....

ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ UNIVERSITY STUDIO PRESS A.E.

ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ‘21

Νέοι ιστορικοί του ΑΠΘ ερευνούν τον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία

Πρακτικά Συνεδρίου

Επιμέλεια:

Βασίλης Κ. Γούναρης, Δημήτρης Λυβάνιος

 

Ο τόμος περιλαμβάνει πρωτότυπες εργασίες για το 1821. Αποτελεί το τελικό παραδοτέο του ερευνητικού προγράμματος «Νέοι ιστορικοί του ΑΠΘ για το 1821» που εκπονήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΑΠΘ στους εορτασμούς της μεγάλης επετείου, με τη ευγενική υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος. Αναδεικνύει τις ερευνητικές αρετές των νέων ιστορικών, όχι των πανεπιστημιακών αλλά των μεταδιδακτόρων, νεόκοπων ή υποψήφιων διδακτόρων και διπλωματούχων μεταπτυχιακών σπουδών, όλων εκπαιδευμένων στο ΑΠΘ, που ήδη συνεισφέρουν δραστήρια στην έρευνα.

Οι μελέτες που δημοσιεύονται δεν αποτελούν συνεχόμενα κεφάλαια ενός κοινού έργου. Είναι αναλυτικότερες και πλήρως τεκμηριωμένες, σε σχέση με τις σύντομες παρουσιάσεις του συνεδρίου που διοργανώθηκε το Μάρτιο του 2021, και δομούνται σε τρεις ενότητες. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στους εορτασμούς και τις αναπαραστάσεις του 1821 (Στάθης Πουλιάσης, Γεωργία Βλαχοδήμου, Χρήστος Μανδατζής, Σωτηρούλα Βασιλείου). Στη δεύτερη ενότητα οι μελέτες βασίζονται στη χρήση διαφόρων μορφών αρχειακού υλικού (Jasmina I. Tomašević, Χρήστος Κυριακόπουλος, Αλέξης Ντάσιος, Σπύρος Γαστεράτος, Κώστας Σαρρής), ενώ στην τρίτη ενότητα σε δευτερογενείς πηγές (Κωνσταντίνος Διώγος, Μαριάννα Χεριανίδου, Μαρία Ντισλή, Ευμορφία Πεγνίογλου).

 

Ο Βασίλης Κ. Γούναρης  είναι Καθηγητής Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ο Δημήτρης Λυβάνιος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ.

 

 

 

 

«ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ»

“BOULEVARD DE LA SOCIETE DES NATIONS”

 

 

Ο γνωστός άξονας της Αριστοτέλους

στη Θεσσαλονίκη

Also known as the Aristotle Axis in Thessaloniki

 

Επιμελητές:

Νίκος Καλογήρου

Μαρία Δούση

Δημήτριος Θωμόπουλος

Δημήτριος Κονταξάκης

Σοφοκλής Κωτσόπουλος

Θεμιστοκλής Χατζηγιαννόπουλος

 

Ο δίγλωσσος τόμος με τίτλο «Λεωφόρος της Κοινωνίας των Εθνών». Ο γνωστός άξονας της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη επικεντρώνεται στην ελληνική συμμετοχή στη 17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Η ανάδειξη του συγκεκριμένου εμβληματικού δημόσιου χώρου αποτέλεσε την πρόταση της Ελλάδας επιχειρώντας ένα σχόλιο στο ερώτημα που έθεσε ο κεντρικός επιμελητής της έκθεσης Hashim Sarkis “How we will live together” (Πώς θα ζήσουμε μαζί;). Δύο τμήματα της έκθεσης παρουσιάστηκαν παράλληλα, στο ελληνικό περίπτερο της Βενετίας και στο λουτρό Μπέη Χαμάμ στην περιοχή της πλατείας Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης.

«Λεωφόρος της Κοινωνίας των Εθνών» ονομάστηκε αρχικά ο μνημειακός άξονας της Αριστοτέλους στο νεωτερικό σχέδιο για τον επανασχεδιασμό της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά του 1917, με επικεφαλής τον Γάλλο αρχιτέκτονα-πολεοδόμο και αρχαιολόγο Ernest Hébrard, παραπέμποντας στον διαχρονικά πολυπολιτισμικό και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της πόλης. 

Η εξαμελής ομάδα διδασκόντων του τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ (Ν. Καλογήρου, Μ. Δούση, Δ. Θωμόπουλος, Δ. Κονταξάκης, Σ. Κωτσόπουλος, Θ. Χατζηγιαννόπουλος) επιμελήθηκε και παρουσιάζει μια πολυετή έρευνα με θέμα την αστική σύνθεση του άξονα της Αριστοτέλους, που στοχεύει στην ανάλυση και ερμηνεία της λειτουργίας του δημόσιου αυτού χώρου, μέσα από την αποτύπωση και μελέτη της αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής του μορφής, της ιστορίας του, των κοινωνικών και πολιτισμικών δεδομένων που σχετίζονται με τη χρήση, τη διαχρονική παρουσία του, καθώς και την περιβαλλοντική του λειτουργία μέσα στον πυκνοδομημένο ιστό του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. 

Η πλούσια εικονογραφημένη συλλογική έκδοση εμπλουτίζεται με πολλαπλά διεπιστημονικά σχόλια, καθώς και απεικονίσεις που διαμορφώθηκαν από σχετικά εργαστήρια στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, καθώς και των περισσότερων αρχιτεκτονικών σχολών της Ελλάδας.

Ο Νίκος Καλογήρου είναι Ομότιμος Καθηγητής του τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Η Μαρία Δούση είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ο Δημήτριος Θωμόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Αριχτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ο Δημήτριος Κονταξάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ο Σοφοκλής Κωτσόπουλος είναι Διδάκτωρ του τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ο Θεμιστοκλής Χατζηγιαννόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

 

22 11 2022-02-18-165217 2022-02-18-165209

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments