....

ΜΕ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ... ΚΡΑΞΙΜΟ ΣΦΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Με μια τιμή που κινείται πολύ μακριά από το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης,

η γερμανική αλυσίδα Lidl «σφάζει» τους παραγωγούς αρνιών που περίμεναν πώς και πώς το Πάσχα, σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda για την αγορά του αρνιού.

Η φετινή προσφορά του Lidl για το πασχαλινό αρνί και το 3,99 που διαφηµίζει στα φυλλάδιά της η γερµανική αλυσίδα, χάλασε το γιορταστικό κλίµα για τους αιγοπροβατοτρόφους που αναζητούν µέχρι την τελευταία ώρα τρόπο να επαναφέρουν το παιχνίδι στο νόµο της προσφοράς και της ζήτησης.

Ένα «χέρι  βοήθειας» για τους παραγωγούς ήρθε την τελευταία εβδοµάδα από τη ζήτηση των Ιταλών εµπόρων που «έκοβαν» µεταξύ 5 και 5,5 ευρώ. Αντίθετα, στη σφαίρα του γραφικού έµεινε για µια ακόµη χρονιά το γνωστό παζάρι της ∆ράµας.

Η πλειοψηφία των αιγοπροβατοτρόφων δείχνει πάντως να κρατάει τα αρνιά για τη Μεγάλη Εβδοµάδα, οπότε και κορυφώνεται η ζήτηση, µε βάσιµη την ελπίδα ότι θα πετύχουν τιµές πάνω από τα 6 ευρώ το κιλό.  Αυτό βέβαια µε την προϋπόθεση ότι δεν θα ανοίξει και πάλι το παιχνίδι µε τις  παράνοµες εισαγωγές της τελευταίας στιγµής και µε τα «βαφτίσια» των σφαγείων.

Είναι σαφές ότι το διπλό Πάσχα (Καθολικών και Ορθοδόξων) ενισχύει τη ζήτηση. Σηµειωτέον ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδοµάδων, οι τιµές στο αρνάκι καταγράφουν µια άυξηση κατά 1,80 ευρώ το κιλό από τα χαµηλά που είχαν βρεθεί το προηγούµενο διάστηµα και πλέον διαµορφώνονται στα επίπεδα των 5,40-5,50 ευρώ το κιλό. Άνοδο σηµειώνουν όµως οι τιµές και στο κατσικάκι, οι οποίες έχουν φτάσει στα 5,30 ευρώ το κιλό.
Εν τω µεταξύ, πριν από λίγες ηµέρες οι Ιταλοί έµποροι ζήτησαν τα ελληνικά σφάγια στα κατσικάκια να έχουν φούντα για να ξεχωρίζουν από τα αρνιά και τα υπόλοιπα εισαγόµενα κατσικάκια των Βαλκανίων. Προς έκπληξη όλων όµως το υπουργείο Ανάπτυξης απαγόρευσε µε σχετική εγκύκλιο τη διακίνηση των σφαγίων σε αυτή τη µορφή, δυσκολεύοντας έτσι τις εξαγωγές κατσικιών προς την Ιταλία.

∆ύο σφραγίδες στα εισαγόµενα
Τα αµνοερίφια που προέρχονται από χώρες της ΕΕ και σφάζονται στη χώρα µας µε προορισµό την αγορά της Ιταλίας να φέρουν δύο σφραγίδες ζητά µε ανακοίνωσή της η Οµοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας.Όπως αναφέρει, ενόψει των εορτών του Πάσχα και λόγω της αυξηµένης ζήτησης για εξαγωγή στην Ιταλία: Η σφράγιση αµνοεριφίων προέλευσης ΕΕ (Ρουµανία-Βουλγαρία-Ουγγαρία κ.λπ.) µε προορισµό την Ιταλία να γίνεται µε µια ωοειδή σφραγίδα µε τον κωδικό του σφαγείου και µε µια ορθογωνίου παραλληλογράµµου σχήµατος της χώρας προέλευσης, µε κόκκινη χρωστική Ε 129 «Ερυθρό Allura».

Για τα μάτια στην Κρήτη

Μικρές ποσότητες αρνιών θα διαθέσει τελικά ο συνεταιρισμός Κρητικά Μιτάτα στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκη της Κρήτης, αφού οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για μεγάλες ποσότητες αρνιών δεν απέδωσαν, καθώς οι δύο πλευρές δεν «τα βρήκαν» στις τιμές. Τα Κρητικά Μιτάτα, όπως λένε εκπρόσωποί του, δεν είναι διατεθειμένα να επιδοτήσουν τους «κράχτες», που θα έχουν στα ψυγεία τους οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ το Πάσχα.

Στο μεταξύ, ο συνεταιρισμός προχωρά σε καταμέτρηση των βαριών αρνιών, προετοιμάζοντας εξαγωγή χιλιάδων ζώντων ζώων στη Λιβύη, τα οποία ωστόσο είναι δύσκολο να βρεθούν στο νησί λόγω μείωσης της παραγωγής.
Ως γνωστό φέτος σε σύγκριση με πέρυσι μειώθηκε σημαντικά η παραγωγή αρνιών στην Κρήτη, λόγω έλλειψης ρευστότητας από τους κτηνοτρόφους και λόγω μαζικής θανάτωσης αρνιών το χρονικό διάστημα από Δεκέμβρη του 2013 ως τον Φλεβάρη 2014.

Κοροϊδία τα παζάρια της Δράμας

Μέχρι αργά το βράδυ της Πέµπτης κράτησαν οι διαπραγµατεύσεις στο παζάρι της ∆ράµας, αλλά καθώς οι έµποροι δεν µετακινήθηκαν πάνω από τα 5,20 µε 5,50 ευρώ το κιλό για τα αµνοερίφια και οι παραγωγοί δεν έπεσαν κάτω από τα 6 ευρώ, δεν επιτεύχθηκε, τελικά, καµία συναλλαγή. Όλα πλέον θα κριθούν στο παζάρι του Κιλκίς, το Σάββατο 12 Απριλίου ή και τη Μεγάλη ∆ευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη.

«Ο κόσµος µε αυτές τις τιµές που µας έδωσαν δεν πούλησε, εκτός ίσως από κάποιες λίγες µεµονωµένες περιπτώσεις παραγωγών που είναι πολύ ζορισµένοι», τόνισε στην Agrenda ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων ∆ράµας Παναγιώτης Λειβαδίτης. «Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά αµνοερίφια ελληνικής παραγωγής, όµως από την άλλη δεν ξέρουµε τι έχουν ήδη οι έµποροι στα ψυγεία τους και αν έχουν προγραµµατίσει εισαγωγές αρνιών και κατσικιών», αναφέρει ο συνοµιλητής µας, συµπληρώνοντας πως «ο φόβος είναι µη γίνουν εισαγωγές από τα Σκόπια και τη Βοσνία, που πωλούν φθηνότερα, γιατί στη Ρουµανία και στη Βουλγαρία πλέον σφάζουν πιο ακριβά από ό,τι εµείς».

Το ατού στα χέρια των Ελλήνων κτηνοτρόφων είναι ότι το ελληνικό Πάσχα συµπίπτει µε το Πάσχα των Καθολικών, γεγονός που εάν συνδυαστεί µε τη µικρότερη ελληνική παραγωγή (κατά 30%), σύµφωνα µε τον πρόεδρο της ΠΕΚ ∆ηµήτρη Καµπούρη, ίσως δηµιουργήσει τις προϋποθέσεις, στις επόµενες ηµέρες, για αύξηση των τιµών πάνω από την αφετηρία των 6 ευρώ. Από την άλλη, βέβαια, όσο στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, δυσχεραίνει και η θέση τους στη διαπραγµάτευση. «Αυτό το γνωρίζουν οι έµποροι και γι’ αυτό µας πατάνε στο λαιµό. Ξέρουν ότι δεν µπορούµε να περιµένουµε πολύ και το εκµεταλλεύονται», υποστηρίζει ο κ. Λειβαδίτης. «Αν υπάρξει ζήτηση στην αγορά και η προσφορά δεν επαρκεί µπορούµε τότε να ελπίζουµε σε καλύτερες τιµές και σας θυµίζω πως το κόστος παραγωγής είναι στα 8 ευρώ το κιλό, ενώ εµείς όσο και να πουλήσουµε ο καταναλωτής θα το φάει σε τιµές πάνω από 10 ευρώ το κιλό. Γι’ αυτό, αν δεν διασφαλίσουµε µια τιµή, που έστω να µας ικανοποιεί ηθικά, δεν µπορούµε να πουλήσουµε». 

http://www.agronews.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments