....

ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΑ ΠΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, ώρα 18.00, στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών η Εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας με την 2η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού.

 

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο 

επικεφαλής των Στρατιωτικών Ιερέων του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Κουράκλης, ο οποίος παρουσίασε το θέμα:

 

ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΑ ΠΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ

Η παρουσία και το έργο των Στρατιωτικών Ιερέων στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913.

 

Το περιεχόμενο της εισηγήσεως αποτελεί καρπό πολυετούς επιστημονικής έρευνας του π. Μελετίου με επίκεντρο τα αρχεία της Ιεράς Συνόδου και του Στρατού, μέρος συνολικής έρευνας για την δράση των στρατιωτικών ιερέων, η οποία βρίσκεται υπό έκδοσιν και αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη επιστημονική μελέτη - την πρώτη μετά από παρέλευση 100 χρόνων.

 

Ο ομιλητής διέγραψε το φρόνημα και το πνεύμα των στρατιωτικών ιερέων αλλά και των εκπροσώπων της Εκκλησίας κατά την εποχή αυτή. Αναφέρθηκε στην πολυεπίπεδη προσφορά τους πριν, κατά τη διάρκεια της μάχης και μετά από αυτήν με βάση πολλά άγνωστα μέχρι σήμερα και ανέκδοτα ιστορικά στοιχεία και δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι παρά τον ένθερμο πατριωτισμό και την αυτοθυσία τους αναγνώριζαν και καταδίκαζαν την φρίκη του πολέμου. Συνέδεσε μάλιστα την αναφορά στους στρατιωτικούς ιερείς με την πόλη των Γιαννιτσών, παρουσιάζοντας πτυχές της ηρωικής δράσης των τριών στρατιωτικών ιερέων που έλαβαν μέρος σε αυτήν, μεταξύ των οποίων και ο Μεσσήνιος Αρχιμανδρίτης τότε και μετέπειτα Μητροπολίτης Εδέσσης και Πέλλης κυρός Διονύσιος Παπανικολόπουλος. Η ομιλία συνοδευόταν παράλληλα από πρωτότυπο ιστορικό φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό από την δράση των στρατιωτικών ιερέων κατά την εποποιία των Βαλκανικών Πολέμων.

Η επιστημονική επάρκεια της εισηγήσεως και το συγκλονιστικό περιεχόμενό της σε συνδυασμό με την χαρισματική παρουσίασή της από τον Πανοσιολογιώτατο ομιλητή εντυπωσίασε αλλά και συγκίνησε εμφανώς το πολυπληθές ακροατήριο.

 

 

Μετά το πέρας της ομιλίας η Χορωδία και η Ορχήστρα της Ενορίας Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών υπό την διεύθυνση και διδασκαλία του κ. Αποστόλου Τσέρνου παρουσίασε 7 τραγούδια των Βαλκανικών Πολέμων από το αρχείο του Σίμωνος Καρρά σε επεξεργασία και προσαρμογή του κ. Τσέρνου. Προηγήθηκε σύντομη παρουσίαση των τραγουδιών και των μουσικών από τον ίδιο.

 

Την εκδήλωση χαιρέτησαν κατά την έναρξή της ο Διοικητής της 2ας Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Πέτρος Γεωργίου και ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Γιαννιτσών Καθηγητής Μιχαήλ Τρίτος.

 

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του μουσικού συνόλου ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και προσέφερε αναμνηστικό δώρο στον εισηγητή.

Τέλος ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ επαίνεσε τον π. Μελέτιο για την αρτιότητα της παρουσιάσεώς του και τον προσεκάλεσε ως εισηγητή σε προσεχή ημερίδα αφιερωμένη στο πρόσωπο του Μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης Διονυσίου. Ευχαρίστησε επίσης τον κ. Α. Τσέρνο και το μουσικό σύνολο της ενορίας Αγ. Γεωργίου Γιαννιτσών, την Μεραρχία για την συμμετοχή της στην διοργάνωση και ιδιαίτερα τον στρατιωτικό ιερέα της Μεραρχίας π. Θεόδωρο Χατζηβασιλείου, τον Δήμο Πέλλας για την προσφορά του χώρου και του προσωπικού καθώς και όλους τους συντελεστές και συμπαραστάτες στην διοργάνωση της εκδήλωσης. Προσέφερε επίσης στον Πανοσιολογιώτατο εισηγητή επιτραχήλιο κυανού χρώματος ως ένδειξη τιμής και ευχαριστίας.

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.

 

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Πρωτοσύγκελλος και κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θ. Θεοδωρίδης, οι βουλευτές του Νομού κ. Θ. Τζάκρη, κ. Γ. Καρασμάνης, κ. Δ. Σταμενίτης και κ. Δ. Τζαμτζής, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, στρατιωτικοί και εκπρόσωποι των δυνάμεων ασφαλείας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εφέδρων Αξιωματικών «Αχιλλέας Μιμιλίδης» κ. Γ. Κουτσοκώστας, ο Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας «Φίλιππος» κ. Χ. Ιωαννίδης καθώς και άλλοι εκπρόσωποι των φορέων και των συλλόγων της περιοχής.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments