....

ΜΕGA CHANNEL : ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ, ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ 7ΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

 

 

Ακόμη πιο σύνθετο γίνεται το παζλ των εξελίξεων στα ραδιοτηλεοπτικά media, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαδικασίας αδειοδοτήσεων και την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο διαγωνισμό. Η ηχηρή απουσία του Β. Μαρινάκη, η μη συμμετοχή του Mega, η εμφάνιση του Φ. Βρυώνη και το γεγονός ότι οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από τις δημοπρατούμενες άδειες –άρα απομένει μία προς διάθεση σε επόμενο, νέο διαγωνισμό – δίνουν τροφή για έντονη σεναριολογία.

Στο επίκεντρο της προσοχής και αντικείμενο προβληματισμού και αντιδράσεων το μέλλον του Mega, που πέραν των ιδιοκτητών-μεγαλομετόχων του και των ανταγωνιστών του αφορά τις τράπεζες και εκατοντάδες εργαζόμενους.

Ενας ακόμη «άγνωστος Χ» στην εξίσωση των εξελίξεων είναι η τηλεοπτική άδεια που θα μείνει τώρα αδιάθετη και θα δοθεί μετά από μερικούς μήνες, σε διαγωνισμό όπου θα μπορούν να συμμετάσχουν ο Βαγγέλης Μαρινάκης ή/και το Mega – εάν μέχρι τότε υλοποιηθεί το σχέδιο εξυγίανσης του καναλιού, που έχει συμφωνηθεί με τις πιστώτριες τράπεζες.

«Mega ερωτηματικό» αποτελεί η στάση του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, ο οποίος με μεθοδικά βήματα οικοδομεί  μία μιντιακή «αυτοκρατορία», με εφημερίδες, ραδιοσταθμούς και περιοδικές εκδόσεις. Αυτό το νεοπαγές συγκρότημα δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ολοκληρωμένο χωρίς ένα τηλεοπτικό κανάλι.

Σε δύο ταμπλό

Σύμφωνα με το σενάριο που ακούγεται από χθες σε δημοσιογραφικά γραφεία και σε κοινοβουλευτικούς κύκλους, ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν αποφάσισε ξαφνικά να μείνει αμέτοχος στις εξελίξεις, βλέποντας ανταγωνιστές του να ενισχύονται: Κινείται σε συνεργασία με τον Φίλιππο Βρυώνη, ο οποίος υπέβαλε αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό μέσω της εταιρείας «Τηλεοπτική Ελληνική».

Παίζει λοιπόν σε δύο ταμπλό: Αφ’ ενός θα συμμετέχει ατύπως στο κανάλι που θα αποκτήσει ο πρώην ιδιοκτήτης του Epsilon TV και αφ’ ετέρου θα μπορεί μετά από λίγους μήνες να διεκδικήσει την 7η άδεια – μόνος ή μέσω του Mega, σε συνεργασία με Βαρδινογιάννη και χωρίς τον Ιβάν Σαββίδη «στα πόδια τους».

Εξυγίανση χωρίς υπαγωγή στο άρθρο 106

Είναι το πιό αισιόδοξο σενάριο διάσωσης του προβληματικού μεγάλου καναλιού, το οποίο οφείλει περί τα 180 εκατ. ευρώ στις τράπεζες. Προβλέπει

  • συμφωνία με τις τράπεζες για αναδιάρθρωση και γενναίο κούρεμα υποχρεώσεων (55%) χωρίς προσφυγή στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα
  • αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 35-40 εκατ. ευρώ την οποία θα καλύψουν οι βασικοί μέτοχοι
  • υλοποίηση σχεδίου εσωτερικής αναδιάρθρωσης του καναλιού, με γνώμονα τη δραστική περιστολή των λειτουργικών εξόδων του (απολύσεις προσωπικού), ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Σ’ αυτή την περίπτωση, θα προηγηθεί συμφωνία με τον έτερο μεγαλομέτοχο (Ιβάν Σαββίδης 19,3%) για μεταβίβαση του ποσοστού του που είναι «παρκαρισμένο» σε κυπριακή offshore, ή για να μη συμμετάσχει στην ΑΜΚ, ώστε  η συμμετοχή του να περιορισθεί κάτω του 5%.

 Με πολιτική συναίνεση

Η συμφωνία με τις τράπεζες για κούρεμα-αναδιάρθρωση δανείων προϋποθέτει βέβαια ευρύτατη πολιτική συναίνεση, διότι κανένας τραπεζίτης δεν θα υπέγραφε τέτοια συμφωνία  χωρίς κάλυψη από την κυβέρνηση και τα κόμματα.

Η λύση της προσφυγής στο άρθρο 106 δεν προκρίνεται, γιατί σ΄αυτή την περίπτωση το Mega δεν θα είχε δικαίωμα να διεκδικήσει άδεια –ούτε καν θεματική, από αυτές που θα δημοπρατηθούν στα μέσα στο έτους.

Διαβάστε σχετικά: Γρίφος με Μαρινάκη- Mega, σε θολό τοπίο η μάχη για τηλεοπτικές άδειες

Η εκποίηση των «ιματίων»

Το εναλλακτικό «απαισιόδοξο» σενάριο για το μέλλον του Mega προβλέπει διακοπή λειτουργίας του καναλιού μόλις δοθούν οι νέες άδειες, πτώχευση της εταιρείας («Τηλέτυπος») και εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της.

Σ΄αυτή την περίπτωση, από το προϊόν της εκποίησης θα καταβληθούν μέχρι 10.000 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο και τα υπόλοιπα θα περιέλθουν στις πιστώτριες τράπεζες.

Οι τράπεζες θα υποστούν βέβαια τεράστια ζημία, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να εισπράξουν ούτε το 1/ 3 των 180 εκατ. που έχουν λαμβάνειν.

Το βασικό περιουσιακό στοιχείο του Mega είναι η ταινιοθήκη του (ταινίες, σίριαλ, ντοκιμαντέρ κλπ επί των οποίων έχει δικαιώματα μετάδοσης). Προκειμένου να χορηγήσουν δάνεια, οι τράπεζες  την είχαν αποτιμήσει περί τα 124 εκατ. ευρώ. Αν προσπαθήσουν να την πουλήσουν, δεν θα «πιάσουν» βέβαια ούτε τα μισά, καθώς δεν υπάρχουν στην Ελλάδα κανάλια που θα μπορούσαν να πληρώσουν τέτοια ποσά για πρόγραμμα «ψυγείου».

...και πάλι Μαρινάκης

Και σ’αυτό το σενάριο φέρεται ότι μπορεί να έχει ρόλο ο Βαγγέλης Μαρινάκης: Εχοντας εξασφαλίσει μέχρι τότε  την 7η άδεια – η για λογαριασμό του καναλιού που θα έχει αποκτήσει η «Τηλεοπτική Ελληνική» του Φ. Βρυώνη, θα επιδιώξει να πάρει σε «σκοτωμένες» τιμές την εκποιούμενη ταινιοθήκη του Mega

Οι υποδομές και ο εξοπλισμός τηλεοπτικών μεταδόσεων δεν παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον, καθώς είναι παλιάς τεχνολογίας και δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές HD (υψηλής ευκρίνειας), με τις οποίες θα είναι υποχρεωμένα να εκπέμπουν όλα τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments