....

ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΣΤΙΣ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΑ "ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ" ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

 

Γύρω στα μέσα του μηνός και συγκεκριμένα, ενδεχομένως στις 15, αναμένεται να έλθει στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, σε σχέση με τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό. 

Αυτό αναφέρουν στελέχη του αρμόδιου Υπουργείου στο Capital.gr. Ο λόγος για το νομοσχέδιο με το οποίο θα ευθυγραμμίζονται οι εισφορές των  μη μισθωτών, αλλά και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αλλά και θα περιλαμβάνονται και άλλες σημαντικές διατάξεις όπως εκείνες που θα αφορούν τη  μείωση των εισφορών για τους μισθωτούς.

Εφόσον επαληθευθούν οι πληροφορίες για δημοσίευση του αναμενόμενου ασφαλιστικού νομοσχεδίου σε περίπου 12 ημέρες από σήμερα, στην πλατφόρμα του opengov.gr (δημόσια διαβούλευση), τότε η κατάθεση του στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής δεν αποκλείεται να πάρει ακόμη 10 ημέρες, δηλαδή να έλθει προς τα τέλη του Ιανουαρίου.

Έπειτα, θα ακολουθήσει, η κατάθεση του στην Ολομέλεια της Βουλής. Κοινοβουλευτικοί κύκλοι ανέφεραν στο Capital.gr ότι, με βάση τους συνήθεις ρυθμούς, η συζήτηση επ' αυτού και, αμέσως μετά, η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου θα μπορούσε να απαιτήσει ακόμα και 15-20 μέρες.

Στη  βάση αυτών των προβλέψεων, η ψήφιση του θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί γύρω στα μέσα - τέλη Φεβρουαρίου και, έτσι, η εφαρμογή του θα μπορούσε να ξεκινήσει, το αργότερο, στις αρχές Μαρτίου.

Δύο είναι τα πιο κρίσιμα "μέτωπα" τα οποία θα ανοίξει η ψήφιση του υπό διαμόρφωση νομοσχεδίου:

* Το πρώτο είναι οι νέες εισφορές 1,5 εκατομμυρίου ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών.

* Το δεύτερο "μέτωπο" του επερχόμενου Ασφαλιστικού  είναι οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις σε μερίδα των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Το νέο σύστημα εισφορών των μη μισθωτών, θα ισχύσει, σύμφωνα με το βασικό σενάριο από την 1η/1/2020.

Συνεπώς, οι επαγγελματίες θα πληρώσουν τις εισφορές του Δεκεμβρίου  του 2019 έως την 31η/1/2020, όπως αυτές έχουν προκύψει από το υφιστάμενο σύστημα του ν. Κατρούγκαλου. Αφού ψηφισθεί το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο Βρούτση, θα καταλογισθούν αναδρομικά οι νέες εισφορές (για τον Ιανουάριο 2020).

Όσον αφορά τις συντάξεις, οι  αυξήσεις τις οποίες θα προβλέπει το ν/σ το οποίο βρίσκεται στα "σκαριά", θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 ενώ, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η πρώτη αύξηση θα καταβληθεί τον Απρίλιο, ενώ ενδεχομένως τον ίδιο μήνα (πριν το Πάσχα) να καταβληθούν και τα αναδρομικά της 6μηνης περιόδου μεταξύ Οκτωβρίου 2019 – Μαρτίου 2020.

 

Του Δ. Κατσαγάνη

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments