.

Μιλώντας για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Επειδή μου λέτε ότι έχουμε πολιτικές στοχεύσεις και τα κάνουμε για μικροπολιτικούς λόγους για να προστατεύσουμε τους δικούς μας. Οι προτάσεις για σύσταση προκαταρκτικής δεν είναι γενικώς για να κουβεντιάζουμε. Το εντυπωσιακό στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι καταλήγει να προτείνει ότι να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της σύμβασης 717, χωρίς σκιές. Ζητούν την προκαταρκτική διερεύνηση για τον κ. Σπίρτζη αλλά δεν εξειδικεύονται και δεν περιγράφονται τα στοιχεία συντελέσεως του αδικήματος. Μα αν δεν περιγράφονται γιατί να τον κατηγορήσουμε τον φουκαρά;».

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments