....

ΜΠΟΡΕΙ Η ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ CEBREN;

Για την κατασκευή των σταθμών αγωγών φυσικού αερίου HPP Cebren και υδρογόνου στο Negotino και τη Μπίτολα, θα πρέπει να γίνει ανάλυση για το πόσο μια τέτοια επένδυση θα επιβάρυνε το δημόσιο χρέος, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovachevski σε δήλωση του. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να γίνει μια ανάλυση κόστους-οφέλους, στην οποία θα πρέπει να δούμε πόσα λαμβάνει το κράτος από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οπότε τότε θα πρέπει να αποφασιστεί εάν το κράτος πρέπει να τα κάνει μόνο του ή μέσω ιδιώτη επενδυτή.

 

«Είναι πάντα καλό από οικονομική άποψη να έχουμε έναν ιδιώτη επενδυτή. Σε αυτή την περίπτωση, θα έχετε την επένδυση και δεν θα επιβαρύνετε το δημόσιο χρέος με νέο δανεισμό. Σέβομαι την άποψη του Συλλόγου Μηχανικών ότι τέτοιες εγκαταστάσεις πρέπει να γίνονται με δικά τους κεφάλαια, είναι έμπειροι άνθρωποι. Μερικοί από αυτούς είναι παρόντες στην επιστημονική και πρακτική σφαίρα μετά από τέσσερις δεκαετίες. Αυτές οι εγκαταστάσεις δεν έχουν κατασκευαστεί στη χώρα εδώ και τέσσερις δεκαετίες", δήλωσε ο Kovachevski.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ένωση Μηχανικών της χώρας υπέβαλε πρωτοβουλία για την ψήφιση νόμου για την κατασκευή της ενεργειακής εγκατάστασης Cebren με τις δικές της δυνατότητες και δυνατότητες. Ο Kovachevski τόνισε επίσης ότι πέρυσι οι αρχές εργάστηκαν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με εγκαταστάσεις άνω των 40 ετών.

"Η Μπίτολα και το Negotino είναι εγκαταστάσεις από το 1984 με ρωσική τεχνολογία και μόνο χάρη στην ικανότητα των εργαζομένων εκεί μπορούν ακόμα να εργάζονται με πλήρη δυναμικότητα", επεσήμανε ο Kovacevski. Ωστόσο, όταν πρόκειται για μνημειώδη έργα όπως το Cebren, αλλά και άλλα, είναι καλύτερο να κατασκευαστούν οι ενεργειακές εγκαταστάσεις με ίδια κεφάλαια ή με ιδιώτη επενδυτή.

«Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να κατασκευάσουμε τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής υδρογόνου με την General Electric από τις ΗΠΑ, η οποία είναι ο καλύτερος φίλος μας σε σύγκριση με όλες τις άλλες χώρες. Πιστεύω ότι παρέχει μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ασφάλεια στο τμήμα του ενεργειακού τομέα εάν συνεργάζεστε με έναν επενδυτή από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτή είναι η γνώμη μου, η οποία θα είναι μία από τις απόψεις κατά τη λήψη των τελικών αποφάσεων, όταν έρθει η ώρα να αποφασιστεί εάν θα επενδύσουμε σε αυτές τις εγκαταστάσεις", κατέληξε ο Kovachevski.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments