....

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ: ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΗΡΥΞΕ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ LOCKDOWN ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας με απόφαση την Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020 κήρυξε παράνομο το σκληρό lockdown που επεβλήθη στη χώρα εν μέσω της πανδημικής κρίσης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η δικαστική απόφαση, τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού κρίνονται μεν απαραίτητα, ωστόσο ήταν πέρα για πέρα παράνομα.
Σημειώνεται πως η υπόθεση πήρε τη δικαστική οδό μετά από προσφυγή του δικηγόρου Andrew Borrowdale, ο οποίος αμφισβήτησε τη νομιμότητα των μέτρων που ελήφθησαν στα αρχικά στάδια του lockdown.
Το κατηγορητήριο θεμελιώνεται ως εξής:
Ενώ η επίσημη εντολή που υποχρέωσε τους κατοίκους της χώρας να παραμείνουν στα σπίτια τους εκδόθηκε στις 3 Απριλίου, ήδη από τις 26 Μαρτίου η πρωθυπουργός της χώρας Jacinda Ardern καλούσε τους Νεοζηλανδούς να μείνουν στο σπίτι.
Καμία απόφαση που επέβαλε παραμονή στο σπίτι δεν εκδόθηκε έως τις 3 Απριλίου, οπότε τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των Νέων Ζηλανδών περιορίστηκαν παράνομα, ανέφερε το δικαστήριο.
Παρότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απαίτηση ήταν απαραίτητη, λογική και αντίδραση ανάλογη της κρίσης της Covid-19, δεν είχε καθοριστεί από το νόμο», υποστήριξε το δικαστήριο.
«Η κυβέρνηση προσπαθούσε να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους για τους κινδύνους της πανδημίας και περιόρισε τις ελευθερίες τους προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του ιού», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας David Parker.
Σημειώνεται πως την Τετάρτη 12 Αυγούστου, μετά την επανεμφάνιση του κορονοϊού στη χώρα, η κυβέρνηση έδωσε εντολή να τεθεί ξανά σε εφαρμογή lockdown για τρεις ημέρες στη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, το Oakland.

www.bankingnews.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments