....

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ: ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΑΡΚΕΤΟΙ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Η μετακίνηση εκτός νομού απαγορεύεται πάνω από 3 μήνες τώρα και όπως είναι φυσικό οι πολίτες περιμένουν την άρση του μέτρου. Περιμένουν με αγωνία τι θα γίνει το Πάσχα, ενώ ορισμένοι κάνουν ένα σημαντικό λάθος.

Η άρση των μέτρων και στη συνέχεια η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού είναι ζητήματα που παραμένουν στην επικαιρότητα και απασχολούν τους πολίτες που βρίσκονται σε κατάσταση lockdown εδώ και μήνες.

Η συζήτηση για τη μετακίνηση εκτός νομού ενόψει του Πάσχα έχει ανοίξει με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, να εκφράζει την αισιοδοξία του ότι είναι πιθανόν το Πάσχα να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού.

Ως προς την περίοδο του Πάσχα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε πως «θα είμαστε πολύ πιο χαλαροί από άποψη μέτρων σε σχέση με πέρσι», ενώ δεν απέκλεισε και την πιθανότητα να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Για την ώρα δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με τη μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα, όμως μοιραία οι πολίτες που έχουν εξοχικά το περιμένουν, αφού έχουν να δουν την κατάσταση στα σπίτια τους εδώ και πολλούς μήνες, ενώ όλοι θέλουν να αποδράσουν από την καθημερινότητα και τους περιορισμούς.

Σε σχέση με όσα ισχύουν σήμερα ορισμένοι πολίτες κάνουν ένα σημαντικός λαθός. Η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται για εργαζόμενους, ώστε να μπορούν να βρίσκονται με τις οικογένειές τους στο σπίτι τους.

Προσοχή όμως. Καταρχήν επιτρέπειται μόνο για τους εργαζόμενους. Όχι για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, ενώ ταυτόχρονα είναι απαραίτητο το σχετικό έντυπο για βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από την ΑΑΔΕ.

Για παράδειγμα ένα ζευγάρι που έχει σπίτι στην Αττική και η σύζυγος εργάζεται σε μια επιχείρηση στη Χαλκίδα. Ταυτόχρονα έχει νοικιασμένο και σπίτι στη Χαλκίδα, προφανώς για να μπορεί να εξυπηρετηθεί. Μέχρι πριν το lockdown μετακινούνταν κανονικά τα Σαββατοκύριακά ή ακόμα και καθημερινές. Πριν το lockdown μπορούσε να μετακινηθεί και ο σύζυγος για να την επισκεφθεί.

Τώρα όμως μπορεί να μετακινηθεί μόνο η σύζυγος. Και μόνο το σχετικό έντυπο της ΑΑΔΕ για βεβαίωση μόνιμης κατοικίας στην Αθήνα. Ταυτόχρονα καλό είναι να έχει Ε1 και Ε9. Η ίδια στη συνέχεια μπορεί να επιστρέψει κανονικά και στη Χαλκίδα για εργασία. Το ανάποδο δεν μπορεί να γίνει. Δηλαδή να μετακινηθεί ο σύζυγος με τα ανάλογα δικαιολογητικά. 

Τι ισχύει για τη μετακίνηση εκτός νομού

Ακόμα και για το μέτρο της απαγόρευσης της μετακίνησης εκτός νομού, εν μέσω του αυστηροποιημένου lockdown, υπάρχουν 6 εξαιρέσεις.

Οι εξαιρέσεις για τη μετακίνηση εκτός νομού είναι οι εξής:

Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένουν

Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.

Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς.

Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.

Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Τι λέει το ΦΕΚ

Απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ή ειδικώς α) στην περίπτωση της Αττικής, εκτός των ορίων της Περιφέρειας και β) στην περίπτωση των περιοχών που εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, εκτός των ορίου του Δήμου, εξαιρουμένων των περιπτώσεων μετακίνησης, με οποιονδήποτε τρόπο:

α) από και προς την εργασία,

β) για λόγους υγείας,

γ) προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας,

δ) για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,

ε) για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας

από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων

ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, σύμφωνα με την περ. (ιστ) της παρ. 2 του άρθρου 3 ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου/

εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων, σύμφωνα με την περ. (β) της παρ. 2 του άρθρου 3,

στ) για μια μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία

ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό. Η περ. (ιε) της παρ. 2 του άρθρου 3 εφαρμόζεται αναλόγως. Για την πιστοποίηση των λόγων κατ’ εξαίρεση μετακίνησης εφαρμόζονται οι παρ. 3 και 5 του άρθρου 3.

Από την εφαρμογή του παρόντος εξαιρείται η μετακίνηση από και προς την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments