....

ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΕΔΕΣΣΑΣ : ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥΣ (VIDEOS PHOTOS)

Ο Συλλογος Απογονων Μακεδονομαχων Εδεσσας-Αλμωπιας «Ο Παυλος Μελας» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και το Δήμο Έδεσσας, σήμερα 2-2-2020 το πρωί στις  10 πμ στην ΤΚ Μεσημερίου πραγματοποίησε τον ελάχιστο φόρο τιμής εκδηλώσεις μνήμης για τους επτά Ηρωες Μακεδονομάχους του Μεσημερίου Πέλλας οι οποίοι σαν σήμερα δολοφονήθηκαν σε ενέδρα στις 2 Φεβρουαρίου 1905 από Βούλγαρους Κομιτατζήδες.


Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων της Τοπικής Κοινότητας Μεσημερίου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσημοι και εκπρόσωποι της  τοπικής αυτοδιοίκησης του Στρατού της Αστυνομίας εκπρόσωποι και μέλη Συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.
Το ιστορικό της ημέρας ανέπτυξε ο κ. Φανιόπουλος Χριστόδουλος, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ Πέλλας  ο οποίος και αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα και την  αυτοθυσία των γηγενών Μακεδονομάχων οι οποίοι συνέβαλλαν στην απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Οι αλησμόνητοι νεκροί της παγωμένης εκείνης νύχτας του Φλεβάρη του 1905 ήταν οι Μεσημεριώτες:

 

Ιερέας Ευστάθιος Παπαστογιάννης.
Τρύφων Αθανασίου
Νικόλαος Μποζίνης
Κωνσταντίνος Ζαφειρίου
Στέργιος Γιαννάκης,
Τρύφων Θωμάς και
Κωνσταντίνος Κίτσος από το γειτονικό χωρίο της Φλαμουριάς,

Αιωνία τους η μνήμη!

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Ιερέα Ευστάθιου Παπαστογιάννη, ενός εκ των πεσόντων ηρώων της 2ας Φεβρουαρίου 1905, που είναι στημένο στο προαύλιο χώρο του ιερού ναού, με τη συμμετοχή στρατιωτικού αγήματος της ΙΙας Μηχανοκίνητης Μεραρχίας το οποίο και απέδωσε τιμές.

Στο τέλος της εκδήωσης τραγουδήθηκε το Εθνικός μας ΄Υμνος από όλο τον κόσμο που παρευρέθηκε στην εκδήλωση.
 

Δείτε παρακάτω το σχετικό μας βίντεο:

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments