....

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ

Το τέλος χαρτοσήμου, το οποίο επιβλήθηκε πριν από σχεδόν 100 χρόνια, επιβαρύνει πάνω από 500 συναλλαγές και συμβάσεις και αποτελεί ακόμα και σήμερα πηγή αμφισβητήσεων και προστριβών στον φορολογικό έλεγχο, γίνεται ψηφιακό, εκσυγχρονίζεται ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η κατάργησή του σε ορισμένες συναλλαγές.

Ο μετασχηματισμός του χαρτοσήμου σε «ψηφιακό τέλος συναλλαγής» είναι έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και γίνεται για πρώτη φορά καθώς πρόκειται για μία δύσκολη μεταρρύθμιση λόγω της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας, η οποία χρονολογείται από το 1931! Το τέλος χαρτοσήμου επιβάλλεται σε μια σειρά συναλλαγών και συμβάσεων όπως δάνεια, μισθώματα (πλην κατοικιών), επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, διανομή κληρονομιάς, εγγραφές στα βιβλία επιτηδευματιών, με δύο κατά κύριο λόγο συντελεστές, 2,4% και 3,6% (οι βασικοί συντελεστές είναι 2% και 3%, επιβαλλόμενης, όμως, και εισφοράς 20% επί του χαρτοσήμου υπέρ του ΟΓΑ).

Το νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο από τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη

 

Σχόλια - Facebook Comments