....

ΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ

Με κανονικούς ρυθμούς αλλά με προβλήματα στις τιμές συνεχίζονται οι ελληνικές εξαγωγές καλοκαιρινών φρούτωνΣε εξέλιξη βρίσκονται οι εξαγωγές καλοκαιρινών φρούτων της χώρας μας.

Στα κεράσια είχαμε φέτος μείωση της παραγωγής και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση των όγκων εξαγωγής. Αυτή την εποχή εξάγονται τα βερίκοκα της ποικιλίας Μπεμπέκου, με χαμηλότερες τιμές σε σχέση με αυτά της ποικιλίας Τίρυνθος. Μετά ένα καλό ξεκίνημα αυτή την εποχή έχουμε πολύ χαμηλές τιμές στις εξαγωγές καρπουζιών. Επίσης με χαμηλές τιμές ξεκίνησαν οι εξαγωγές στις πρώιμες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών. Γενικότερα υπάρχει μείωση της κατανάλωσης των καλοκαιρινών φρούτων στην κεντρική και δυτική Ευρώπη, με αποτέλεσμα Ισπανοί και Ιταλοί, που είναι οι κύριοι ανταγωνιστές μας και έχουν μεγαλύτερες παραγωγές σε σχέση με πέρσι, να προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος μειώνοντας τις τιμές στη ρώσικη αγορά.

Τα κεράσια φέτος είχαν μικρότερη παραγωγή λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και κυρίως των βροχοπτώσεων, που έπληξαν τις περιοχές της Πέλλας και Ημαθίας, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργούμενων εκτάσεων κερασιάς της χώρας μας. Αποτέλεσμα οι εξαγωγές να είναι μειωμένες σε όγκο, ενώ οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι.

Αυτή την εποχή βρισκόμαστε στα βερίκοκα της ποικιλίας Μπεμπέκου. Τα βερίκοκα ποικιλίας Τίρυνθος εξήχθησαν σε ικανοποιητικές ποσότητες και τιμές. Προβλήματα όμως δημιούργησαν οι χαλαζοπτώσεις στην Πελοπόννησο στα βερίκοκα της ποικιλίας Μπεμπέκου, που εξάγονται με μικρότερους ρυθμούς και χαμηλότερες τιμές.

Στα καρπούζια γίνονται εξαγωγές από τις περιοχές της Ηλείας και της Αχαΐας, με τις τιμές παραγωγού να έχουν «κατρακυλήσει» στα 7 έως 12 λεπτά. Αντίθετα οι εξαγωγές του πρώιμου υπαίθριου καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας έδωσαν φέτος ικανοποιητικές τιμές στους παραγωγούς, που κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο στα 30 λεπτά το κιλό. Μεγαλύτερες «πιέσεις» στις τιμές παραγωγού αναμένεται να υπάρξουν όταν θα μπει στην αγορά η παραγωγή της Ουγγαρίας.

Στο μεταξύ έχουν ξεκινήσει οι εξαγωγές πρώιμων ποικιλιών στα ροδάκινα και νεκταρίνια. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να μπούμε στην κορύφωση των ποσοτήτων από απόψεως όγκου εξαγωγών. Οι τιμές ωστόσο βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, κυρίως λόγω των οικονομικών προβλημάτων που υπάρχουν στη ρώσικη αγορά αλλά και της υποκατανάλωσης που υπάρχει στη δυτική Ευρώπη.

Για τις εξαγωγές βερίκοκων ο κ. Διαμαντής Μηλίνης, υπεύθυνος της εταιρείας Sunfruit στη Χαλκιδική, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή ολοκληρώνονται οι εξαγωγές βερίκοκων. Πολύ ομαλά φέτος εξελίχθησαν οι εξαγωγές της ποικιλίας Τίρυνθος με καλές τιμές παραγωγού. Στην περιοχή μας οι ποικιλία αυτή ήταν καλής ποιότητας και αυξημένης ποσότητες. Προβλήματα υπήρξαν με τα βερίκοκα της ποικιλίας Μπεμπέκου. Αυτή την ποικιλία την προτιμούν σε μεγάλο βαθμό στη γερμανική αγορά. Συγκρατημένη θα χαρακτήριζα φέτος τη ρώσικη αγορά. Τα τελευταία χρόνια η μικρή κατανάλωση που έχουμε στην εγχώρια αγορά αναγκάζει την παραγωγή να στραφεί στις εξαγωγές».

Αναφερόμενος στις εξαγωγές καρπουζιών, ο κ. Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, από την εταιρεία Agrofruits στην Ηλεία, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη συνεχίζονται οι εξαγωγές καρπουζιών στην περιοχή μας. Υπάρχει μια κανονική πορεία φέτος των εξαγωγών. Στην αρχή υπήρξε αισιοδοξία με τις τιμές παραγωγού αλλά στη συνέχεια όταν βγήκαν στην αγορά οι μεγάλες ποσότητες έπεσαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Από την περιοχή εξάγουμε κυρίως στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη αλλά και στις Βαλκανικές χώρες. Φέτος στις αγορές της ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Βαλτικές κ.α.) εκτός από την τιμή ζητάνε να υπάρχει και καλή ποιότητα».

Για τις εξαγωγές ροδάκινων και νεκταρινιών, ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, Σύμβουλος της Επιχείρησης Α.Σ. Βέροιας – Venus Growers, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος η κοινοπραξία συνεταιρισμών ομάδων παραγωγών νομού Ημαθίας καταφέραμε να έρθουμε σε συμφωνία με την Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδας και το υπουργείο Μεταφορών και δόθηκαν περίπου 650 άδειες διέλευσης τριγωνικές, με αποτέλεσμα να μπορούν εξυπηρετηθούν οι εξαγωγείς. Αυτή την εποχή βρισκόμαστε στις εξαγωγές των πρώιμων ποικιλιών. Η ποιότητα αυτών των ποικιλιών είναι καλή. Μέχρι στιγμής οι τιμές στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Υπάρχει μεγάλη προσφορά από τους ανταγωνιστές μας (Ιταλούς και Ισπανούς) που ρίχνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις τιμές. Επίσης αντιμετωπίζουμε μεγάλη δυσκολία στο να διεισδύσουμε σε νέες αγορές».

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

http://www.agrotypos.gr/

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments