....

ΜΥΛΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΜΑΖΕΨΑΝ

Λίγο πριν την εκπνοή του έτους άλλη μια έκπληξη περιμένει τους φορολογούμενους καθώς και για τα εισοδήματα του 2015 θα ισχύσει η συλλογή χάρτινων αποδείξεων ώστε να κτιστεί το αφορολόγητο 10%, με σχετική διάταξη στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο. Ως εκ τούτου, για παράδειγμα, για εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει κανείς να κατέχει-προσκομίσει αποδείξεις 3.000 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, εαν οι αποδείξεις δεν δηλωθούν θα επιβάλλεται πρόστιμο 22%,Image and video hosting by TinyPic

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης πως από το 2016 την έκπτωση φόρου λόγω αποδείξεων θα κερδίζουν μόνο όσοι προχωρούν σε δαπάνες μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Το ερώτημα βέβαια που δημιουργείται (καθώς όλα βρίσκονται ακόμα υπό διαπραγμάτευση) είναι ποιο θα είναι το νέο αφορολόγητο για τους επαγγελματίες (έστω και μικρό που προτείνει η κυβέρνηση). Όπως γίνεται αντιληπτό δηλαδή, η υποχρέωση χρήσης πλαστικού χρήματος θ' αφορά ουσιαστικά μόνο συνταξιούχους και μισθωτούς.

Σε άλλα πιο ενθαρρυντικά νέα προκύπτουν τα εξής:

-Όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα να μπορούν να υποβάλουν φορολογική δήλωση έως τις 30/6

-Στις χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ που έλαβαν χώρα από την έναρξη των capital controls έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015 δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς, εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια.

-Μεταφορά ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ

Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του Τρ. Αλεξιάδη πάντως: 

«Βεβαίως και θα φέρουμε διάταξη για να «κτίσουμε» το αφορολόγητο πλέον με αποδείξεις, με χρήση πλαστικού χρήματος και τραπεζικών συναλλαγών. Θα εξαιρέσουμε άτομα από μια ηλικία και πάνω και αυτούς που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε νησιά. Για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, θα πάμε σ’ αυτά τα πράγματα. Αλλά το ξαναλέω: άλλο η ενημέρωση άλλο η παραπληροφόρηση».

 

 

 

 

 

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments