....

«ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΩ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΟΥ»

 

Τι μας είπαν οι άνθρωποι στο οδοιπορικό μας στα Σκόπια, με αφορμή την επίσκεψη του Νίκου Παππά, για να μειωθούν τα κόστη περιαγωγής της κινητής.

Αποστολή στη Βόρεια Μακεδονία

Είναι μια ηλιόλουστη ημέρα και τα αγάλματα ρίχνουν μεγάλες σκιές στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, εκεί όπου ένας υπερμεγέθης Μέγας Αλέξανδρος αγναντεύει το άπειρο – και διάφορους άλλους εξίσου φανταχτερούς καβαλάρηδες, καλόγερους κι αγίους.

«Τώρα θα βάλουν ταμπέλες που θα εξηγούν τι είναι το κάθε άγαλμα ώστε να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια. Κανονικά οι ταμπέλες θα έπρεπε να γράφουν “να τι πάθαμε από τη χειραγώγηση και την προπαγάνδα”. Θα πληρώνουμε για πάντα τα δάνεια που πήραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να στήσουν αυτές τις σαχλαμάρες».

Ο Μπόγιαν είναι 26 χρόνων. Είναι τεχνικός σε νοσοκομείο, αλλά για να τα βγάλει πέρα, τα βράδια εργάζεται σαν μπάρμπαν. Κάποια καλοκαίρια τα έχει περάσει πίσω από μπάρες σε ελληνικά νησιά. Ο Μπόγιαν πιστεύει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αλλάξει τη ζωή του έμπρακτα. Κι ενθουσιάζεται όταν μαθαίνει πως σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα ανάμεσα στη χώρα του και την Ελλάδα – εκεί όπου «το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπιζα ήταν το να πω το όνομα της δικής μου χώρας. Τόσο άδικο όταν οι άνθρωποι στην πραγματικότητα δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα».

Σήμερα λοιπόν είναι η πρώτη φορά που Ελληνας αξιωματούχος περνά την εντυπωσιακή είσοδο του κυβερνητικού μεγάρου των Σκοπίων για να συζητήσει κάτι άλλο πέρα από το πώς θα ονομάζεται η χώρα που άλλαξε πρόσφατα το όνομά της. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης συναντιέται με τον Βορειομακεδόνα υπουργό για την Κοινωνία της Ενημέρωσης και Δημόσιας Διοίκησης, Νταμιάν Μαντσέφσκι, για να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας για τη σταδιακή μείωση -μέχρι την οριστική κατάργηση το 2021- των τελών περιαγωγής στην κινητή τηλεφωνία και τη διακίνηση δεδομένων.

«Δουλειά των κυβερνήσεων είναι να κάνουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών συμφωνία των ανθρώπων. Συμφωνία, δηλαδή, η οποία παράγει αποτελέσματα τα οποία βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων και στις δυο μεριές. Συμφωνία, η οποία βελτιώνει τις δυνατότητες επικοινωνίας, τις δυνατότητες μετακίνησης, τις οικονομικές προοπτικές», είπε ο Νίκος Παππάς.

«Πλέον οι Ελληνες δεν έρχονται εδώ για να λύσουμε το ονοματολογικό, αλλά για να κλείσουμε συμφωνίες», τόνισε ο Νταμιάν Μαντσέφσκι, λέγοντας με νόημα: «Η συμφωνία πολεμήθηκε και στις δύο χώρες με fake news. Τελικά υπογράφηκε και ούτε καταστράφηκε ο κόσμος, ούτε η Ελλάδα ούτε η Βόρεια Μακεδονία έπαθαν κάτι…».

Οπως εξήγησαν και οι δύο υπουργοί, οι Ρυθμιστικές Αρχές των δύο χωρών εργάζονται ήδη ώστε έως την έναρξη της τουριστικής περιόδου να υπάρξει μια πρώτη μείωση στις χρεώσεις περιαγωγής.

«Το μέλλον διαγράφεται πολύ ενδιαφέρον», είπε ο Νίκος Παππάς, ο οποίος εξήγησε πως και οι δυο πλευρές δούλευαν αθόρυβα -κι όπως φαίνεται εξαιρετικά αποτελεσματικά- επί μήνες ώστε την επαύριο κιόλας της Συμφωνίας των Πρεσπών να είναι σε θέση να παρουσιάσουν την πρώτη διμερή συμφωνία που θα βελτιώνει τη ζωή των πολιτών κι από τις δυο πλευρές των συνόρων.

Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία ήδη συζητούν και για άλλα πρότζεκτ και ανταλλάσσουν τεχνογνωσία σε τομείς όπως η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στον δημόσιο τομέα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα.

«Και οι δύο κυβερνήσεις έχουμε υποχρέωση να αξιοποιήσουμε αυτή την απολύτως θετική συγκυρία και την ατμόσφαιρα, η οποία μπορεί πλέον να παράγει καλές ειδήσεις για το μέλλον», σημείωσε ο Ελληνας υπουργός.

Κι από την πλευρά του ο Βορειομακεδόνας ομόλογός του σημείωσε: «Η χώρα μας στην Ελλάδα βρήκε έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της. Οι πολίτες μας πάντα επικοινωνούσαν μεταξύ τους, υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις εδώ και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα πέρα από το πολιτικό. Τα Βαλκάνια συνήθως έμπαιναν σε αρνητικά συμφραζόμενα. Τώρα μπορούμε να δουλέψουμε για να τα κάνουμε μια καινούργια Σκανδιναβία».

Η φράση του Βορειομακεδόνα υπουργού μπορεί να προκαλεί πικρά χαμόγελα σε εμάς που ακούσαμε κάποτε από έναν άλλο δικό μας πολιτικό πως θα κάνει την Ελλάδα Δανία του Νότου, απηχεί ωστόσο τα όνειρα και τις προσδοκίες της γενιάς του, που στηρίζει την κυβέρνηση Ζάεφ.

Μισθοί πείνας

Αυτοί οι νέοι άνθρωποι που επιβιώνουν με μισθούς πείνας αλλά, ταυτόχρονα μέσω ίντερνετ, μπορούν να βλέπουν πώς ζουν οι συνομήλικοί τους στην Ευρώπη, έχουν κουραστεί από την άγονη αντιπαράθεση δεκαετιών με την Ελλάδα και στηρίζουν ολόκαρδα τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στη μικρή πρωτεύουσα των 500.000 κατοίκων (το ένα πέμπτο δηλαδή του πληθυσμού), η ατμόσφαιρα τις νύχτες γίνεται αποπνικτική από το ανακυκλωμένο ξύλο και τα καδρόνια που καίνε οι άνθρωποι για να ζεσταθούν – τα Σκόπια είναι η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη και μία από τις πιο μολυσμένες του πλανήτη, δίπλα στην Καμπούλ και την Καλκούτα.

Με την ανεργία να φτάνει το 27% κι άλλο ένα 20% του πληθυσμού να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, ένας στους τρεις Βορειομακεδόνες έχει μεταναστεύσει τα τελευταία 20 χρόνια. Ο βασικός μισθός μετά τις αυξήσεις που έδωσε η κυβέρνηση Ζάεφ είναι στα 200 ευρώ, ποσό που μετά βίας επιτρέπει να νοικιάσει κάποιος μόνος ένα σπίτι ή να καλύψει τα έξοδα θέρμανσης.

Ο Βλάτκο και η γυναίκα του κερδίζουν 800 ευρώ τον μήνα. Από αυτά, τα 300 πηγαίνουν στο δάνειο του σπιτιού, τα 70 στο ρεύμα και τα υπόλοιπα στο φαγητό. «Αυτό δεν είναι ζωή, είναι ένας καθημερινός αγώνας για επιβίωση», μας λέει. «Είναι παράδοξο, αλλά οι εθνικιστές και εδώ και στην Ελλάδα μιλάνε για ήττα και προδοσία με την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία. Ολα αυτά τα χρόνια ήμασταν και οι δυο χαμένοι για ένα θέμα που αν διαβάσεις έντιμα Ιστορία, καταλαβαίνεις πως οξύνθηκε για να χτίσουν καριέρες οι εθνικιστές και οι πατριδοκάπηλοι. Τώρα ήρθε μια δίκαιη λύση που δεν προσβάλλει κανέναν και ανοίγει προοπτικές. Ας μείνουν οι εθνικιστές να χαζεύουν τα αγάλματα που θα πληρώνουμε για πάντα… Εμείς κοιτάζουμε προς το μέλλον».

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments