....

ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ: ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΠΙΟ ΤΟΞΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Οι νάρκισσοι έχουν την δυνατότητα να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τα άτομα που τους περιβάλλουν, ιδίως όταν στις καταστάσεις εμπλέκονται και τα οικονομικά. Σύμφωνα με την Δρ. Ramani Durvasula, ψυχολόγο και καθηγήτρια ψυχολογίας στο δημόσιο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια υπάρχουν πέντε τοξικές συνήθειες που φέρουν οι νάρκισσοι γύρω από τα χρήματα και τις οποίες οφείλουμε να εντοπίζουμε:

1. Δεν μοιράζονται τίποτα σχετικά με τα οικονομικά τους
Ακόμη και στον στενό τους κύκλο, οι νάρκισσοι μπορεί να αποφεύγουν ζητήματα όσον αφορά στην οικονομική τους κατάσταση, για παράδειγμα για τον μισθό τους ή τις αποταμιεύσεις τους. Έτσι, έχουν την δυνατότητα να παίρνουν οικονομικές αποφάσεις μονομερώς και έχουν το περιθώριο να ζητήσουν τον οικονομικό έλεγχο ολόκληρου του νοικοκυριού. Αντίστοιχη περίπτωση μπορεί να υπάρξει και στο πλαίσιο μίας επιχείρησης, όπου ο νάρκισσος θα θέλει να αναλάβει τα οικονομικά.

2. Είναι γενναιόδωροι μόνο δημοσίως
Οι νάρκισσοι μπορεί να είναι τσιγκούνηδες στην προσωπική τους ζωή, αλλά να είναι εξαιρετικά γενναιόδωροι όταν βρίσκονται με άλλους, ώστε να δείξουν το «καλο τους προφίλ». Για άτομα στον στενό τους κύκλο, αυτό μπορεί να αποτελέσει σημείο τριβής, καθώς η εντύπωση που έχουν δημιουργήσει σε άλλους δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα.

3. Τσιγκουνεύονται τα βασικά
Οι νάρκισσοι μπορεί να επενδύουν αδρά σε προϊόντα πολυτελείας, όπως σε ένα ακριβό ρολόι, αλλά να παρακάμπτουν τα βασικά, όπως τρόφιμα, δαπάνες υγείας και βασικά πράγματα για ένα σπίτι. Όσοι εχουν στενές σχέσεις μαζί τους ίσως υποχρεώνονται να αποταμιεύουν για να αγοράσουν μόνοι τους τα βασικά, ώστε να αποφύγουν τυχόν τσακωμούς με τους νάρκισσους.

4. Είναι υποκριτικοί
Η υποκρισία και ο ναρκισσισμός πάνε χέρι-χέρι. Οι περισσότεροι νάρκισσοι πιστεύουν ότι οι κανόνες δεν εφαρμοζουν σε αυτούς, παρότι οι ίδιοι σπεύδουν να τους επιβάλουν σε άλλους. Αυτός ο κανόνας ισχύει και στα οικονομικά. Μπορεί για παράδειγμα ο νάρκισσος να βγαίνει συχνά εκτός προϋπολογισμού, αλλά όταν το κάνει ο σύντροφός του να το επικρίνει.

5. Τα χρήματα ως μέσο τιμωρίας
Οι νάρκισσοι μπορεί να σας επιβραβεύουν οικονομικά όταν αισθάνονται ότι κάνατε κάτι που επικροτούν, αλλά να συγκρατούν τις δαπάνες όταν θέλουν να σας «τιμωρήσουν». Έτσι, δημιουργούν καταστάσεις ανασφάλειας, υποβάθμισης και σύγχυσης. Για παράδειγμα, εάν είστε σύντροφοι με έναν νάρκισσο μπορεί να κλείνει πολυτελείς διακοπές για τα γενέθλιά σας και μετά από έναν καβγά να αρνείται να πληρώσει για τα βασικά.

Πηγή: https://www.skai.gr/news/life-style-wellness/narkissismos-kai-xrimata-oi...
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments