....

ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΘΑ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ

Ένα φάρμακο που θα αποτρέπει την καρδιακή προσβολή και τα συμπτώματα που εμφανίζονται πριν από αυτήν,

ανέπτυξαν επιστήμονες στην Αυστραλία, με επικεφαλής βραβευμένο ομογενή επιστήμονα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μόνας ανακοίνωσαν ότι το φάρμακο αυτό δεν θα προκαλεί παρενέργειες και ότι θα μειώνει επίσης τη βλάβη που προκαλείται στην καρδιά από την καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία ανήκει στις πρώτες αιτίες θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι καθηγητές Arthur Christopoulos και Peter Scammells μαζί με την ομάδα τους, από το  Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μόνας, δημιούργησαν ένα φάρμακο που εκτός από τα παραπάνω θα μειώνει επίσης τη βλάβη που προκαλεί στην καρδιά η καρδιακή ανεπάρκεια και αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο θα δρουν τα νέα φάρμακα για αυτήν την πάθηση.

Κι αυτό γιατί τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη μείωση της βλάβης που προκαλείται στην καρδιά, ενεργοποιούν έναν υποδοχέα στην καρδιά που επιβραδύνει τη λειτουργία της. Έτσι, όταν η δόση των φαρμάκων είναι μεγάλη είναι πιο έντονη και η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου υποδοχέα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στη διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς.

Σύμφωνα με τον Arthur Christopoulos, η εξέλιξη αυτή αποτελεί καινοτομία. «Οταν υπάρχει καρδιακή προσβολή, τα κύτταρα της καρδιάς πεθαίνουν λόγω έλλειψης οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών» εξήγησε.

«Ομως η βλάβη είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν το αίμα επιστρέφει γρήγορα στα καρδιακά κύτταρα, λόγω των ελευθέρων ριζών και της παραγωγής χημικών ουσιών που έχουν σχέση με τη φλεγμονή».

Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences.

http://www.ygeianews.gr/

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments