....

ΜΕ 6,1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΠΙΔΟΤΕΙ ΤΟ ΥΠΕΝ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

 

Θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κλπ), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση), ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Κώστας Σκρέκας.

Η επιδότηση θα ανέλθει στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά όλη την μηνιαία κατανάλωση. Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης ορίζεται σε 65 ευρώ/MWh.

Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα για τους αγρότες η επιδότηση θα αφορά:

  • Αγροτικά Χαμηλής Τάσης - 5.528.916 ευρώ
  • Αγροτικά Μέσης Τάσης - 611.672 ευρώ.

Από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει και η αναστολή της πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.

Από τον Φεβρουάριο και μετά, εξετάζεται, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η επιδότηση να είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο ανάλογα με την βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στην λειτουργία της επιχείρησης.

Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια - Νοικοκυριά
Θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές στα οικιακά τιμολόγια κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο E1 (~4,2 εκ. παροχές) ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου. Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή ώστε να κινητροδοτείται η εξοικονόμηση ενέργειας:

  • για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτούμε το 80% της αύξησης με 160 €/MWh
  • για την μηνιαία κατανάλωση από 151-300 KWh επιδοτούμε το 60% της αύξησης με 120 €/MWh

Άρα η μέση μηνιαία ενίσχυση αντιστοιχεί σε 42 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh

Στα νοικοκυριά ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση θα ανέλθει στα 180 €/ MWh, δηλαδή απορροφάται το 90% της αύξησης.
H μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ αντιστοιχεί σε 54 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh.
Η συνολική αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 157 εκατ. ευρώ.

Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια - Νοικοκυριά
Η επιδότηση από την Κυβέρνηση θα ανέλθει σε 20 € ανά θερμική MWh για όλους του παρόχους, και για το σύνολο της  μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.
Θα δοθεί και επιπλέον έκπτωση από τη ΔΕΠΑ εμπορίας ύψους 20€ ανά θερμική MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και θα ζητηθεί η αντίστοιχη στήριξη από τους υπόλοιπους παρόχους σε συνεργασία μαζί της.
Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση και την ΔΕΠΑ θα ανέλθει σε 54 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο, όπου η χονδρική τιμή Φυσικού Αερίου εκτιμάται στα 114 €/Mwh.
Το μέτρο θα επαναξιολογείται κάθε μήνα και θα προσαρμόζεται η μοναδιαία τιμή της επιδότησης.

Φυσικό Αέριο - Επιδότηση σε μη Οικιακά (Εμπορικά-Βιομηχανικά) Τιμολόγια
Επεκτείνεται η επιδότηση του Φυσικού Αερίου από την Κυβέρνηση σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων.

Για τον Ιανουάριο του 2022 η επιδότηση ανέρχεται στα 30 €/MWh. Η συνολική ενίσχυση θα ανέλθει σε 51 εκ. € για το μήνα Ιανουάριο.

«Συμπερασματικά, η συνολική αξία των μέτρων στήριξης όλων των νοικοκυριών και όλων των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση για τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 395 εκ. ευρώ και αφορά και την Ηλεκτρική Ενέργεια και το Φυσικό Αέριο. Οι πόροι προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Με την επέκταση των μέτρων στήριξης και τον πρώτο μήνα του 2022, αποδεικνύουμε ότι στεκόμαστε πλάι σε κάθε ελληνική οικογένεια, σε κάθε ελληνική επιχείρηση ώστε να μη μείνει κανένας απροστάτευτος απέναντι στην πρωτοφανή διεθνή ενεργειακή κρίση. Τον Φεβρουάριο θα αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση και θα επανακαθορίσουμε τις τιμές επιδότησης», τόνισε ο υπουργός.

Περιμένουν ενημέρωση για ρήτρα ενώ συνεχίζονται κλήσεις για ανεξόφλητους λογαριασμούς

Ενημέρωση αναμένουν οι αγρότες για την εξαγγελία του πρωθυπουργού για την επιστροφή της έκπτωσης 80% στη ρήτρα αναπροσαρµογής ρεύµατος.

Θυμίζουμε ότι κατά την συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2022 (18/12/2021) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε μέτρα για την ενεργειακή κρίση. Όπως ανέφερε, «η Κυβέρνηση λαμβάνει ειδική μέριμνα για τη στήριξη των αγροτών, με πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. 

Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή. Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ».

Τον περασμένο Αύγουστο θεσπίστηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το κόστος παραγωγής και η κυβέρνηση να ανακοινώσει μέτρα (μείωση 80% στην ρήτρα αναπροσαρμογής). Ωστόσο παρά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού τρέχει η διαδικασία πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος. 

Αγρότες καταγγέλλουν στον ΑγροΤύπο, ότι δικηγορικά γραφεία και εισπρακτικές εταιρείες τηλεφωνούν συνεχώς για ανεξόφλητους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. 

Αν και έχουν περάσει αρκετές ημέρες από τη δήλωση του πρωθυπουργού οι αγρότες ακόμη περιμένουν μια Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) ή κάποια δήλωση αρμόδιου υπουργού (Περιβάλλοντος ή Οικονομικών), στην οποία να περιγράφεται ο τρόπος που θα γίνει η επιστροφή της ρήτρας αναπροσαρμογής. 

Σπέρνουν ανεμογεννήτριες στον κρίσιμο βιότοπο των Όρνιων με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις!

Διαβάστε το σχετικό δελτίο τύπου από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία:

Ραγδαίες αρνητικές εξελίξεις για τη διατήρηση του κρισίμως απειλούμενου Όρνιου στην Αιτωλοακαρνανία: μέσα σε έναν μήνα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ) εξέδωσε άδειες για έξι (6) Αιολικούς Σταθμούς κατηγορίας Β στην καρδιά των Ακαρνανικών Ορέων, εντός της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά GR090 «Όρη Ακαρνανικά» και σε κοντινή απόσταση από την περιοχή NATURA GR2310011 «Όρος Τσέρεκας (Ακαρνανικά)».
Ωστόσο, οι σχετικές αποφάσεις αδειοδότησης είναι διάτρητες από κάθε άποψη, καθώς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:

  • Δεν έλαβε υπόψη τις προβλέψεις του θεσμοθετημένου Εθνικού Σχέδιου Δράσης για τους γύπες, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE IP 4 NATURA.
  • Όχι απλά δεν ζήτησε τη συνδρομή του Προγράμματος LIFE στην αξιολόγηση των αιτήσεων, αλλά ούτε καν ενημέρωσε τους εταίρους του για έργα που πρόκειται να λάβουν χώρα στις περιοχές υλοποίησης του Προγράμματος.
  • Αν και ζήτησε τη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης (ΦΔ) Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων για τους δύο πρώτους ΑΣΠΗΕ, εξέδωσε την άδεια γι' αυτούς χωρίς να περιμένει απάντηση, μόλις 3 ημέρες μετά! Ο ΦΔ έστειλε μόλις λίγες ημέρες αργότερα αρνητική γνώμη, η οποία αγνοήθηκε πλήρως.
  • Παρέκαμψε πλήρως τον ΦΔ στη διαδικασία των υπόλοιπων τεσσάρων ΑΣΠΗΕ και δεν ζήτησε καν τη γνώμη του!
  • Παραβλέπει το γεγονός πως οι Ενεργειακές Κοινότητες που εμφανίζονται ως φορείς των έξι ΑΣΠΗΕ έχουν κοινή έδρα, πρόκειται δηλαδή για μία οφθαλμοφανέστατη περίπτωση «σαλαμοποίησης» ενός ενιαίου μεγάλου έργου σε πολλά μικρά, πρακτική που έχει ήδη κριθεί παράτυπη από το ΣτΕ και το ΥΠΕΝ.
  • Αγνόησε και δεν ενδιαφέρθηκε να αξιολογήσει τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, πολλά από τα οποία έχουν προκύψει και από δορυφορικούς πομπούς, που καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι οι έξι ΑΣΠΗΕ εμπίπτουν εντός του ζωτικού χώρου των Όρνιων στα Ακαρνανικά, δηλαδή είναι θέσεις με πολύ συχνή παρουσία και μεγάλο αριθμό πτήσεων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ζητάει με επείγουσα επιστολή της (28.12) από την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ την ανάκληση των επίμαχων αποφάσεων και φυσικά θα προβεί και σε όλες τις υπόλοιπες απαραίτητες ενέργειες για να αποτρέψει ένα εξαιρετικά αρνητικό για την προστασία των Όρνιων - και της βιοποικιλότητας της Αιτωλοακαρνανίας εν γένει - ενδεχόμενο.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες και δείτε σχετικές φωτογραφίες, εδώ

Ενέργεια: Η ΝΔ υπόσχεται νέα μέτρα στήριξης, αυξήσεις 2.000 ευρώ σε αγρότες λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η αξιολόγηση της κατάστασης στην διεθνή αγορά ενέργειας και η λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για τον Ιανουάριο του 2022, βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (31/12), στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως έγινε γνωστό, οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ κατά την διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν οι επιπτώσεις από την πορεία των τιμών στο ρεύμα, στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τους αγρότες και στο ύψος του πληθωρισμού, καθώς και οι διαθέσιμες εναλλακτικές για την πιο στοχευμένη και αποτελεσματική προσαρμογή του πακέτου κρατικών ενισχύσεων προς όλους όσοι πλήττονται.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε δηλώσεις τόνισε ότι «ακραία ακρίβεια και έλλειμμα επάρκειας είναι το εκρηκτικό κοκτέιλ Μητσοτάκη στην ενέργεια».

Αναφέρθηκε σε παραδείγματα λογαριασμών όπου αγροτικές καταναλώσεις επιβαρύνονται με επιπρόσθετα 2.000 το μήνα, αρτοποιεία επιβαρύνονται με πρόσθετα 800 έως 1.000 ευρώ το μήνα, το ίδιο συμβαίνει και στις επιχειρήσεις εστίασης, ενώ τα νοικοκυριά πληρώνουν το μήνα, ακόμη και μετά τις εκπτώσεις, 50 με 100 ευρώ παραπάνω.

Αναφέρθηκε ακόμη σε πληροφορίες που κάνουν λόγο για κύμα αποκοπών ρεύματος μετά τα Θεοφάνια, γιατί ο κόσμος αντικειμενικά δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς.

Στάθηκε στο γεγονός ότι ακόμα και τα περιορισμένα μέτρα ελάφρυνσης της κυβέρνησης θα τροποποιηθούν και δεν θα είναι πλέον οριζόντια από το 2022, καθώς το έχει ζητήσει η Κομισιόν, θέτοντας ζήτημα κρατικών ενισχύσεων, αφού χρηματοδοτείται με αυτόν τον τρόπο η ακρίβεια. 

Η εργαλειοθήκη της ΕΕ προτείνει άλλωστε μέτρα στην κατεύθυνση μείωσης φόρων, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και στήριξης των ευάλωτων. 

«Ακόμη και τώρα θα μπορούσε να γίνει μία ισχυρή παρέμβαση στην αγορά ώστε να ρυθμιστεί, να παταχθεί η αισχροκέρδεια, κάτι που θα μπορούσε να λυθεί προσωρινά ακόμα κα με τον καθορισμό μέγιστου ποσοστού αυξήσεων, διακύμανσης ή κέρδους στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Θα μπορούσε επίσης να εκκινήσουν Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης στην αγορά και διμερή συμβόλαια. Όπως επίσης ένα σημαντικό εργαλείο θα ήταν η ανάκτηση της πλειοψηφίας του Δημοσίου στη ΔΕΗ, ώστε να παρεμβαίνει το δημόσιο προσφέροντας φτηνότερη πρόσβαση στο ρεύμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», ανέφερε.

Υπενθύμισε επίσης ότι, ενώ επί 4,5 χρόνια, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι λογαριασμοί ρεύματος δεν αυξήθηκαν ούτε κατά ένα ευρώ, μία από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης ΝΔ ήταν να αυξήσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ και να αυξήσει παράλληλα τα περιθώρια κέρδους των ανταγωνιστών της.

Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα απειλούν με λουκέτο πολλές επιχειρήσεις

Οι μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια τους τελευταίους μήνες δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στις επιχειρήσεις, το κόστος λειτουργίας των οποίων έχει εκτοξευθεί και είναι επιβεβλημένη η στήριξή τους, τονίζει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ).  

Σύμφωνα με στοιχεία που λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα τα Επιμελητήρια όλης της χώρας, πολλές επιχειρήσεις, που λειτουργούν με μέση τάση ή επαγγελματικούς λογαριασμούς Γ21 και Γ22 κινδυνεύουν με παύση εργασιών αλλά και με διακοπή ρεύματος λόγω αδυναμίας καταβολής των οφειλομένων. 

Ενδεικτικά των τεράστων αυξήσεων στις τιμές ρεύματος είναι τα στοιχεία που ακολουθούν σχετικά με τους λογαριασμούς ρεύματος εταιρίας, που δραστηριοποιείται στη Δράμα.

Ο ενδεικτικός πίνακας λογαριασμών ρεύματος έχει ως εξής:
8/6/2021 - 7.024,78 ευρώ
7/7/2021 - 25.914,87 ευρώ
16/8/2021 - 29.277,72 ευρώ 
13/9/2021 - 40.631,31 ευρώ
13/10/2021 - 40.741,54 ευρώ
4/11/2021 - 56.838 ευρώ
6/12/2021 - 35.480,27 ευρώ

Αγρότες και κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν στον ΑγροΤύπο, ότι με τέτοιες πρακτικές, οδηγείται σε δραματικό αδιέξοδο ο κλάδος.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν στον ΑγροΤύπο, ότι με τέτοιες πρακτικές, οδηγείται σε δραματικό αδιέξοδο ο κλάδος.

Τον περασμένο Αύγουστο θεσπίστηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το κόστος παραγωγής και η κυβέρνηση να ανακοινώσει μέτρα (μείωση 80% στην ρήτρα αναπροσαρμογής). Στο μεσοδιάστημα, βέβαια, όπως καταγγέλλουν αρκετοί αγρότες και κτηνοτρόφοι μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η ΔΕΗ ανέθεσε σε εισπρακτικές και δικηγορικά γραφεία, ως επί το πλείστον των Αθηνών, να εισπράξουν τα ανείσπρακτα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να γίνονται δέκτες... βροχής κλήσεων καθημερινά και ψυχολογικού πολέμου, όπως εξηγούν, προκειμένου να προχωρήσουν σε εξόφληση.

Από την πλευρά του, όπως εξήγησε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, η κατάσταση είναι... πιεστική για τους κτηνοτρόφους, καθώς οι λογαριασμοί είναι μηνιαίοι και όχι διμηνιαίοι όπως στα περισσότερα νοικοκυριά. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν ο καιρός παραμείνει κρύος και επικρατήσει κακοκαιρία και πέσουν χιόνια, τότε πολύ δύσκολα, το κτηνοτροφικό δυναμικό, θα τα καταφέρει να αντεπεξέλθει ως την άνοιξη που φτιάχνει ο καιρός, με τέτοιες τιμές ζωοτροφών, αλλά και την ενέργεια στα... ύψη.

Όλοι οι ΤΟΕΒ στο μέτρο Μητσοτάκη για μείωση ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα

Μόλις την Δευτέρα ο ΑγροΤύπος ανέδειξε το πρόβλημα και το... κενό της εξαγγελίας, όμως το ΥΠΕΝ έδωσε διευκρινήσεις.

Συγκεκριμένα, τα προβλήματα που δημιουργεί στους ΤΟΕΒ η ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ και η δυνατότητα υπαγωγής τους στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο της επικοινωνίας που είχε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, υπήρξε αποδέκτης προβληματισμών από προέδρους ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αρδευτικοί οργανισμοί από την επιβάρυνση που προέκυψε στους λογαριασμούς ρεύματος, λόγω της διεθνούς εκτίναξης των τιμών στην ενέργεια. Οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ ζητούν οι ρυθμίσεις για τη συνδρομή της πολιτείας στην κάλυψη της επιβάρυνσης που προκύπτει από τη «ρήτρα αναπροσαρμογής» στο αγροτικό ρεύμα να τύχουν εφαρμογής και σε αυτούς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του βουλευτή.

Θεωρώντας εύλογο το αίτημά τους, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις. Όπως επεσήμανε, οι ΤΟΕΒ αποτελούν σημαντικούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς μέσω του δικτύου των γεωτρήσεων που διαχειρίζονται, αρδεύεται ένα σημαντικό τμήμα του θεσσαλικού κάμπου. Το ιδιαίτερα θερμό από άποψη θερμοκρασιών καλοκαίρι, πολλαπλασίασε τις ανάγκες για άρδευση και οδήγησε σε υψηλότερες καταναλώσεις σε ρεύμα. Η επιπλέον, όμως, επιβάρυνση με την «ρήτρα αναπροσαρμογής» στους λογαριασμούς ρεύματος προκαλεί πονοκέφαλο στις διοικήσεις των ΤΟΕΒ, οι οποίες αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να την απορροφήσουν χωρίς να χρειαστεί να χρεώσουν τα μέλη τους με επιπρόσθετα αρδευτικά τέλη.

Ο Κώστας Σκρέκας ξεκαθάρισε ότι από την κάλυψη εκ μέρους την πολιτείας του 80% της «ρήτρας αναπροσαρμογής» δεν εξαιρούνται οι ΤΟΕΒ, καθώς αποτελούν μεγάλους καταναλωτές αγροτικού ρεύματος. Ο κυβερνητικός βουλευτής ευχαρίστησε τον υπουργό για την θετική ανταπόκριση της κυβέρνησης στην άμβλυνση του ενεργειακού κόστους στον πρωτογενή τομέα, που εκτοξεύτηκε λόγω της διεθνούς αύξησης των τιμών.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο συμπερασματικά ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, όλοι οι ΤΟΕΒ της χώρας που καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα θα τύχουν της σχετικής μείωσης που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Έρευνα αγοράς λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης από Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ) ξεκίνησε, την 16η/12/2021, αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά της λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης.  

Κατόπιν προπαρασκευαστικής έρευνας και παρακολούθησης της συγκεκριμένης αγοράς, η ΕΑ προχώρησε σε μέτρα έρευνας σε δεκαοκτώ (18) επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά για τον εντοπισμό αντί-ανταγωνιστικών πρακτικών βάσει του ν. 3959/2011 και της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Σημειώνεται ότι η διεξαγωγή μέτρων έρευνας δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Νομικό πλαίσιο
Η ΕΑ είναι επιφορτισμένη με την ex post εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού βάσει του ν. 3959/2011 και των άρθρων 101/102 ΣΛΕΕ.  Τα άρθρα 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ απαγορεύουν συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων (συμφωνίες, αποφάσεις ενώσεων ή εναρμονισμένες πρακτικές) που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού. Τα άρθρα 2 του ν. 3959/2011 και 102 ΣΛΕΕ απαγορεύουν την καταχρηστική συμπεριφοράς επιχειρήσεων με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Άλλες ενέργειες
Η ΕΑ, σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία είναι επιφορτισμένη με τον exante έλεγχο του ανταγωνισμού στον κλάδο ενέργειας, παρακολουθεί στενά τις αυξήσεις τιμών που σημειώνονται διεθνώς ως συνέπεια και της τρέχουσας πανδημίας, καθόσον οι αυξήσεις αυτές δύνανται να έχουν επιπτώσεις εντός της ελληνικής επικράτειας.

Πάνε για λουκέτο τα ΤΟΕΒ αν δεν ισχύσει και για εκείνα η μείωση ρήτρας αναπροσαρμογής

Εξειδίκευση των μέτρων Μητσοτάκη αναμένουν οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ για να δουν πώς θα πορευθούν.

Το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της βουλής μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, συμπεριλαμβάνοντας στη μείωση ρήτρας αναπροσαρμογής 80% και τους αγρότες. Όμως, στον... αέρα νιώθουν ότι βρίσκονται πολλά ΤΟΕΒ της χώρας, που δουλεύουν αντλιοστάσια για αρδευτικούς και αποστραγγιστικούς λόγους. Κι αυτό γιατί δεν φαίνεται ξεκάθαρα αν είναι εντός της εξαγγελίας Μητσοτάκη. Σε περίπτωση, όπως λένε, που δεν ισχύσει η μείωση της ρήτρας και για τους οργανισμούς, τότε το κόστος θα εκτοξευθεί και οι αγρότες θα μείνουν το πιθανότερο χωρίς νερό.

Ο κ. Κώστας Νταράκης είναι πρόεδρος στον ΤΟΕΒ επαρχίας Φιλίδος Σερρών. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο: «από τις εξαγγελίες για μείωση ρήτρας αναπροσαρμογής 80% που αφορά στους αγρότες, δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι μέσα και οι ΤΟΕΒ. Μέχρι τώρα δεν χρωστάμε ως ΤΟΕΒ ούτε ένα ευρώ, παρόλο που η εισπραξιμότητά μας είναι χαμηλά. Με βάση τον προϋπολογισμό μας, θα έπρεπε να εισπράξουμε 400.000 ευρώ, αλλά δεν εισπράττουμε πάνω από 240.000 με 280.000 ευρώ. Υπάρχουν παλιοί και μεγάλοι οφειλέτες, που τα χρέη τους είναι στην Εφορία. Επειδή όμως οφείλουν και άλλα ή επειδή είναι σε ρύθμιση, από την Εφορία προς εμάς δεν υπάρχει καλή ροή. Αν δεν ισχύσει και για μας η μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα και θα μετακυλίσουμε το κόστος στους παραγωγούς. Τα δίκτυά μας εδώ είναι ανοικτά και βοηθάμε και στο αποστραγγιστικό. Άρδευση ξεκινούν οι αγρότες από τέλη Μαρτίου και μπορεί αυτή να συνεχιστεί ως το τέλος του έτους. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου η χρέωση στους παραγωγούς είναι 9 ευρώ το στρέμμα, αλλά μετά αυτή αυξάνει ως το τέλος του έτους στα 11 ευρώ. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τις χρεώσεις γιατί το κόστος θα είναι τσουχτερό για τους αγρότες. Τέλος, πρέπει να συνδεθεί το αρδευτικό τέλος με το ΟΣΔΕ».

Επίσης από τον ΤΟΕΒ Λεσινίου Μεσολογγίου μας είπαν πως βρίσκονται σε αναμονή εξειδίκευσης των μέτρων για να δουν πώς θα πορευθούν, να συντάξουν προϋπολογισμό για το νέο έτος κ.λπ. Αν δεν σβηστεί η ρήτρα, τότε θα υπάρξουν κατακόρυφες αυξήσεις για τους αγρότες, ενώ θεωρείται βέβαιο πως τα περισσότερα ΤΟΕΒ θα πάνε για λουκέτο. Αυτό θα γίνει γιατί και σε ρύθμιση για τα παλιά χρέη να μπουν, η ΔΕΗ θα απαιτήσει πληρωμή στους τρέχοντες λογαριασμούς, οι οποίοι με την ρήτρα αναπροσαρμογής, θεωρείται δεδομένο πως θα εκτοξευθούν.

Δεν έχουν πρόβλημα τα ΤΟΕΒ που λειτουργούν με γεωτρήσεις

Ο κ. Βασίλης Γιαννάκος, πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας τόνισε από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι: «όσον αφορά στον ΤΟΕΒ το δικό μας λειτουργεί με γεωτρήσεις, που έχουν μεσαία τάση, άρα είμαστε εντός της εξαγγελίας για την ρήτρα αναπροσαρμογής. Τώρα, άλλα ΤΟΕΒ που δουλεύουν με αντλιοστάσια αρδευτικά, ίσως να μην έχουν μείωση στη ρήτρα αναπορσαρμογής. Τα πιο πολλά αν όχι όλα τα ΤΟΕΒ στην περιοχή μας δουλεύουν με γεωτρήσεις, πρέπει να πω».

Επιδότηση στο ρεύμα με 50 εκ. ευρώ δίνει η κυβέρνηση, κατάργηση ρήτρας ζητάνε οι αγρότες

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των αγροτών, με πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. 

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού, μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή. 

Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες. Το συνολικό ύψος της πρόσθετης επιδότησης στους αγρότες θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά τους οι αγρότες ζητούν την κατάργηση της ρήτρας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) κ. Ρίζος Μαρούδας, «η ρήτρα και μετά την επιδότηση ουσιαστικά αυξάνει το κόστος του αγροτικού ρεύματος κατά 20% για τους μήνες Αύγουστο έως Δεκέμβριο. Από τον Ιανουάριο θα αυξηθεί πάλι το αγροτικό ρεύμα (σε πολλές περιπτώσεις θα διπλασιαστεί). Πρόκειται για ψίχουλα που δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξήσεις που έχουν γίνει και συνεχίζονται στον τομέα της ενέργειας. Ζητάμε την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής».

Από τον Μάρτιο πάντως οι αγρότες είναι προβληματισμένοι με το κόστος της άρδευσης, που ξεκινά για το καλαμπόκι, λόγω της ρήτρας που την χαρακτηρίζουν «ποινή» για τον κλάδο.    

Στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τρία μέτρα για την ενεργειακή κρίση.

Στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τρία μέτρα για την ενεργειακή κρίση.

Η Κυβέρνηση λαμβάνει ειδική μέριμνα για τη στήριξη των αγροτών, με πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή. Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες. Το συνολικό ύψος της πρόσθετης επιδότησης στους αγρότες θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.

Το ζήτημα του ενεργειακού κόστους των αγροτών είχε αναδείξει ξανά και ξανά ο ΑγροΤύπος.

Ενημερωτικό σημείωμα για τα νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης

Επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας

Για τον μήνα Δεκέμβριο, αυξάνεται η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση. Το ύψος της στήριξης διαμορφώνεται από 130 ευρώ/MWh, σε 165 ευρώ/MWhγια τις πρώτες 300 kWh. Ως εκ τούτου η επιδότηση ανέρχεται πλέον σε 49,5 ευρώ τον μήνα από 39 ευρώ τον μήνα.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξάνεται σε 185 ευρώ/MWh από 150 ευρώ/MWh. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα.

Έκπτωση για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο. Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που θα ανέλθει σε 11 ευρώ ανά θερμική MWhτον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh.

Οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Συνολικά, τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική MWh.

Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης (15902)

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο των δράσεών του για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, θέτει σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης που θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ.

Σκοπός της γραμμής είναι η υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Στις περιπτώσεις αυτές θα γίνεται άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες επιτροπές στον κάθε Δήμο αλλά και τη ΔΕΔΔΗΕ ώστε να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματα επανασύνδεσης. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καλύπτει το κόστος της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση για τα αιτήματά τους. Ο προϋπολογισμός της έκτακτης αυτής στήριξης θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ και θα εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Μέτρα για τους αγρότες

Η Κυβέρνηση λαμβάνει ειδική μέριμνα για τη στήριξη των αγροτών, με πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή. Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες. Το συνολικό ύψος της πρόσθετης επιδότησης στους αγρότες θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.

Κυβερνητικό σχέδιο έρχεται για στήριξη αγροτών στις αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος

Η κυβέρνηση θα προνοεί έτσι ώστε να περιορίζει στο μέτρο του εφικτού τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, ενώ θα υπάρξει και θετική πρόνοια για τους αγρότες. Αυτό δήλωσε ο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Στο μεταξύ νέα στοχευμένα μέτρα, το πρώτο τρίμηνο του 2022, από τις μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια, προανήγγειλε από την Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Κατά την ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού του νέου έτους, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάζει μέτρα στήριξης και αναζητά τρόπους στήριξης και του πρωτογενούς τομέα, με στόχο να μην μείνουν απροστάτευτοι οι αγρότες, απέναντι στην παγκόσμια κρίση που έχει εκτινάξει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη, ο αρμόδιος υπουργός το διέψευσε επισημαίνοντας πως η χώρα μας απεναντίας έχει την φθηνότερη τιμή ανα ηλεκτρική κιλοβατώρα (197 ευρώ όταν πολλές ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνούν τα 300 ευρώ).
 

Παραγωγοί λαϊκών: Αιτία πολέμου η ρήτρα στο ρεύμα που φέρνει χρέη και λουκέτα

Ραντεβού με Λιβανό και Σκρέκα ζητούν οι παραγωγοί λαϊκών αγορών για το πρόβλημα με αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος και τονίζουν ότι είναι αιτία πολέμου η ρήτρα στο ρεύμα που φέρνει χρέη και black out στην αγορά.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος, «κάθε μήνα πληρώνουμε αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Βλέπουμε λογαριασμούς στην ΔΕΗ που κυμαίνονταν 2.000 έως 3.000 ευρώ, τώρα και χωρίς να έχει υπάρξει μεταβολή κατανάλωσης με την ενεργοποίηση της ρήτρας Αναπροσαρμογής, να έχουν φτάσει στις 8.000 και 10.000 ευρώ, ποσά δυσβάστακτα και αδύνατον να πληρωθούν. Η παραγωγική διαδικασία για κηπευτικά, φρούτα και προϊόντα που αποθηκεύονται σε ψυγεία (ψάρια κ.α.) καθίσταται παντελώς ασύμφορη».

Όπως ανακοινώνει η Πανελλαδική Ομοσπονδία, σε τηλεδιασκέψεις που έγιναν με όλες τις Ομοσπονδίες της Χώρας προκύπτει τεράστιο πρόβλημα με τις νέες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που απειλούν τις Αγροτικές και Κτηνοτροφικές Εκμεταλλεύσεις και την συνέχιση της Αγροτικής Παραγωγής σε όλη τη χώρα.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά Ενέργειας και Πρώτων Υλών - Εφοδίων οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική κατάρρευση το μεγαλύτερο μέρος των μονάδων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Αγροτικής Παραγωγής.

Ποιο συγκεκριμένα, ο διπλασιασμός στα τιμολόγια του Αγροτικού Ρεύματος, ο τριπλασιασμός στο κόστος των λιπασμάτων και η αύξηση άνω του 50% στο Αγροτικό Πετρέλαιο, είναι παράμετροι που δεν αφομοιώνονται από την εν γένει οικονομική λειτουργία των Αγροτικών Επιχειρήσεων και φυσικά δεν αντισταθμίζονται από την όποια αύξηση των Αγροτικών Προϊόντων.

Αντίθετα, η δραστική επιβάρυνση του κόστους παραγωγής διαχέεται σε όλο το φάσμα της Αγροτικής Δραστηριότητας, δηλαδή σε όλα τα προϊόντα.

Όλες οι μεταποιητικές και κτηνοτροφικές μονάδες των Αγροτών που είχαν μέχρι τώρα λογαριασμούς στην ΔΕΗ που κυμαίνονταν 2.000 - 3.000 €, τώρα και χωρίς να έχει υπάρξει μεταβολή κατανάλωσης με την ενεργοποίηση της ρήτρας Αναπροσαρμογής, οι λογαριασμοί έχουν φτάσει στις 8.000 - 10.000 €, ποσό δυσβάστακτο και αδύνατον να πληρωθε. 

Και αυτά χωρίς να υπολογίσουμε τα ποτίσματα που θα αρχίσουν την άνοιξη, που σημαίνει ότι το κόστος άρδευσης θα ξεφύγει από τα πλαίσια του λογικού και το αποτέλεσμα θα είναι να οδηγηθούν στο κλείσιμο οι περισσότερες μονάδες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, με φυσικό επακόλουθο την αύξηση των τιμών των προϊόντων. 

Σε κάθε περίπτωση οι ιθύνοντες οφείλουν να αντιληφθούν ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα η παραγωγική διαδικασία σε μία σειρά από αγροτικά προϊόντα κρίσιμης σημασίας και με μεγάλης εμβέλειας, όπως είναι οι δενδρώδεις καλλιέργειες, τα υπαίθρια κηπευτικά και τα προϊόντα που αποθηκεύονται σε ψυγεία, καθίσταται Παντελώς Ασύμφορη.

Κομμένο ρεύμα, απότιστα χωράφια και μία άνευ προηγούμενου οικονομική εξάντληση προμηνύει η κατεύθυνση που παίρνει η υπόθεση με το κόστος ηλεκτροδότησης των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων, όσο τροφοδοτείτε νέο χρέος παραγωγών προς τη ΔΕΗ. Επιτακτική ανάγκη η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του προβλήματος και να επιδοτήσουν την ρήτρα αναπροσαρμογής και να μειώσουν τις υπέρογκες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των Αγροτικών Τιμολογίων.  

Διαμαρτυρία αγροτών στη Νάουσα, ζητούν κατάργηση ρήτρας αναπροσαρμογής

Έπειτα από το κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», αγρότες πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στη Νάουσα, διαμαρτυρήθηκαν για τις μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.  

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου, Δημήτρης Τσιουλάκος, «οι αυξήσεις στα αγροτικά τιμολόγια προκαλούν «ηλεκτροσόκ» στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, με την ρήτρα αναπροσαρμογής που επέβαλλε η ΔΕΗ, από τον προηγούμενο Αύγουστο, να εκτοξεύει το ήδη δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, από το πανάκριβο πετρέλαιο (που η τιμή του ξεπέρασε το 1,5 ευρώ), τα ακριβά εφόδια και ιδιαίτερα στα λιπάσματα (που σε μερικά είδη η τιμή τους έχει τριπλασιαστεί). Όλα αυτά σε μια περίοδο που το αγροτικό εισόδημα συνεχώς μειώνεται, ιδιαίτερα από τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, τις καταστροφές που προκάλεσαν τα φυσικά φαινόμενα, καθώς τις πετσοκομμένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. 

Οι αγρότες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους αυξημένους λογαριασμούς, απειλούνται με διακοπή ρεύματος  και σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία. Την ίδια στιγμή χαρές και πανηγύρια έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην «πράσινη ανάπτυξη» από την κατάργηση του λιγνίτη, στήνοντας ανεμογεννήτριες στα βουνά, από άκρη σε άκρη σε όλη την χώρα, προκαλώντας καταστροφή του περιβάλλοντος και σκορπίζοντας «ενεργειακή» φτώχεια στον λαό».

Στην συνέχεια αντιπροσωπεία του συλλόγου παρέδωσε το πλαίσιο αιτημάτων που έχουν ως εξής:

  • Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής. 
  • Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. 
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές.
  • Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασική είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας. 
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων μας στη λαϊκή κατανάλωση. 
  • Καμιά διακοπή ρεύματος σε φτωχά λαϊκά νοικοκυριά. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα. 
  • Κανένα αρδευτικό έργο με ΣΔΙΤ που μετακυλούν ένα υπερδιογκωμένο κόστος στους αγρότες και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα για τα υπερκέρδη κατασκευαστικών ομίλων και τραπεζών.

Ο Αγροτικός Σύλλογος καλεί τους αγρότες σε μαζική συμμετοχή στο πανελλαδική σύσκεψή αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (19 Δεκέμβρη) στις 12:00, στην Νίκαια της Λάρισας.

Ανάστατοι οι αγρότες από αυξήσεις σε ρεύμα και λιπάσματα

Παρέμβαση στους αρμόδιους υπουργούς για την εκτόξευση του κόστους παραγωγής από τις αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα και τα αγροτικά εφόδια έκανε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έγινε κοινωνός των αντιδράσεων των αγροτών του νομού, ρωτά τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό αν προτίθενται να εξετάσουν τις διαμαρτυρίες των αγροτών για τις αυξήσεις στο ρεύμα και τα εφόδια και αν θα προβούν στον σχεδιασμό διορθωτικών κινήσεων που θα αμβλύνουν την οικονομική τους επιβάρυνση. 

Στην ερώτησή του ο κυβερνητικός βουλευτής υπογραμμίζει ότι «το τέλος μιας ομολογουμένως δύσκολης χρονιάς όπου τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (παγετούς, καύσωνες, βροχοπτώσεις κ.α.) οι ανατιμήσεις στο ρεύμα και τα αγροτικά εφόδια που διαπιστώνουν οι αγρότες προκαλούν έντονες αντιδράσεις. Πλέον, στα χωριά μιλούν για εκτίναξη του κόστους παραγωγής και εκφράζονται ανοιχτά φόβοι ότι την επόμενη καλλιεργητική περίοδο οι αγρότες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε βασικές τους υποχρεώσεις».

Ο πρώην υπουργός ΑΑΤ επισημαίνει ότι «βασικός λόγος των διαμαρτυριών είναι το κόστος της άρδευσης και συγκεκριμένα οι αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Όπως διευκρινίζουν οι αγρότες, από τους λογαριασμούς που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα, το κόστος στο ρεύμα που χρησιμοποιούν για την άρδευση μέσω γεωτρήσεων, υπερβαίνει σημαντικά αυτό που ανέμεναν. Το φετινό καλοκαίρι, τουλάχιστον στον θεσσαλικό κάμπο, χαρακτηρίστηκε από συχνές και πολυήμερες περιόδους καύσωνα, οπότε κάποια αύξηση στο κόστος της άρδευσης, είναι εύλογη.

Όμως, η επιβάρυνση που διαπίστωσαν είναι μεγαλύτερη από την φυσιολογική και προκύπτει από την προσθήκη δυσανάλογα μεγάλων ποσών στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ως «ρήτρα αναπροσαρμογής» για το αγροτικό ρεύμα, γεγονός που εκτοξεύει το απαιτητό ποσό προς πληρωμή. Μάλιστα, ορισμένοι αγρότες, επισημαίνουν ότι κατά περιπτώσεις υφίσταται άδικη τιμολόγηση, αφού, από την στιγμή που προστέθηκε η «ρήτρα αναπροσαρμογής» (5/8/2021) και έπειτα, ο κύριος όγκος των αρδεύσεων στις περισσότερες ποτιστικές καλλιέργειες είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Συνεπώς τα ποσά που προστίθενται ως «ρήτρα αναπροσαρμογής» αντιστοιχούν σε μικρότερο ποσοστό κατανάλωσης για άρδευση και θα έπρεπε να είναι αναλογικά μικρότερα. 

Επιπρόσθετα, υφίστανται διαμαρτυρίες για την απότομη αύξηση στο κόστος των αγροτικών εφοδίων και το γεγονός που τις πυροδότησε ήταν η σπορά των σιτηρών τον προηγούμενο μήνα, η οποία συνοδεύεται και από την διενέργεια της βασικής λίπανσης. Όπως διατείνονται οι αγρότες, οι τιμές στους απλούς τύπους των αζωτούχων λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται στην σπορά των σιτηρών έχουν αυξηθεί υπερβολικά, ακόμα και κατά 100%, ενώ αυξήσεις παρατηρούνται και σε πιο σύνθετους τύπους λιπασμάτων, άλλα και σε ζιζανιοκτόνα και γεωργικά φάρμακα».

Ο βουλευτής του νομού καταλήγει σημειώνοντας ότι «αυτό που ζητούν οι αγρότες είναι να υπάρξουν πρωτοβουλίες από την πλευρά της πολιτείας, προκειμένου να συμπιεστεί η συνολική αύξηση του κόστους παραγωγής, η οποία θέτει σε επισφάλεια την αγροτική παραγωγή στη χώρα. Όπως τονίζουν, οι κλυδωνισμοί στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω της επέλασης του Covid θα πρέπει να οδηγήσουν στην αναγνώριση της αξίας της εγχώριας αγροτικής παραγωγής και στην ενδυνάμωσή της με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο».

Κόντρα για την αύξηση ρεύματος στη Βουλή, ασπιρίνη η αναστολή πληρωμής ΥΚΩ λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή τις αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα είχαμε στη Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «ασπιρίνη» το μέτρο αναστολής πληρωμής των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) των κ.κ. Σκρέκα και Λιβανού εξαφανίζεται μπροστά στην επιβάρυνση των αγροτών από την αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος που φτάνει έως και τα 2.000 ευρώ το μήνα. 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην ΥπΑΑΤ κ. Σταύρου Αραχωβίτη, ανέφερε τα εξής:

  • Προβλέψαμε σημαντικές ελαφρύνσεις για τους χρήστες χαμηλής τάσης, από τις οποίες επωφελούνται και οι αγρότες. Ξεκίνησαν το μήνα Σεπτέμβριο και ενδεικτικά αναφέρω ότι τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, οι ελαφρύνσεις φθάνουν τα 130 με 150 € ανά κιλοβατώρα. Ούτε αυτό το ψηφίσατε.
  • Για τη μέση τάση και συγκεκριμένα για τις αγροτικές επιχειρήσεις, προβλέψαμε την αναστολή από 1 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022, με δυνατότητα παράτασης, της καταβολής χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Και αυτό δεν το ψηφίσατε.
  • Επίσης, από 5/8/2021 η ΔΕΗ παρέχει έκπτωση ενέργειας που ανέρχεται σε 50% στα αγροτικά τιμολόγια. Ούτε αυτό το ψηφίσατε. Καταθέτω στα πρακτικά και σχετικά έγγραφα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της ΔΕΗ.
  • Αυξήσαμε τον Ιούνιο τα kw στο αγροτικό φωτοβολταϊκό και φροντίσαμε να αποτελούν αγροτική εκμετάλλευση οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως 500kw από μόλις 100 kw, που ήταν. Έτσι αυξάνουμε το αγροτικό εισόδημα, αλλά μειώνουμε και το κόστος παραγωγής και. Και αυτό δεν το ψηφίσατε.

Kαι κατέληξε: «Μετά τα παραπάνω έρχεστε σήμερα και μας εγκαλείτε ότι έχουμε λάβει λίγα και ανεπαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση του εισαγόμενου προβλήματος που έχει προκύψει. Είστε απλά ένα κόμμα της στείρας άρνησης χωρίς ουσιαστικές προτάσεις. Εκμεταλλεύεστε τις κρίσεις που ταλαιπωρούν τους παραγωγούς μας, ώστε να αποκομίσετε πρόσκαιρο κομματικό όφελος».

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ αντέτεινε πως οι γεωργοί, οι αλιείς και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται εντελώς απροστάτευτοι, στο έλεος της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, αλλά για την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ η μόνη έννοια είναι να μας εγκαλούν γιατί δεν υποστηρίξαμε τα μέτρα-ντροπή που πήραν.

Ακολούθησε κοινή δήλωση κ.κ. Σ. Φάμελλου - Σ. Αραχωβίτη για την ακρίβεια στο αγροτικό ρεύμα, στην οποία αναφέρουν τα εξής:

«Ο εμπαιγμός της κοινωνίας εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μετά τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019 και την εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας με ευθύνη της κυβέρνησης, συνεχίζεται.

Το μέτρο αναστολής πληρωμής των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τους αγρότες για την περίοδο 1/11/2021 με 31/3/2022, μετάθεσης της πληρωμής τους δηλαδή στο μέλλον, είναι κάτι παραπάνω από κοροϊδία μπροστά στην εκτίναξη του κόστους της αγροτικής παραγωγής, λόγω και της εκρηκτικής αύξησης των τιμών των αγροτικών εφοδίων, που απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Η «ασπιρίνη» των κ.κ. Σκρέκα και Λιβανού εξαφανίζεται μπροστά στην επιβάρυνση των αγροτών από την αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος που φτάνει έως και τα 2.000 ευρώ το μήνα!

Φτάνουμε στο σημείο να αναρωτιόμαστε εάν αυτές οι δηλώσεις είναι αποτέλεσμα άγνοιας ή καθαρής υποκρισία.

Ξεκαθαρίζουμε ότι:

  • Το πρόσφατο μέτρο αναστολής των χρεώσεων ΥΚΩ δεν περιλαμβάνει τους αγρότες που είναι συνδεδεμένοι στη χαμηλή τάση και λαμβάνουν υπέρογκους λογαριασμούς, όπου οι επιβαρύνσεις είναι έως διπλάσιες των χρεώσεων κατανάλωσης ρεύματος παρά την ελάχιστη επιδότηση των 9, 18 και 39 ευρώ το μήνα. Αν δεν τους ξέρουν οι υπουργοί να τους στείλουμε και μάλιστα από τις εκλογικές τους περιφέρειες.
  • Το μέτρο αναστολής των χρεώσεων ΥΚΩ δεν περιλαμβάνει την παρελθούσα περίοδο άρδευσης, αλλά θα εφαρμοστεί μόνο στη μέση τάση για τους μήνες Νοέμβριο-Μάρτιο όπου οι αγροτικές καταναλώσεις ρεύματος είναι χαμηλότερες. Άρα δεν μειώνει τις υψηλές χρεώσεις.
  • Η αναστολή των χρεώσεων ΥΚΩ απλά μεταθέτει την επιβάρυνση την άνοιξη και άρα δεν ελαφρύνει τους αγρότες, ενώ η επίπτωση στους λογαριασμούς των ΤΟΕΒ και των αγροτών που είναι συνδεδεμένοι στη μέση τάση είναι ελάχιστη. Περιορίζεται στο 5-10% του λογαριασμού που καλούνται να πληρώσουν.

Θυμίζουμε στους κ.κ. Υπουργούς ότι οφείλουν να μειώσουν τα υψηλότατα κόστη ηλεκτρισμού που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και όλη η ελληνική παραγωγή και κοινωνία και όχι να αναλώνονται σε καθυστερημένες, υποκριτικές τροπολογίες που μεταθέτουν τις υποχρεώσεις των αγροτών στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Με ορατό πλέον τον κίνδυνο εγκατάλειψης δυναμικών καλλιεργειών, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής, και επομένως και όλων των καταναλωτών, όπως έχει ήδη προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο σε όλους τους αγρότες χωρίς εξαιρέσεις, ελέγχου και ρύθμισης της αγοράς ενέργειας, και ανάκτησης του δημόσιου ελέγχου στους ενεργειακούς φορείς που ξεπουλάει σωρηδόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη την ίδια περίοδο».

Υψηλό κόστος ρεύματος και έλλειψη αποθηκευτικών χώρων τα προβλήματα στα ακτινίδια

Συναντήσεις με εκπροσώπους συνεταιρισμών και μεταποιητών ακτινιδίων πραγματοποίησαν, το περασμένο Σάββατο (11/12), η κ. Όλγα Γεροβασίλη, η γενική γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, βουλευτής Άρτας και ο τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λακωνίας, κ. Σταύρος Αραχωβίτης.

Συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του Ακτινιδίου, Χρήστο Κολιό. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κολιός στον ΑγροΤύπο, «συζητήσαμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ακτινιδίων, όπως το αυξημένο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος (που επηρεάζει την καλλιέργεια αλλά και την αποθήκευση στα ψυγεία), το υψηλό κόστος μεταφορικών, την ελλειψη εργατών γης κ.α. Αξίζει να σημειωθεί πως το ακτινίδιο, στο οποίο η Ήπειρος είναι από τις περιοχές που πρωτοστατεί, είναι από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες της χώρας μας με εξαγωγική ισχύ, σε πάνω από 50 χώρες του εξωτερικού».

Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων (ΑΣΕΑ) Άρτας και είδαν τις διαδικασίες τυποποίησης και συσκευασίας. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣΕΑ κ. Άγγελος Ξυλογιάννης, «υπάρχει πρόβλημα με το υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που αυξάνει το κόστος άρδευσης. Όλες οι εκτάσεις με ακτινίδια είναι ποτιστικές και αρδεύονται με ιδιωτικές γεωτρήσεις. Στην περιοχή θα μπορούσε να υπάρξει λύση για μείωση του κόστους άρδευσης. Υπάρχει εδώ και χρόνια το φράγμα της Άρτας αλλά ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να το εκμεταλλευτούμε για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις γιατί δεν υπάρχει δίκτιο άρδευσης. 

Το επόμενο πρόβλημα είναι η έλλειψη αποθηκευτικών χώρων (ψυγεία). Το ακτινίδιο είναι ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν. Κάνουμε εξαγωγές περίπου 300.000 τόνους ενώ σε μια 5ετία με την αύξηση των νέων φυτεύσεων αναμένεται η ποσότητα αυτή να διπλασιαστεί. Σήμερα οι αποθηκευτικοί χώροι καλύπτουν το 50% της ελληνικής παραγωγής. Επενδύσεις δεν μπορούν να υπάρξουν γιατί οι τράπεζες δεν στηρίζουν τον αγροτικό τομέα και έχουν υψηλά για την εποχή επιτόκια δανεισμού. Θα σας αναφέρω ότι η τιμή για το συσκευασμένο ακτινίδιο ανέρχεται στα 1,30 ευρώ το κιλό. Η τιμή για το ατυποποίητο ακτινίδιο από το χωράφι έχει τιμή στα 70 λεπτά το κιλό. Το κράτος χάνει από την πώληση ατυποποίητων ακτινιδίων απευθείας από το χωράφι περίπου 90 εκατ. ευρώ κάθε έτος. Αν έκανε επενδύσεις σε αποθηκευτικούς χώρους θα γέμιζε τα ταμεία του με αυτό το ποσό κάθε χρόνο και θα έκανε σύντομα την απόσβεση».     

Βγαίνουν τρακτέρ στους δρόμους της Νάουσας για αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος

Η αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρικού αγροτικού ρεύματος, έως και 100%, έφερε αγανάκτιση στους αγρότες. Η απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Κώστα Σκρέκα, για αναστολή πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τις αγροτικές επιχειρήσεις, δεν ικανοποίησε τους παραγωγούς.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας» κ. Δημήτρης Τσιουλάκος, «την Τρίτη (14 Δεκεμβρίου) οι αγρότες πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υποκατάστημα της ΔΕΗ, στη Νάουσα, στις 10 η ώρα το πρωί. Ζητάμε την μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και την άμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής».

Αναλυτικά, το κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας - Μαρίνος Αντύπας, αναφέρει τα εξής:

Στο πλαίσιο των αποφάσεων της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ)  ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας»  θα πραγματοποιήσει αγωνιστική κινητοποίηση την Τρίτη 14 Δεκέμβρη και ώρα 10 πμ στο Υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Νάουσα.
 Όπως όλος ο λαός, έτσι και οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του αυξημένου κόστους του ρεύματος. Ως γνωστόν το πρόβλημα δημιουργείται από την λεγόμενη ενεργειακή μετάβαση και τη χρήση ΑΠΕ και ακριβών πρώτων υλών για την παραγωγή ρεύματος όπως το φυσικό αέριο.

Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεών Προμήθειας που ενεργοποίησε η ΔΕΗ από τον φετινό Αύγουστο συντελεί σε σχεδόν διπλασιασμό του κόστους του αγροτικού τιμολογίου. Το γεγονός αυτό καθιστά σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και απαγορευτική την παραγωγή. Η όποια έκπτωση δίνεται που αφορά 300kw ανά μήνα, φτάνει απλά για την λειτουργία της αντλίας για μερικές ώρες.

Όλο το προηγούμενο διάστημα που το πρόβλημα υπήρχε και χωρίς να έχουν έρθει οι αυξήσεις, η Κυβέρνηση πρότεινε στους αγροτοκτηνοτροφους να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ρεύμα με την χρήση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών των εγκαταστάσεων, ακόμη και τσιμέντωμα παραγωγικής αγροτικής γης, μερικές φορές ακόμη και υψηλής παραγωγικότητας για να μπουν φωτοβολταϊκά και σύνδεσης και πώλησης ρεύματος στην ΔΕΗ. Φυσικά για όλο αυτό θα χρειαζόταν να αγοράσουν φωτοβολταϊκά, άρα να κερδίσουν τα μονοπώλια που επενδύουν στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά και η εφαρμογή του μέτρου συναντά και άλλες δυσκολίες όπως η αδυναμία πολλών αγροτών να συνδεθούν στο δίκτυο, και φυσικά δεν ήταν ποτέ η λύση που αναζητούν οι αγρότες στο πρόβλημα του ακριβού Αγροτικού ρεύματος. Εν τέλει όλα αυτά γίνονται για να εξασφαλιστούν τα υπερκέρδη των επιχειρηματικών ομίλων της πράσινης ανάπτυξης που θησαυρίζουν από την κατάργηση του λιγνίτη, αλλά και των funds που έχουν εξαγοράσει την ΔΕΗ μαζί με κλινικές, νοσοκομεία, άλλες επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν ακόμη και πρώην συνεταιρισμούς.

Εν τέλει αυτό που προβάλλει ως λύση, σαν πρόοδος, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ακόμα «επένδυση» που θα κερδίζουν οι λίγοι και την ίδια στιγμή αυτοί που παράγουν τον πλούτο,  να μην μπορούν να απολαύσουν τα στοιχειώδη, να οδηγούνται σε ενεργειακή φτώχεια και εξαθλίωση.

Απαιτούμε:

  • Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής.
  • Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές.
  • Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασική είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων μας στη λαϊκή κατανάλωση.

Καμιά διακοπή ρεύματος σε φτωχά λαϊκά νοικοκυριά. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα.
Κανένα αρδευτικό έργο με ΣΔΙΤ που μετακυλούν ένα υπερδιογκωμένο κόστος στους αγρότες και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα για τα υπερκέρδη κατασκευαστικών ομίλων και τραπεζών.

Με αναστολή πληρωμών ΥΚΩ απαντά το ΥΠΕΝ στο ρεπορτάζ ΑγροΤύπου για αυξήσεις στο ρεύμα

Μετά από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, για τις μεγάλες αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα λόγω Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Κώστας Σκρέκας, εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα.

Όπως φαίνεται το ΥΠΕΝ δεν προχωρά σε πάγωμα της ρήτρας αλλά αναστέλλει την πληρωμή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τις αγροτικές επιχειρήσεις, από την 1 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022.

Ουσιαστικά το πάγωμα της πληρωμής ΥΚΩ αφορά μικρά ποσά. Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι ζητούν από την κυβέρνηση αν δεν μπορεί να αποσύρει την ρήτρα, που έχει φέρει μέχρι και διπλασιασμό των ποσών στους λογαριασμούς ρεύματος, όπως έδειξε το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου (πατήστε εδώ), τουλάχιστον να παγώσει την πληρωμή της. Να πληρώσουν οι αγρότες το ηλεκτρικό ρεύμα που κατανάλωσαν αλλά να μην πληρώσουν - μέσα σε αυτή την δύσκολη οικονομικά περίοδο - το ποσό της συγκεκριμένης ρήτρας.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΝ αναφέρει τα εξής:

Έπειτα από συνεργασία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού, επεκτείνονται τα μέτρα προστασίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και στις αγροτικές επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση. 

Ειδικότερα, από την 1 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022, αναστέλλεται η καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τις αγροτικές επιχειρήσεις με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

  • Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης.
  • Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

Το μέτρο για τη στήριξη των αγροτικών επιχειρήσεων προβλέπεται σε τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και Ρύθμιση Ειδικότερων Ζητημάτων Απολιγνιτοποίησης».

Με την τροπολογία η Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τις αγροτικές επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας. Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι η καταβολή χρεώσεων ΥΚΩ αναστέλλεται για τις επιχειρήσεις με τα εξής χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

  • Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης > 13GWh.
  • Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης.
  • Γενικής χρήσης Μέσης Τάσης.
  • Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

Σε εφαρμογή του μέτρου, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα περιλαμβάνουν τη σχετική χρέωση ΥΚΩ στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των αντίστοιχων πελατών. Το ποσό το οποίο δεν χρεώνεται καταχωρίζεται σε ειδικό πεδίο του λογαριασμού με σημείωση περί της αναστολής καταβολής χρεώσεων.

Οι χρεώσεις ΥΚΩ που αντιστοιχούν στην περίοδο Νοεμβρίου - Μαρτίου αναμένεται να εξοφληθούν όταν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αξιολογώντας τις ανάγκες του σχετικού ειδικού λογαριασμού. Ο χρόνος και ο τρόπος εξόφλησης θα καθοριστούν με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Έχουμε διαμηνύσει ξεκάθαρα ότι δεν θα αφήσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δίχως προστασία απέναντι σε αυτήν την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση που πλήττει με σφοδρότητα την Ευρώπη. Εκτός από τα μέτρα που έχουμε λάβει, τα οποία υπερβαίνουν τα 620 εκατ. ευρώ για την περίοδο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου, επεκτείνουμε τη στήριξη και στις αγροτικές επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση. Στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στον πρωτογενή τομέα σε μια περίοδο που το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας πιέζεται από τη ραγδαία αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Για τη μόνιμη και σταθερή μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, η Κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει κίνητρα για την αύξηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ παράλληλα προχωρά στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού σχεδίου για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων και τη μείωση του κόστους άρδευσης».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, δήλωσε: «Η Κυβέρνηση από τη πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των παραγωγών που δοκιμάζονται από την ενεργειακή κρίση καθώς και την αύξηση του κόστους παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη υλοποιήσει μια τριπλή δέσμη μέτρων: τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, το αγροτικό πετρέλαιο στους συνεταιρισμένους, στους νέους αγρότες και σε όσους μετέχουν στη συμβολαιακή γεωργία, και τώρα την αναστολή καταβολής των ΥΚΩ.  Είμαστε έτοιμοι, δε, εάν απαιτηθεί να λάβουμε και περισσότερα μέτρα για την έμπρακτη στήριξη των παραγωγών. Κανείς δεν θα μείνει μόνος του».

Παραδείγματα αύξησης ρεύματος λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής, να πάρει θέση ο Σκρέκας

Οι αυξημένες τιμές σε ενέργεια και η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας (φόρος) φέρνουν ηλεκτροσόκ στους αγρότες.

Όπως καταγγέλλουν στον ΑγροΤύπο οι αυξήσεις φτάνουν μέχρι και στο διπλασιασμό του λογαριασμού ρεύματος. Το αγροτικό τιμολόγιο εκδίδεται κάθε μήνα για όσους έχουν μηχανή ιπποδύναμης πάνω από 50 ίπππους και τρεις φορές τον χρόνο για όσους έχουν κάτω από 50 ίππους. Επίσης αν θέλουν με βεβαίωση ΚΕΠΠΥΕΛ μπορούν να παίρνουν τον πρώτο λογαριασμό τον Σεπτέμβριο και τον εκκαθαριστικό τέλος του έτους για να μπορούν να πληρώνουν όταν εισπράττουν το τσεκ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός από τη Λάρισα, «η αύξηση φάνηκε στα εξοφλητήρια που λάβαμε Νοέμβριο. Για κατανάλωση 56.428 KW (από 24/6 - 24/10) έρχεται τιμή αγροτικού ρεύματος 6.320 ευρώ και ρήτρα 3.660 ευρώ. Η ρήτρα ισχύει από την 5/8/2021 και μετά όπως αναφέρει η ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ότι στα αγροτικά τιμολόγια οι αυξήσεις θα έπρεπε να ξεκινάνε από τον Αύγουστο και όχι να είναι αναδρομικές. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, πρέπει να πάρει θέση και να απαντήσει τι μέτρα πρόκειται να λάβει για αυτές τις αυξήσεις».

Ο Θανάσης Κοκκινούλης, παραγωγός από την Λάρισα και πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «μέχρι σήμερα νόμιζα ότι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής φέρνει ένα «καπέλο» (αύξηση) στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος γύρω στο 40%. Σήμερα όμως έλαβα λογαριασμό που είχε τελικό ποσό στα 11.000 ευρώ με τη ρήτρα να είναι στα 5.700 ευρώ. Μιλάμε για διπλασιασμό του ποσού. Ο λογαριασμός αφορούσε 80 στρέμματα με βαμβάκι και κάτι δενδρώδεις. Ο αντίστοιχος περσινός εξοφλητικός λογαριασμός ήταν στα 6.000 ευρώ. Αυτό δείχνει πόσο αύξηση στο κόστος καλλιέργειας υπάρχει».

Ο Αχιλλέας Γεροτόλιος, παραγωγός από το Κιλελέρ, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα προηγούμενα χρόνια έβαζα καλαμπόκι. Φέτος όμως με τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα αποφάσισα να βάλω σκληρό σιτάρι. Εγώ έχω μοτέρ 50 ίππων για την άρδευση. Έλαβα λογαριασμό εξόφλησης του Αυγούστου με τιμή 0,0945 λεπτά την 1 KW χωρίς τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Ο επόμενος εξοφλητικός λογαριασμός του Νοεμβρίου είχε τιμή 0,172 λεπτά ανά KW. Για την άρδευση στο χωράφι μου χρειάζομαι περίπου 700 KW ετησίως. Αυτό το κόστος με ανάγκασε να μην προχωρήσω σε σπορά καλαμποκιού φέτος και να στραφώ στο σκληρό σιτάρι».

Η πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σταθέικων στο Άργος, Άννα Λαμπάδα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε μοτέρ στην πομώνα και ποτίζουμε δενδρώδεις καλλιέργειες εσπεριδοειδή. Ο λογαριασμός αγροτικού ρεύματος έρχεται κάθε μήνα. Οι αγρότες έπαθαν ηλεκτροσόκ με τις αυξήσεις που είδαν στους λογαριασμούς τους. Μιλάμε για αύξηση που φτάνει στο 100%. Πέρσι στον λογαριασμό του Οκτωβρίου η τιμή ήταν στα 0,092 λεπτά η KW. Φέτος τον Οκτώβριο είδαμε να πληρώνουμε αναδρομικά για την άρδευση που κάναμε όλο το καλοκαίρι το ρεύμα με την τιμή να φτάνει στα 0,132 λεπτά ανά KW και στο λογαριασμό του Νοεμβρίου στα 0,162 ανά KW. Μιλάμε για μια εξουθενωτική αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και ρωτάμε αν από εδώ και πέρα θα ισχύει αυτό το τιμολόγιο και μέχρι πότε. Το κόστος είναι δυσβάσταχτο και είμαστε σίγουροι ότι και εσείς καταλαβαίνετε ότι οι αγρότες δεν αντέχουν άλλο οικονομικά και οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους και την ερήμωση της υπαίθρου. Ζητάμε μέτρα από την κυβέρνηση».

Ο κ. Γεώργιος Παπαβασίλης, παραγωγός κηπευτικών από τα Μέγαρα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στα κηπευτικά έχει σχεδόν διπλασιαστεί το κόστος του ρεύματος άρδευσης. Στον πιο πρόσφατο λογαριασμό για μια γεώτρηση με μοτέρ που έκανε κατανάλωση 5.988 KW πληρώνω για ΔΕΗ ποσό 839 ευρώ και για ρήτρα αναπροσαρμογής 658 ευρώ. Εκτός όμως από αυτή την αύξηση η ΔΕΗ στέλνει να πληρώσουμε και για γεωτρήσεις που δεν χρησιμοποιούμε επειδή δεν σπείραμε με λογαριασμούς έναντι. Οι εισπρακτικές εταιρείες σπάνε τα τηλέφωνα των παραγωγών και τους ζητάνε να πληρωθούν καθημερινά». 

Αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος βλέπουν και οι αγελαδοτρόφοι. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΕΚ και αγελαδοτρόφος, Χρήστος Τσομπάνος, «έχω περίπου 500 ζώα και μηνιαίως έχω μια μέση κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος 11.000 KW. Στην εκτροφή δουλεύουν αλμεκτήρια, ανεμιστήρες, υδρονεφώσεις, παγολεκάνες κ.α. Πριν την επιβολή της ρήτρας πλήρωνα μηνιαίο λογαριασμό 1.800 ευρώ. Μετά την επιβολή της ρήτρας ο λογαριασμός ρεύματος έφτασε στα 2.500 ευρώ. Μιλάμε για αύξηση περίπου 100%. Ειδικά στον τελευταίο λογαριασμό που αφορά κατανάλωση 2 μηνών (56 ημέρες) κλήθηκα να πληρώσω για κατανάλωση 19.000 KW για ηλεκτρικό ρεύμα 2.200 ευρώ και για ρήτρα αναπροσαρμογής 2.000 ευρώ. Είναι μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση και μάλιστα μια εποχή που έχουμε αύξηση στο κόστος ζωοτροφών. Ζητήσαμε συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, για να τον ενημερώσουμε για το πρόβλημα και να αναλάβει μέτρα».

«Η αύξηση τους ρεύματος λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής θα μετακυλιστεί στο κόστος άρδευσης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Χήτας, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Νιγρίτας. Και προσθέτει: «το μεγαλύτερο κόστος στην άρδευση είναι το κόστος ενέργειας. Φέτος ο τελευταίος λογαριασμός που λάβαμε από τη ΔΕΗ δεν είχε συμπεριλάβει τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Ο επόμενος θα την έχει και είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί σημαντικά το κόστος. Είναι σίγουρο ότι θα μεταφερθεί στο κόστος άρδευσης, με τη νέα τιμολογιακή πολιτική που θα αποφασιστεί από τον ΤΟΕΒ προς το τέλος Ιανουαρίου».

Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσόβουνου κ. Χρήστος Ασφαλτίδης, ο οποίος επισημαίνει στον ΑγροΤύπο «η ρήτρα επιβαρύνει σημαντικά το κόστος άρδευσης του ΤΟΕΒ. Θα αναγκαστούμε να αναπροσαρμόσουμε την τιμολογιακή μας πολιτική. Επίσης προχωρούμε σε προσπάθεια ένταξης σε πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας με φωτοβολταΐκά (net metering) για να μειώσουμε το κοστολόγιο γιατί το τελευταίο διάστημα έχουμε μεγάλες αυξήσεις στο κόστος καλλιέργειας».

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του ΤΟΕΒ Α΄ Ζώνη Μεσσαράς και Γεωπόνος κ. Ιωάννης Χριστοδουλάκης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η ρήτρα αναπροσαρμογής σχεδόν διπλασίασε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ο Οργανισμός. Να σκεφτείτε ότι ο ΤΟΕΒ πλήρωσε το καλοκαίρι του 2020 για ηλεκτρικό ρεύμα 47.000 ευρώ, ενώ το καλοκαίρι του 2021 πλήρωσε 91.287 ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη ρήτρα αναπροσαρμογής. Προς το παρόν ο ΤΟΕΒ δεν έχει ανακοινώσει αύξηση στις τιμές άρδευσης στα μέλη του αλλά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα αναγκαστεί να το κάνει για να παραμείνει βιώσιμος. Να θυμίσουμε ότι εκτός της ρήτρας οι παραγωγοί καλούνται να πληρώσουν και τον φόρο για το πράσινο τέλος που είναι βέβαια μικρότερο ποσό».

Φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος οδηγούν τους αγρότες σε ξηρικές καλλιέργειες

Άρον άρον οι αγρότες τρέχουν να βρουν σπόρους σιταριού και κριθαριού για να φυτέψουν στα χωράφια που είχαν προγραμματίσει να βάλουν καλαμπόκια και βαμβάκια.

Ο λόγος είναι ότι τους ήρθαν στα χέρια οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος με αγροτικό τιμολόγιο, που με την Ρήτρα Αναπροσαρμογής ουσιαστικά διπλασιάζει την τιμή του εξοφλητικού λογαριασμού που καλούνται να πληρώσουν. Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας αντικατέστησε τη ρήτρα Ρύπων CO2 από τον περασμένο Αύγουστο.

Η υπέρογκη αύξηση απογειώνει εκτός των άλλων και το κόστος λειτουργίας των αντλιακών συγκροτημάτων ιδιωτικών (γεωτρήσεις) και συλλογικών (ΤΟΕΒ), που χρησιμοποιούν οι αγρότες για άρδευση των καλλιεργειών τους, ενώ εκτινάσσει το κόστος παραγωγής.

Η αύξηση ήρθε μετά από τις 15 Αυγούστου του 2021, αλλά στους εξοφλητικούς λογαριασμούς των αγροτών τους ήρθε αναδρομικά από την αρχή της αρδευτικής περιόδου (Μάρτιο).

Όσοι έλεγαν να φυτεύσουν καλαμπόκια και βαμβάκια τρομάζουν στο κόστος άρδευσης που θα έρθει από τον Μάρτιο του 2022, το οποίο μπορεί να φτάσει σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα.

Αυτό που κάνει εντύπωση στους παραγωγούς είναι ότι κανένας βουλευτής αλλά ούτε και υπουργός ενδιαφέρεται για αυτή την αύξηση του κόστους στα αγροτικά προϊόντα.

Οι παραγωγοί μιλάνε για ρήτρα εξόντωσης της αγροτικής παραγωγής.

Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ για τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας (πατήστε εδώ)

Η συντήρηση ως εργαλείο διασφάλισης της επένδυσης σε φωτοβολταϊκό σταθμό

«Πρέπει και πότε να συμβληθώ με κάποια εταιρεία για τη συντήρηση του φωτοβολταϊκού σταθμού μου;».

Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν οι επενδυτές αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός φωτοβολταϊκού σταθμού (φ/σ). Αν και αποτελεί καίριο ζήτημα για την απρόσκοπτη λειτουργία του φ/σ και την προβλεπόμενη επιστροφή επί της επένδυσης (ROI), το θέμα της συντήρησης πολλές φορές υποβαθμίζεται και δεν αποτελεί βασική προτεραιότητα των επενδυτών. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται καν συντήρηση του φωτοβολταϊκού σταθμού παρά μόνον όταν προκληθούν βλάβες και φθορές, οδηγώντας σε σοβαρές και επιζήμιες συνέπειες για τον επενδυτή.

Στο άρθρο που διαβάζετε θα επεξηγηθούν οι βασικές έννοιες που σχετίζονται με τη συντήρηση αλλά, κυρίως, θα αιτιολογηθεί η αξία της σύναψης συμβολαίου συντήρησης του φ/σ με σκοπό την προστασία του επενδυτή.

Είναι το ίδιο εγγύηση καλής λειτουργίας και συμβόλαιο συντήρησης;

Οι επενδυτές συχνά συγχέουν τις έννοιες «εγγύηση καλής λειτουργίας» και «συντήρηση». Η εγγύηση καλής λειτουργίας, η οποία συνήθως καλύπτει 2 έτη, είναι η υποχρέωση του κατασκευαστή να επιλύσει, χωρίς επιπλέον κόστος για τον επενδυτή, βλάβες που παρουσιάζονται κατά τη λειτουργία του φ/σ και οφείλονται σε αστοχίες υλικών και κακοτεχνίες κατά την κατασκευή. Εάν αυτά υπάρχουν θα εντοπιστούν και θα διορθωθούν εντός της πρώτης διετίας. Η συντήρηση από την άλλη, αποτελεί μία τελείως διαφορετική διαδικασία. Αφορά την παρακολούθηση και τον τακτικό έλεγχο των συστημάτων, τον εντοπισμό και την επιδιόρθωση βλαβών και, γενικότερα, τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας του σταθμού.

Είναι υποχρεωτικό το συμβόλαιο συντήρησης;

Ναι, προκειμένου ο επενδυτής να είναι προστατευμένος τόσο απέναντι στον ΔΕΔΔΗΕ όσο και απέναντι στην ασφαλιστική εταιρεία που θα επιλέξει. Συγκεκριμένα:

1. Είναι απαίτηση του ΔΕΔΔΗΕ να πραγματοποιείται ετήσιος έλεγχος και συντήρηση του υποσταθμού μέσης τάσης με υπογραφή κατάλληλα καταρτισμένου  μηχανικού.

2. Όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες, για να καλύψουν τις ενδεχόμενες ζημίες που θα προκύψουν κατά τη λειτουργία του σταθμού, ζητούν, εκτός των άλλων, συμβόλαιο συντήρησης που θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά τόσο απομακρυσμένη παρακολούθηση (monitoring) όσο και δύο (2) προληπτικές συντηρήσεις ανά έτος.

Αρκεί γενικός δειγματοληπτικός έλεγχος ώστε να μειώσω το κόστος;

Ένας δειγματοληπτικός έλεγχος μπορεί, φαινομενικά, να συνεπάγεται χαμηλότερο κόστος από ό, τι ένας λεπτομερής. Μακροπρόθεσμα, όμως, το συνολικό κόστος ελέγχου και επισκευής θα αποβεί κατά πολύ μεγαλύτερο. Ας αναλογιστούμε ότι η επένδυση σε φωτοβολταϊκό σταθμό πρέπει να αποδίδει για τουλάχιστον 20 έτη, όσο δηλαδή διαρκεί η σύμβαση αγοροπωλησίας με τον διαχειριστή ΑΠΕ & εγγυήσεων προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ). Για να γίνει αυτό, πρέπει λοιπόν να ακολουθείται πιστά το πρόγραμμα συντήρησης, καθώς ο εξοπλισμός βρίσκεται διαρκώς εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες για 20 χρόνια. Άρα, ο λεπτομερής προληπτικός έλεγχος κρίνεται αναγκαίος και συμφερότερος σε σχέση με τον γενικό δειγματοληπτικό έλεγχο προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του φ/σ και, συνεπώς, η βέλτιστη απόδοση της επένδυσης.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα συμβόλαιο συντήρησης;

Το πρόγραμμα συντήρησης αποτελεί και συμφωνία μεταξύ του επενδυτή και της εταιρείας συντήρησης. Υπάρχουν, όμως, κάποιες βασικές υπηρεσίες που αφορούν τη συντήρηση και οι οποίες καλό είναι να περιγράφονται σε όλα τα συμβόλαια συντήρησης προκειμένου να εκτελούνται κατάλληλα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Απομακρυσμένη Παρακολούθηση (monitoring): Εκτός από τον ίδιο τον επενδυτή, είναι σημαντικό η λειτουργία του σταθμού να παρακολουθείται από την εταιρεία συντήρησης καθώς διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό και προσωπικό  ώστε να εντοπίζει άμεσα τυχόν δυσλειτουργίες, αλλά, κυρίως, να αναλαμβάνει την ευθύνη της παρακολούθησης, της έγκαιρης διάγνωσης και, κυρίως, της άμεσης επέμβασης, προστατεύοντας έτσι τα συμφέροντα του επενδυτή.
  • Διενέργεια 2 προληπτικών συντηρήσεων ανά έτος: Σε αυτές περιλαμβάνονται ο εξονυχιστικός έλεγχος όλου του εξοπλισμού, οι μετρήσεις των καλωδίων, των γειώσεων και της απόδοσης του σταθμού, η θερμογράφηση των πανέλων για τη μέτρηση της απόδοσης του κάθε πανέλου, και η επιδιόρθωση μικροπροβλημάτων που τυχόν εντοπιστούν.
  • Έκτακτες επισκέψεις συνεργείου: Είναι σημαντικό σε ένα συμβόλαιο συντήρησης να περιγράφεται ο χρόνος απόκρισης που απαιτείται σε περίπτωση έκτακτης βλάβης, προκειμένου το συνεργείο της εταιρείας να μεταβεί στο Σταθμό για την επισκευή της βλάβης.
  • Επιπλέον υπηρεσίες: Σε αυτές μπορεί να περιλαμβάνονται η κοπή των χόρτων, πλύσιμο κ.λπ.

Ποιον συνεργάτη να επιλέξω;

Η επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη είναι το βασικό βήμα προκειμένου να εξασφαλίσετε βέλτιστη απόδοση της επένδυσής σας (διαβάστε το σχετικό άρθρο πατώντας εδώ). Διαθέτοντας ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών σε όλη την Ελλάδα και παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες συντήρησης φωτοβολταϊκών σταθμών, η Ether, μέλος του Ομίλου Intracom Telecom, εξασφαλίζει την άρτια μελέτη και κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. Το δίκτυο των συνεργατών βοηθά, εκτός από το κομμάτι της προληπτικής συντήρησης, κυρίως στην άμεση επέμβαση, εντός ακόμα και μόλις 4 ωρών, σε περίπτωση έκτακτης βλάβης. Πολύ σημαντικό στοιχείο, όμως, αποτελεί το γεγονός ότι η Ether, ως μέλος του τεχνολογικού Ομίλου Intracom Telecom, διαθέτει ήδη άρτια εξοπλισμένο τμήμα παρακολούθησης (monitoring) εγκαταστάσεων το οποίο λειτουργεί 24x7, δηλαδή 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο! Η εμπειρία και η αποδεδειγμένη υπευθυνότητα της εταιρείας μας εγγυώνται την ορθή εκτέλεση των συμβολαίων συντήρησης σεβόμενοι την επένδυσή σας και διασφαλίζοντας τη βέλτιστη αξιοποίησή της προς όφελος σας. Δημιουργήστε και εσείς το δικό σας φωτοβολταϊκό πάρκο και αποκτήστε εγγυημένο εισόδημα. Μάθετε περισσότερα πατώντας εδώ.

Η συντήρηση ως εργαλείο διασφάλισης της επένδυσης σε φωτοβολταϊκό σταθμό

Γιώργος Πανέτας (Διευθυντής Πωλήσεων της Ether, μέλος του ομίλου Intracom Telecom)

Αναδρομικά από 2019 θα πληρώσουν για ΕΤΜΕΑΡ και από 2022 αύξηση χρέωσης

Ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, με επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, τον ενημερώνει για το θέμα των μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων).

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, «η κατάθεση των αιτήσεων από τους αγρότες για μειωμένη χρεώση ΕΤΜΕΑΡ λήγει σε ένα μήνα. Εκτιμούμε ότι είναι μικρό αυτό το χρονικό διάστημα και ζητάμε να αυξηθεί.

Επίσης υπάρχουν προβλήματα στην κατάθεση των αιτήσεων. Πολλοί αγρότες που είχαν αλλαγή στο ΑΦΜ του χρήστη παροχής ρεύματος (λόγω μεταβίβασης κ.α.), από το 2014 και μετά, απορρίπτονται από το σύστημα και μένουν εκτός. 

Όσοι αγρότες απορρίπτονται θα κληθούν να πληρώσουν τη διαφορά 7,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα αναδρομικά από το 2019. Επίσης από το 2022 όσοι δεν έχουν εγκριθεί για μειωμένη χρέωση ΕΤΜΕΑΡ θα έχουν χρέωση 17 ευρώ / μεγαβατώρα. Αυτό σημαίνει ότι αν για παράδειγμα έχουμε μια κατανάλωση 10 MW (Μεγαβάτ) από 93 ευρώ που πλήρωναν μέχρι σήμερα τον χρόνο θα κληθούν να πληρώνουν 170 ευρώ. 

Επίσης οι αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος φέρνουν μια μέση αύξηση στους λογαριασμούς άρδευσης των ΤΟΕΒ σε ποσοστό 38% για την περιοχή μας. Είναι αρκετά μεγάλη η αύξηση αν σκεφτούμε τι έγινε το περασμένο καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες και τα συνεχή ποτίσματα».        

Η επιστολή προς τον υπουργό κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα αναφέρει τα εξής: 

Αναφορικά με το θέμα των μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ τους κλάδους βιομηχανίας, τουρισμού και αγροτικό, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, καθώς και για τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι πανελλαδικά.

1) Οι δυνητικά δικαιούχοι (αγρότες και κτηνοτρόφοι) απορρίπτονται από το σύστημα αν έχει γίνει οποιαδήποτε μεταβολή στο ΑΦΜ από το 2014.

2) Για το ποσοστό αυτό των αγροτών/κτηνοτρόφων αλλά και για την μερίδα αυτών που δεν κατάφεραν να υποβάλουν εμπρόθεσμα την αίτηση, θα επιβληθεί χρέωση 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η χρέωση αυτή θα έχει αναδρομική ισχύ από το 2019, πληρώνοντας την διαφορά από 9,3 ευρώ  ανά μεγαβατώρα που ισχύει σήμερα.

3) Από το 2022 θα ισχύει σε όλους τους χρήστες αγροτικής παροχής ρεύματος που δεν έχουν εγκριθεί από το σύστημα, χρέωση 17 ευρώ / μεγαβατώρα.

4) Η ενημέρωση για την διαδικασία επικαιροποίησης των στοιχείων χαρακτηρίζεται ελλιπής από την πλευρά του αρμόδιου φορέα διαχείρισης και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό δικαιούχων να μην ενημερωθούν για να υποβάλουν αίτηση.

5) Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε την 5/11/2021 και έως την 15/11/2021 (όπου και απενεργοποιήθηκε) παρέμενε ενεργό χωρίς επίσημη ανακοίνωση παράτασης, παρόλα τα αιτήματα φορέων.

Για όλα τα παραπάνω είναι σημαντικό να κατανοήσετε την κρισιμότητα που διανύουν οι παραγωγοί την δεδομένη χρονική συγκυρία. Το κόστος για το σύνολο των εισροών στην παραγωγή έχει εκτιναχθεί και είναι άκρως αναγκαία η παρέμβαση σας για διευθέτηση επιμέρους ζητημάτων.

Σας καλούμε να μεριμνήσετε ώστε να δοθεί άμεσα παράταση για την διαδικασία επικαιροποίησης στοιχείων καθώς και να διαμορφωθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο που να συμπεριλάβει το σύνολο των εμπλεκόμενων στο πρωτογενή τομέα (σήμερα απορρίπτονται με άκαιρη αιτιολόγηση).

Για εμάς είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας οτιδήποτε δύναται να επιβαρύνει το κόστος παραγωγής και είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημα μας. Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Εξουθενωτικές αυξήσεις από ΔΕΗ καταγγέλλουν οι Πελοποννήσιοι και ζητούν εξηγήσεις

Υπογράφουν κοινή επιστολή προς την ΔΕΗ διάφοροι φορείς της Πελοποννήσου, ενώ κάνουν λόγο και για τεράστια γραφειοκρατία.

Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για την κατά εμάς αδικαιολόγητη – απρόοπτη και εξουθενωτική αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και αν από εδώ και πέρα θα ισχύει αυτό το τιμολόγιο και μέχρι πότε. Το κόστος είναι δυσβάσταχτο και είμαστε σίγουροι ότι και εσείς καταλαβαίνετε ότι οι αγρότες δεν αντέχουν άλλο οικονομικά και οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους και την ερήμωση της υπαίθρου, αναφέρουν και συνεχίζουν στην επιστολή τους: Εκτός από το οικονομικό κόστος έχουν και την τεράστια γραφειοκρατία να τους ταλαιπωρεί.

Με βάση την από 28.07.2021 επιστολή που στείλατε στους πελάτες σας, ζητάτε για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν το Αγροτικό Τιμολόγιο να σας υποβάλλουν ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ «λογαριασμό συμβολαίου», ΑΦΜ και Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, επειδή η διαδικασία για την έκδοση της Άδειας Χρήσης Νερού και του Δελτίου Νο 1 είναι πολύ χρονοβόρα.

Επομένως, μπαίνουμε στη σελίδα forms–agrotes.dei συμπληρώνουμε τα στοιχεία που μας ζητάει, ανεβάζουμε και το ΟΣΔΕ του πελάτη που έχει το ρεύμα στο όνομα του και όλα καλά.

Έχουν προκύψει όμως κάποια προβλήματα για τα οποία θα θέλαμε να μας ενημερώσετε εγγράφως πως θα διεκπεραιωθούν.

Και σας αναφέρουμε μερικά παραδείγματα:

α) Όταν σε μια γεώτρηση είναι δέκα άτομα και ο εκπρόσωπος έχει ΟΣΔΕ το ανεβάζουμε στο σύστημα και είμαστε εντάξει. Αν όμως πρέπει να πάμε στη ΔΕΗ να κάνουμε καινούργιο συμβόλαιο, γιατί μας ζητάει το ΟΣΔΕ όλων;

Διευκρινίστε μας γιατί τώρα ζητάτε Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ), γιατί πρέπει όλοι οι συνιδιοκτήτες – συνέταιροι να κάνουν ΟΣΔΕ, τη στιγμή που η Διεύθυνση Υδάτων εκδίδει Άδειες Χρήσης Νερού μόνο με Ε9 ή κτηματογραφικό απόσπασμα.

β) Ένας πελάτης σας ο οποίος είναι μόνος του σε μια γεώτρηση και δεν κάνει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ), αλλά έχει Ε9 με τα αρδευόμενα αγροτεμάχια και στο Ε1 του δηλώνει αγροτικά εισοδήματα, γιατί να μην έχει Αγροτικό Τιμολόγιο, εφόσον δεν είναι υποχρεωτικό να κάνει δήλωση ΟΣΔΕ? Και σε περίπτωση εκμίσθωσης, γιατί δε μπορεί να είναι στην αίτηση ο ιδιοκτήτης;

γ) Πως θα διαχειριστούμε περίπτωση στην οποία κάποιος από τους χρήστες που φαίνεται στη Βεβαίωση του Δήμου δε συνεργάζεται ώστε να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη διατήρηση Αγροτικού Τιμολογίου στη ΔΕΗ;

Τέλος, θα θέλαμε να σας υποβάλουμε το αίτημά μας η ΔΕΗ να εξετάσει την ατομική χρέωση, γιατί αυτό το θέμα μας ταλανίζει όλους στις ομαδικές γεωτρήσεις και να εγκαταστήσει τα απαραίτητα όργανα, π.χ. ηλεκτρονική κάρτα με κωδικό αριθμό για κάθε συνιδιοκτήτη, ώστε να γίνεται ατομική χρέωση ανάλογα με την κατανάλωσή του και το τιμολόγιο χρέωσης.

Παρακαλούμε όπως δείξετε κατανόηση και ενδιαφέρον στα αιτήματά μας και μας δώσετε ένα εύλογο χρονικό περιθώριο για να γίνουν οι ανάλογες αιτήσεις ή/και διορθώσεις.

Το παρόν υπογράφουν οι κάτωθι:

1. Ε.Α.Σ. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ – ΡΕΑ – ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

2. «Α.Σ. ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ» ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ – ΜΠΕΛΜΠΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

3. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΣΚΑΦΙΔΑΚΙΟΥ – ΦΑΚΛΑΡΗΣ ΘΩΜΑΣ

4. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΙΒΕΡΙΟΥ – ΚΑΡΚΟΥΛΗΣ ΗΛΙΑΣ

5. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΡΓΟΥΣ – ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

6. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΠΕΞΑΡΓΑΣΙΑΣ ΠΩΛΗΣΕΩΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ & ΠΥΡΟΝΟΚΑΡΠΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ «ΠΥΡΑΜΙΣ» ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ – ΓΑΤΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

7. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ & ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ ΧΟΥΝΗ ΚΑΡΥΑΣ – ΚΑΡΑΝΤΖΟΥΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

8. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ & ΟΜΟΡΩΝ ΝΟΜΩΝ – ΚΟΔΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

9. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΝΑΧΟΥ – ΚΕΡΑΜΙΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

10. «ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΓΗ» ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΟΥ – ΠΙΠΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

11. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΣΤΑΘΕΪΚΩΝ – ΛΑΜΠΑΔΑ ΑΝΝΑ

12. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. ΚΟΥΣΟΥΛΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ


 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments