....

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΟ ΜΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Τα αναπτυξιακά έργα δίνουν το στίγμα της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής. Για τον λόγο αυτό,

στις ερχόμενες Δημοτικές Εκλογές είναι σίγουρο ότι όλες σχεδόν οι παρατάξεις θα επιδοθούν σε μια πλειοδοσία αναπτυξιακών υποσχέσεων. Χρήματα θα βρεθούνε από Ευρωπαϊκά προγράμματα, φωτοβολταϊκά θα εγκατασταθούν, τουριστικές υποδομές θα γίνουν, και πολλά άλλα μεγαλεπήβολα σχέδια θα υλοποιηθούν.

 

Υπάρχει όμως ένα αναπτυξιακό έργο το οποίο δεν υπήρξε ποτέ στην ατζέντα των προηγούμενων  Δημοτικών Αρχών – η Παιδεία. Η Παιδεία αφορά άμεσα στο σημαντικότερο κεφάλαιο μια τοπικής κοινωνίας, δηλαδή στους νέους της. Μια σύγχρονη Δημοτική Αρχή υποχρεούται να έχει λόγο στην τοπική Παιδεία τουλάχιστον όσο δικαιούται να έχει λόγο σε άλλα θέματα της Κεντρικής Κυβέρνησης που αφορούν την τοπική κοινωνία. Είναι λυπηρό που καμμιά από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές δεν κατάλαβε ότι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο σε έναν τόπο είναι η πνευματική αναβάθμιση του ανθρωπίνου δυναμικού του μέσω της Παιδείας. Αντίθετα, εξάντλησαν τις προσπάθειές τους στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων όπως η παθογενής πεζοδρόμηση του κέντρου της Έδεσσας, οι υπερφίαλες μελέτες του Harvard, οι τσιμεντένιοι ποταμοβραχίονες και η μεγαλοπρεπής ανάπλαση της πλατείας Γρανικού. Έτσι δεν τους έμεινε χρόνος να ασχοληθούν με ήσσονος αναπτυξιακής σημασίας θέματα όπως αυτό του Πανεπιστημίου, του Αρχαιολογικού Μουσείου, του Ωδείου, της δωρεάς Χατζηγιάννη, του Μεγάλου Αλεξάνδρου κτλ.

 

Για την κίνηση «Φυσάει Κόντρα» το θέμα της τοπικής Παιδείας είναι μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητές της. Πιστεύουμε βαθειά ότι η βελτίωση της Παιδείας είναι το σημαντικότερο αναπτυξιακό έργο μιας Δημοτικής Αρχής. Όσα χρήματα και αν ξοδευτούν σε υποδομές, όσο ρευστό και εάν κυκλοφορήσει στην αγορά, η ουσιαστική αναγέννηση θα έρθει μόνο αν οι ίδιοι οι άνθρωποί του γίνουν καλύτεροι, πιο καλλιεργημένοι και πνευματικότεροι. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για παρεμβάσεις τόσο σε επίπεδο Σχολικής Εκπαίδευσης όσο και γενικότερης Παιδείας και Πολιτισμού, με κύριο στόχο την βελτίωσή της. Παρεμβάσεις που δεν χρειάζονται χρήματα, αλλά σκοπό έχουν να κινητοποιήσουν τους πολίτες,  τους θεσμούς, την Εκκλησία και όλους όσους πραγματικά αγαπούν το τόπο αυτό για να τον κάνουμε καλύτερο.

 

Η Δημοτική Αρχή οφείλει να ηγείται της προσπάθειας πνευματικής αναγέννησης του Δήμου και η πεποίθησή μας αυτή μας ξεχωρίζει από όλες τις άλλες υπάρχουσες Δημοτικές Κινήσεις. Τέλος, η αγάπη μας για τον τόπο μας οδηγεί στο να ευχόμαστε όλες οι υπόλοιπες Δημοτικές Κινήσεις να μας αντιγράψουν και να καταθέσουν και αυτές ανάλογες προτάσεις, γιατί καλύτερη Παιδεία σημαίνει καλύτεροι άνθρωποι και επομένως καλύτερη τοπική κοινωνία.

 

 

Αναστάσιος Χρήστου Πέτκου

 

Μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας της Δημοτικής Κίνησης «Φυσάει Κόντρα»

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments