
ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΕΦΕΡΕ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ
Η ενίσχυση των οικονομιών και της πρωτογενούς παραγωγής των… ανατολικών χωρών θα είναι μια από τις πρώτες επιπτώσεις της νέας
διάταξης για το γάλα, όπως σημειώνουν σε μια εκτενή ανακοίνωση με ισχυρές δόσεις ειρωνείας ο Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων Ελλάδος και η Ένωση Φυλής Χολστάιν.
Όπως επισημαίνουν οι κτηνοτρόφοι, παρά τα όσα δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης οι μόνες τιμές που έχουν πέσει μέχρι στιγμής είναι αυτές των παραγωγών.
Μάλιστα, οι αγελαδοτρόφοι αφήνουν έντονες αιχμές εναντίον δύο τουλάχιστον γαλακτοβιομηχανιών, κατηγορώντας την πρώτη εξ αυτών για αξιοποίηση του νέου πλαισίου ώστε να αυξήσουν τις εισαγωγές φθηνότερου γάλακτος από τις ανατολικές χώρες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Πριν καν συμπληρωθεί 10ήμερο από την ψήφιση του «πολυνομοσχεδίου» του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο όπως μας διαβεβαίωσε με ιδιαίτερη θεατρικότητα από το βήμα της Βουλής ο κ. Υπουργός, θα έλυνε άπαξ και δια παντός το ζήτημα της ακρίβειας στη χώρα μας, άρχισαν τα όργανα.
Προφανώς από παρανόηση κάποιοι που φυσικά και δεν απαρτίζουν ‘’ΚΑΡΤΕΛ’’(συντεχνίες ΚΑΡΤΕΛ κ.λ.π., αφορούν μόνο τους σατανικούς παραγωγούς, που σε πείσμα όλων επιμένουν ακόμα να παράγουν), άρχισαν να ρίχνουν τις τιμές και 1 και 2 και 3 λεπτά σε πρώτη φάση στους παραγωγούς. Προφανώς πρόκειται για παρεξήγηση.
Ο κ. Υπουργός εξ’ άλλου επαγγέλθηκε μείωση της τιμής στο ράφι κατά 30-40 λεπτά. Περιμένουμε να λυθεί η παρεξήγηση.
Υπάρχει και κάτι άλλο που δεν το είχαμε κατανοήσει στο βαθμό που έπρεπε ως παραγωγοί αλλά και ως λαός γενικότερα.
Τώρα αντιλαμβανόμενοι πλήρως και τις νουθεσίες του καλού μας Υπουργού (κανείς από εμάς δεν πρόκειται να τον ξεχάσει), αλλά και τον ζήλο που άλλοι επιδεικνύουν στην υλοποίηση του σχεδίου του, ενισχύοντας συστηματικά τις οικονομίες των άλλων χωρών (π.χ. Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία), αισθανόμαστε πραγματικό ράκος.
Μα να μην καταλαβαίνουμε τίποτα ποια;
Να μην καταλαβαίνουμε τον πόνο του Θεσσαλάρχη που αναγκάζεται να πετσοκόβει τις τιμές στον Έλληνα παραγωγό γιατί έχει την ιερή υποχρέωση να στηρίξει και άλλους λαούς;
Να μην αντιλαμβανόμαστε πόσο άσχημα αισθάνεται εταιρεία που προαναγγέλλει πτώση τιμών (στον παραγωγό πάντα), ενώ έχει να πληρώσει κάτι μήνες;
Και τελικά να μην μπορούμε να αντιληφθούμε ότι όσο πιο πολύ μειώνεται η δική μας παραγωγή (που πεισματικά είναι γύρω στο 35-40% των αναγκών μας), τόσο πιο άνετα θα έχουμε την ευχαρίστηση να είμαστε αλληλέγγυοι προς τους άλλους λαούς.
Και όταν επιτέλους ξεμπερδέψουμε με την δική μας παραγωγή θα μπορούμε απρόσκοπτα να απολαμβάνουμε το «φθηνό» και «ποιοτικό» γάλα απ’ έξω.
Μόνο που έχουμε και μια πραγματική απορία. Όταν οι κόποι του κ. Υπουργού ευοδωθούν και καταστραφεί πλήρως ο παραγωγικός ιστός της χώρας, πού θα βρίσκουμε τα λίγα χρήματα για να αγοράσουμε τα καλά και φθηνά προϊόντα που θα εισάγουν οι εκλεκτοί του κ. Υπουργού μας.
ΥΓ1 : Από τον Σεπτέμβρη του 2013 έχει καταργηθεί η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα γάλατα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Δεν απαγορεύεται βεβαίως.
Περιμένουμε από τις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ γαλακτοβιομηχανίες να επιδείξουν την ευαισθησία που οφείλουν απέναντι στο καταναλωτικό τους κοινό, ενημερώνοντας το με ευκρινή αναγραφή για τις χώρες προέλευσης της πρώτης ύλης στα προϊόντα τους.
Σε αυτή την περίπτωση το 95% του καταναλωτικού κοινού που θέλει να γνωρίζει από πού προέρχεται η πρώτη ύλη του προϊόντος που καταναλώνει και που προτιμά τα Ελληνικά προϊόντα (και όταν λέμε προϊόντα εννοούμε την προέλευση της πρώτης ύλης), θα είναι σε θέση να επιλέγει βάση των προτιμήσεών του και θα απολαμβάνει το σεβασμό που του πρέπει.
ΥΓ2 : Σε περίπτωση που οι γαλακτοβιομηχανίες αναγράφουν τη χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης ως οφείλουν, τότε πολύ εύκολα ο μέσος καταναλωτής θα αντιληφθεί γιατί εκτός της επιμήκυνσης του χρόνου ζωής του παστεριωμένου γάλακτος απαγορεύτηκε και η χρήση του όρου φρέσκο.
ΥΓ3 : Μήπως η χρήση τοπωνυμίων σε ορισμένα προϊόντα χωρίς να υπάρχει μπροστά η λέξη «τύπου» όταν η πρώτη ύλη δεν προέρχεται από τη συγκεκριμένη περιοχή, αποτελεί πράξη εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού;
ΥΓ4 : Θα δίνουμε συνεχώς τη μάχη μας για την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού και την προστασία της όποιας παραγωγής μας έμεινε μέχρι τέλους.
Για την Ε.Φ.Χ.Ε., ο πρόεδρος Θανάσης Βασιλέκας
Για το Σ.Α.Γ.Ε., ο πρόεδρος Γιώργος Κεφαλάς»
Μειώσεις τιμών παραγωγού έως και 3 λεπτά/κιλό καταγγέλλει ο ΣΕΚ
Τα πρώτα δείγματα γραφής για του τι σημαίνει η νέα διάταξη για το γάλα για την ελληνική αγελαδοτροφία εντοπίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας σε ανακοίνωσή του.
Όπως σημειώνει ο ΣΕΚ, προτού καν στεγνώσει το μελάνι του νέου νόμου, οι γαλακτοβιομηχανίες άρχισαν όχι μόνο ρίχνουν τις τιμές παραγωγού έως και 3 λεπτά το κιλό –όπως είχε γράψει άλλωστε και σε σχετικό ρεπορτάζ της η Agrenda- αλλά και σε πολλές περιπτώσεις σταμάτησαν τη συνεργασία με Έλληνες παραγωγούς αφού πλέον ανοίγει ο δρόμος των εισαγωγών.
Ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει κοροϊδία το «γάλα ημέρας» ενώ τονίζει ότι «ο λεγόμενος συμβιβασμός για το γάλα 7 ημερών που τόσο πολύ διαφημίστηκε με μοναδικό στόχο την εκτόνωση της κυβερνητικής κρίσης, ήταν στην ουσία ένας έμμεσος τρόπος για να ανοίξει ο δρόμος στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος από Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία ή Ολλανδία αφού η ρύθμιση δίνει στην ουσία επιπλέον του 7ήμερου 2, 3 ή και 4 ημέρες ζωής στο γάλα».
Παράλληλα διαβεβαιώνει τους «βουλευτές- αντάρτες του γάλακτος» ότι με τις δήθεν βελτιώσεις στην τελική πρόταση που υιοθετήθηκε δεν ξεγελούν ούτε τους παραγωγούς ούτε το ΣΕΚ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Πριν αλέκτωρ λαλήσει και λίγες μόλις μέρες μετά την ψήφιση του «πολυνομοσχεδίου» του Υπουργείου Ανάπτυξης, που καθορίζει τις νέες ρυθμίσεις για το γάλα, οι γαλακτοβιομηχανίες άρχισαν όχι μόνο ρίχνουν τις τιμές παραγωγού έως και 3 λεπτά το κιλό αλλά και σε πολλές περιπτώσεις σταμάτησαν τη συνεργασία με Έλληνες παραγωγούς αφού πλέον ανοίγει ο δρόμος των εισαγωγών.
Δυστυχώς ο ΣΕΚ επιβεβαιώθηκε απόλυτα όταν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο δήλωνε ότι η αύξηση της ζωής του φρέσκου γάλακτος πέραν των 5 ημερών θα αποτελέσει θανατηφόρο χτύπημα για την ελληνική αγελαδοτροφία και θα καταφέρει ένα ακόμα πλήγμα στο ήδη επιβαρυμένο σήμερα με 2 δις € ελλειμματικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
Ο λεγόμενος συμβιβασμός για το γάλα 7 ημερών που τόσο πολύ διαφημίστηκε με μοναδικό στόχο την εκτόνωση της κυβερνητικής κρίσης, ήταν στην ουσία ένας έμμεσος τρόπος για να ανοίξει ο δρόμος στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος από Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία ή Ολλανδία αφού η ρύθμιση δίνει στην ουσία επιπλέον του 7ήμερου 2, 3 ή και 4 ημέρες ζωής στο γάλα.
Όσον αφορά το γάλα μιας ημέρας θεωρούμε ότι αποτελεί κοροϊδία και τέχνασμα της κυβέρνησης αφού είτε είναι γάλα μιας ημέρας είτε 5 ημερών υφίσταται την ίδια θερμική επεξεργασία και επιπλέον δεν εξυπηρετεί απολύτως κανένα πόσο μάλλον τους μικρούς παραγωγούς.
Επίσης θέλουμε να πούμε στους 4 με 5 βουλευτές της κυβέρνησης που φέρονταν ως προστάτες της ελληνικής αγελαδοτροφίας προασπιζόμενοι το γάλα των 5 ημερών, ότι με αυτόν το νόμο να μην νομίσουν ότι ξεγέλασαν τους κτηνοτρόφους και τον ΣΕΚ.
Ο ΣΕΚ διαβεβαιώνει τους Έλληνες αγελαδοτρόφους αλλά και τους Έλληνες καταναλωτές ότι θα συνεχίζει να αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις και όλα τα μέσα :
- Για να αποτρέψει την εξαφάνιση της ελληνικής αγελαδοτροφίας και της κτηνοτροφίας στο σύνολό της
- Για την επαναφορά του όρου φρέσκο και τον καθορισμό της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες σύμφωνα με το ΠΔ 113/1999.
- Για την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα γάλατα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. για την προστασία των καταναλωτών και της ελληνικής παραγωγής».
Έλληνες παραγωγούς και ξένους γαλακτοβιομήχανους εξισώνει ο Τσαυτάρης
Την ίδια ώρα, υπεραμύνεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης της διάταξης που πέρασε στον πολυνόμο για το αγελαδινό γάλα, κάνοντας λόγο για «τομή», που δίνει τη δυνατότητα σε όλους Έλληνες και ξένους να φέρουν τα προϊόντα και να ανταγωνιστούν ως προς την ποιότητα και την τιμή.
Βέβαια προς το παρόν, οι μόνες τιμές που έχουν πέσει είναι αυτές του Έλληνα αγελαδοτρόφου, παρά το γεγονός ότι ο νόμος, όπως λέει και ο κ. Τσαυτάρης, δεν έχει καν τυπωθεί. «Μόλις τυπωθεί ο νόμος, γιατί προχτές μάλιστα υπέγραψα κι εγώ το σχέδιο που θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και σε δύο μήνες από την ημερομηνία της δημοσίευσης του, θα αρχίσει να εφαρμόζεται», ανέφερε σε συνέντευξη του στο ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84.
Κατά τον υπουργό «η εν λόγω διάταξη έχει τις δυνατότητες να υποστηρίξει και τη ντόπια κτηνοτροφία και τη ντόπια γαλακτοβιομηχανία και τον Έλληνα καταναλωτή και φυσικά και την ξένη βιομηχανία επί ίσοις όροις»….
Βέβαια το ζητούμενο είναι κατά πόσο προστατεύεται η εγχώρια πρωτογενής παραγωγή και όχι αν θα μπορούμε να απολαμβάνουμε «φθηνό» και «ποιοτικό» γάλα απ’ έξω.
Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων Ελλάδος και η Ένωση Φυλής Χολστάιν με μία αιχμηρή ανακοίνωση κάνουν λόγο για ενίσχυση των οικονομιών και της πρωτογενούς παραγωγής των ανατολικών χωρών καθώς ήδη δύο τουλάχιστον γαλακτοβιομηχανίες, αξιοποιώντας το νέο πλαίσιο, που σημειωτέον δεν έχει καν δημοσιευτεί στο Φύλο της Κυβέρνησης, οδεύουν προς εισαγωγές φθηνότερου γάλακτος από τις ανατολικές χώρες.
Ο κ. Τσαυτάρης, αναφέρει ότι «ήδη γίνονται διεργασίες, επαφές, επικοινωνίες με τους αρμοδίους, με τη βιομηχανία, με τους κτηνοτρόφους κλπ, ιδιαίτερα με τη γαλακτοβιομηχανία, τα σούπερ μάρκετ, προκειμένου να δούμε με ακρίβεια πως θα εφαρμοστεί».
Σχόλια - Facebook Comments