....

ΜΠΙΤΟΛΑ Β. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΑΔΙΚΗ ΈΚΘΕΣΗ 14/25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

Κάτω από τον ίδιο ουρανό

Διεθνής ομαδική Έκθεση

14-  25Αυγούστου 2023

Μπίτολα, Βόρεια Μακεδονία

 

Η διεθνής ομαδική έκθεσηπου διοργανώνει η καλλιτεχνική ομάδα FireArt με τίτλο «Κάτω από τον ίδιο ουρανό»συνεχίζει το ταξίδι της. Επόμενος σταθμός είναι το Πολιτιστικό και Πληροφοριακό Κέντρο Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία. Θέμα της έκθεσης είναι η αλληλεγγύη και η ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Στους δεκάδες καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην έκθεση στο Γκάμπροβο της Βουλγαρίας (Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Σλοβενία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Τσεχία) προστίθενται στον σταθμό αυτό δημιουργοί από την Ιταλία και το Μεξικό. 

Η έκθεση αποτελεί συνέχεια και επέκταση της κοινής έκθεσης Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών με τίτλο «Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα», η οποία παρουσιάστηκε την περασμένη χρονιά στην Κωνσταντινούπολη, στη Θεσσαλονίκη, στην Κομοτηνή, στη Φλώρινα και στις Βρυξέλλες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Φέτος η δράση απλώνεται στα Βαλκάνια, σε μια στιγμή που ο ευρύτερος χώρος της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων μοιάζει για άλλη μια φορά με καζάνι που βράζει. Οι λαοί ζουν τις επιπτώσεις του πολέμου στο πεδίο της οικονομίας, έρχονται αντιμέτωποι με την ενεργειακή φτώχεια και την εξαθλίωση.Καλούνται να πληρώσουν την ιμπεριαλιστική ειρήνη το ίδιο όπως πληρώνουν και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Και κάθε μέρα γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι οι ζωές των πολλών αντιμετωπίζονται ως κόστος απέναντι στα κέρδη των λίγων. Από την άλλη, εθνικιστικές τάσεις υποδαυλίζονται, ώστε οι λαοί να δεχτούν με μεγαλύτερη ευκολία ένα ενδεχόμενο εξάπλωσης του πολέμου, και στο μεταξύ να ανέχονται αγόγγυστα την εκμετάλλευση, να μη διεκδικούν τη ζωή που τους αξίζει.

Η καλλιτεχνική ομάδα FireArt θέλησε να ενώσει τη φωνήτης με όλους τους γείτονες λαούς, για να αναδειχθούντα στοιχεία που τους ενώνουν. Οι κοινές πίκρες και τα κοινά βάσανα, τα όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον μέσα από την αλληλεγγύη και τους αγώνες των λαών. Κάλεσε τους δημιουργούς να πιστέψουν στη δύναμη της τέχνης να ερμηνεύει την πραγματικότητα και να παρακινεί τη σκέψη και τη δράση του κοινού της για ένα καλύτερο αύριο.Και το κάλεσμα βρήκε ανταπόκριση. Χαρακτηριστική είναι η συμμετοχή του ΣεργκέιΑντρεέφσκι, του καλλιτέχνη που τα έργα του δέχτηκαν επίθεση από φασίστες της Χρυσής Αυγής πριν λίγους μήνες στη Θεσσαλονίκη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης στη Μπίτολα της Βόρειας Μακεδονίας θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 14 Αυγούστου στις 9μμ στο κτίριο του Πολιτιστικού και Πληροφοριακού Κέντρου – Σπίτι του στρατιώτη. Νωρίτερα θα προβληθεί ντοκυμαντέρ που γυρίστηκε ειδικά για τη γέννηση και πορεία της καλλιτεχνικής βαλκανικής συνεργασίας της ομάδας FireArt.

Τη δράση της καλλιτεχνικής ομάδας FireArt συνοδεύει αντιπροσωπία του Συλλόγου Γυναικών Φλώρινας (ΟΓΕ), ο οποίος είχε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της έκθεσης στη Φλώρινα τον περασμένο Μάρτιο.

Στοιχεία επικοινωνίας με την ομάδα:

6977715193 Χρύσα Κοφίνα

6944412414 Γιάννης Πρώιος

fireart.artists@gmail.com

fireart-artists.blogspot


 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments