....

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

 

 

Είναι γνωστό το απαράδεκτο καθεστώς των αναγκαστικών μετακινήσεων γιατρών από νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε άλλες δομές υγείας, με αποφάσεις των διοικήσεων Υγειονομικών Περιφερειών και νοσοκομείων, προκειμένου να μπαλωθούν τα τεράστια κενά και η χρόνια υποστελέχωση, που αντιμετωπίζουν τμήματα και κλινικές των νοσοκομείων του δημόσιου συστήματος υγείας.

Μόνιμη επωδός των Διοικήσεων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ, για τη δικαιολόγηση των αναγκαστικών μετακινήσεων αποτελεί η επίκληση έκτακτων αναγκών, ενώ είναι γνωστό ότι τα περισσότερα τμήματα στα νοσοκομεία της περιφέρειας λειτουργούν με βαριά υποστελέχωση ή στην καλύτερη περίπτωση με στελέχωση στα όρια της ασφαλείας, με αποτέλεσμα η παραμικρή μεταβολή στη δύναμη του τμήματος να οδηγεί σε εφημεριακή και λειτουργική κατάρρευση.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η απόφαση του Διοικητή της 3ης ΥΠΕ (14316/21- 3-2024) που μετακινεί αναγκαστικά επτά γιατρούς νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας που λειτουργούν οριακά, στην παιδιατρική κλινική του Γ.Ν. Πτολεμαΐδας που καταρρέει από την έλλειψη προσωπικού.

Με την τελευταία όμως απόφαση (14316/21-3-2024) η Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ προχώρησε ακόμα παραπέρα, παραβιάζοντας ακόμα και αυτές τις διατάξεις του άρθρου 14 του νόμου 1264/82, των διατάξεων που προστατεύουν και διευκολύνουν τη συνδικαλιστική δράση. Αποφασίζουν τη μετακίνηση και του προέδρου του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, του συνδικαλιστικού οργάνου των γιατρών των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της Πέλλας, που με ιδιαίτερη ένταση τις τελευταίες εβδομάδες, πρωτοστατεί στους αγώνες που είναι σε εξέλιξη ενάντια στις αλλεπάλληλες αποφάσεις για αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών από τη διοίκηση της 3ης ΥΠΕ. Η Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ, μετακινώντας τον πρόεδρο της ΕΝΙΠ από τοσυνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών, αποσκοπώντας μάλιστα στον παραδειγματισμό των υπόλοιπων συναδέλφων.

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπό της και την από  22/03/2024 ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ, ζητεί:

 

Να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις, να ανακληθούν όλες οι αποφάσεις για αναγκαστική μετακίνηση που είναι σε ισχύ και να επιστρέψουν οι γιατροί που έχουν μετακινηθεί στις δομές όπου εργάζονται.

Να σταματήσει η υπονόμευση της συνδικαλιστικής δράσης, να ανακληθεί η 14316/21-3-2024 απόφαση.

Μαζικές προσλήψεις προσωπικού με βάση τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες του λαού.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΩΝ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ,

ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ & ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ 3ηΥΠΕ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση που διοργάνωσε η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας στην πύλη του νοσοκομείου Γιαννιτσών ενάντια στην λειτουργία των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων και το νομοσχέδιο για το ιδιωτικό έργο των ιατρών του ΕΣΥ, που ισοπεδώνουν τα όποια υπολείμματα δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και «απογειώνουν» την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, που με συνέπεια υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις, τουλάχιστον της τελευταίας 15ετίας, αλλά και ενάντια στις αναγκαστικές μετακινήσεις ιατρών με αποφάσεις των διοικήσεων των νοσοκομείων και της 3ης ΥΠΕ, για να συγκαλυφθούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τμήματα και κλινικές των νοσοκομείων από την χρόνια υποστελέχωση και τις προσλήψεις με το σταγονόμετρο.

 

Καταγγέλθηκε επίσης η διοίκηση της 3ης ΥΠΕ για προσπάθεια υπονόμευσης της συνδικαλιστικής δράσης και επιχείρηση παραδειγματισμού των υπόλοιπων συναδέλφων, καθώς αποφάσισε, σε μία περίοδο που είναι σε εξέλιξη δυναμικές κινητοποιήσεις των γιατρών των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της Πέλλας, που εναντιώνονται και αρνούνται τις αλλεπάλληλες αποφάσεις αναγκαστικής μετακίνησης, την μετακίνηση και του προέδρου του Δ.Σ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας

 

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν πολλοί εργαζόμενοι του νοσοκομείου Γιαννιτσών, αλλά και σωματεία και φορείς της περιοχής που δεν έμειναν στην αδράνεια και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, μεταξύ των οποίων το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Γιαννιτσών, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Πέλλας, το Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας- Πέλλας, το Συνδικάτο Γάλακτος-Τροφίμων- Ποτών Ημαθίας-Πέλλας, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Γιαννιτσών και Περιχώρων, η Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών τμήμα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας κ.α.

 

Μέσα από τις παρεμβάσεις εκπροσώπων σωματείων ξεκαθαρίστηκε ότι δεν πρέπει να περάσει στο λαό η αντίληψη ότι οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη.

 

Καταγγέλθηκε από την διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος το γεγονός ότι είναι κλειστές, λόγω έλλειψης προσωπικού, οι τρεις από τις πέντε πρωινές χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου Γιαννιτσών, όπως και οι τρεις αίθουσες του νοσοκομείου Έδεσσας, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ασθενείς να στοιβάζονται σεατέλειωτες λίστες αναμονής Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν μαζικές προσλήψεις προσωπικού και άνοιγμα και λειτουργία όλων των κλειστών πρωινών χειρουργικών αιθουσών στα νοσοκομεία του νομού. ώστε να καταργηθούν οι λίστες αναμονής της ντροπής.

 

Στις παρεμβάσεις τους οι συγκεντρωμένοι υγειονομικοί κάλεσαν τους συναδέλφους τους να μη γίνουν συνένοχοι και να μη δηλώσουν συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Αναπτύχθηκε γόνιμη συζήτηση και συζητήθηκαν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα, τα οποία θα ανακοινωθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ

 

2024.03.27 - Δελτίο Τύπου - Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς αναγκαστικών μετακινήσεων γιατρών

 

ΟΕΝΓΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ _ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ 3ΗΣ ΥΠΕ ΓΙΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΙΠ

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments