....

ΝΕΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ: “ΧΑΘΗΚΑΝ” ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ… ΖΗΤΟΥΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥΣ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά από χιλιάδες παραγωγούς και στην Κρήτη να βρουν τις συντεταγμένες των αγροτεμαχίων τους και να τις “ανεβάσουν” στην εφαρμογή του Οργανισμού, αλλιώς θα χάσουν τις επιδοτήσεις

«Τι άλλο θα ακούσουμε ακόμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ», διερωτώνται χιλιάδες παραγωγοί στην Κρήτη, που την περίοδο αυτή έκπληκτοι ακούνε από τους συνεταιριστές ότι οι αρμόδιοι του φορέα τούς ζητούν να μεταβούν οι ίδιοι στις περιουσίες τους και μέσω συγκεκριμένης εφαρμογής στο “έξυπνο” κινητό τους, να “φωτογραφίσουν” τις συντεταγμένες των τεμαχίων τους, για τα οποία λαμβάνουν τις επιδοτήσεις τους, και να τις στείλουν στη συνέχεια στο σύστημα ΟΣΔΕ, μέσω δορυφόρου, διαφορετικά ο Οργανισμός δεν μπορεί στους χάρτες του να εντοπίσει τα τεμάχια.

Και όλα αυτά, εν μέσω σφοδρής “θαλασσοταραχής”, με τον προηγούμενο πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελο Σημανδράκο να ετοιμάζεται για την ερχόμενη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου να περάσει την πόρτα της αρμόδιας πταισματοδίκη Αθηνών, μετά από “κλήση υπόπτου” που έλαβε ο ίδιος, προκειμένου να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για το γενικότερο μπάχαλο και το άγριο “τσεκούρωμα” των επιδοτήσεων!

 

Δεν πιστεύουν τι ακούνε χιλιάδες αγρότες της Κρήτης το τελευταίο διάστημα, στο άκουσμα της τραγελαφικής αυτής απαίτησης από τους αρμόδιους του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μιλώντας στο neakriti.gr χθες, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Γιώργος Περογιαννάκης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές τoυ neakriti.gr, λέγοντας πως ειδικά στην Έμπαρο, που οι δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι ηλικιωμένοι σε ένα ποσοστό πάνω από 80%, επικρατεί μεγάλη αναστάτωση και προβληματισμός.

«Μα, είναι δυνατόν να ζητούν από τους αγρότες να πάνε οι ίδιοι με τα κινητά τους και να καταγράψουν τις περιουσίες τους, απειλώντας τους ότι στην αντίθετη περίπτωση δε θα πάρουν ενισχύσεις; Και όχι μόνο για τους ηλικιωμένους, αλλά ειδικά για τους ηλικιωμένους, αυτό το πράγμα είναι αδύνατο, αφού δεν ξέρουν οι περισσότεροι άνθρωποι να χρησιμοποιήσουν τέτοια εργαλεία. Και πάρα πολλοί δεν έχουν ούτε τα “έξυπνα” κινητά που απαιτούνται. Έλεος δηλαδή!».

Ο συνεταιριστής, μάλιστα, κάνει λόγο για μία ακόμα γκάφα του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έρχεται να προστεθεί στις τόσες γκάφες που έχουν αποκαλυφθεί και έχουν μετατρέψει τον αγροτικό χώρο σε... καζάνι που βράζει.

«Με όλα αυτά, πραγματικά ο αγροτικός κόσμος θα εκραγεί. Θα βγει στους δρόμους και θα γίνει σύντομα. Δεν αντέχουν άλλο οι παραγωγοί με την κατάσταση αυτή», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου και στέλεχος της νέας διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.

Μάλιστα, όπως λέει, θα θέσει το θέμα αυτό στη σημερινή συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας διοίκησης της ΕΑΣΗ, που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί με διάφορα θέματα, αλλά με κυρίαρχο αυτό της εξυγίανσης της οργάνωσης.

 

«Στα λοιπά θέματα θα θέσω το ζήτημα αυτό και θα ζητήσω από τη διοίκηση της Ένωσης να πάρουμε θέση και να βγούμε προς τα έξω για την υπόθεση αυτή. Θέλω να πιστεύω ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πάρει πίσω αυτή του την οδηγία», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου.

Καταλήγοντας, ο συνεταιριστής ξεκαθαρίζει ότι οι αγρότες δεν είναι διατεθειμένοι να μπουν σε τέτοιες περιπέτειες.

«Δε γνωρίζουν να το κάνουν. Ενώ υπάρχουν και εκείνοι που αναφέρουν πως θα αναθέσουν σε κάποιον μηχανικό να κάνει αυτή τη δουλειά, πληρώνοντάς τον φυσικά αδρά. Και τους λέω, «εσείς που έχετε να πληρώσετε θα πληρώσετε. Εγώ που δεν έχω, δηλαδή, τι θα πρέπει να κάνω; Μα, είναι λογικές αυτές;».

 

Εισαγγελική έρευνα με “ύποπτο” τον Σημανδράκο για τις “κουτσουρεμένες” επιδοτήσεις

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις με φόντο τις πληρωμές- “φιάσκο” των επιδοτήσεων και το μπάχαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι καταιγιστικές, όπως αποκάλυψε το neakriti.gr. Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που φέραμε στο φως της δημοσιότητας, ο κ. Σημανδράκος έχει λάβει “κλήση υπόπτου” από το Πταισματοδικείο Αθηνών, προκειμένου να παρουσιαστεί εκεί για την ερχόμενη Δευτέρα, στις 11 το πρωί, γεγονός που για πρώτη φορά συμβαίνει από συστάσεως του περίφημου ΟΠΕΚΕΠΕ, για τον οποίο μέχρι σήμερα μόνο παράπονα και καταγγελίες γίνονται από τους αγροτικούς φορείς, ακόμα και από τον σημερινό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη!

Πρόκειται, δηλαδή, για αυτεπάγγελτη έρευνα για την υπόθεση των “τσεκουρωμένων” επιδοτήσεων, για να διερευνηθούν όλες οι ευθύνες όπου και αν ανήκουν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, που διέταξαν οι εισαγγελικές Αρχές των Αθηνών, με τον απερχόμενο πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελο Σημανδράκο να είναι ο πρώτος ο οποίος καλείται να καταθέσει, κάτι που προφανώς δεν είναι άσχετο με τις διαστάσεις που έχουν λάβει οι καταγγελίες για το “μπάχαλο” στον Οργανισμό, σύμφωνα και με το αποκαλυπτικό πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη.

 

Η αρμόδια πταισματοδίκης καλεί τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελο Σημανδράκο να λάβει γνώση της ποινικής υπόθεσης που αφορά στους ελέγχους του Οργανισμού, για την οποία διενεργείται αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση.

Αναλυτικότερα, η έρευνα αυτή γίνεται για να διερευνηθεί τυχόν ενδεχόμενη διάπραξη των αδικημάτων της απείθειας ή της παράβασης καθήκοντος και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση! Αλλά και να εξεταστεί ανωμοτί, λαμβάνοντας παράλληλα αντίγραφα της σχηματισθείσας δικογραφίας!

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι από την πρώτη στιγμή που ο Λευτέρης Αυγενάκης ανέλαβε τη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε αρχίσει να έρχεται σε σύγκρουση με τον Ευάγγελο Σημανδράκο και την τότε διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και ιδιαίτερα αφότου έγινε η πρώτη καταβολή- “φιάσκο”, όπως χαρακτηρίστηκε, των αγροτικών ενισχύσεων στα τέλη Οκτωβρίου, ο υπουργός χρησιμοποίησε αμέσως σκληρές εκφράσεις για τη διοίκηση του φορέα, έκανε λόγο για απώλεια 88 εκατομμυρίων ευρώ, που με βάση τη νέα ΚΑΠ έπρεπε να είχαν επιπροσθέτως καταβληθεί. Και κάλεσε τόσο τον κ. Σημανδράκο όσο και τα άλλα διοικητικά στελέχη να του υποβάλουν τις παραιτήσεις τους... Κι ενώ η διοίκηση παραιτήθηκε, ο τότε πρόεδρος αρνήθηκε να παραιτηθεί, λέγοντας ότι η θητεία του λήγει τέλος του χρόνου και ότι η θέση του είναι μέσω ΑΣΕΠ και όχι πολιτική.

Αλλά το μπάχαλο ήταν ακόμα μεγαλύτερο στην υποτιθέμενη εξόφληση των ενισχύσεων, του Δεκεμβρίου. Σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι ο κόσμος δεν πληρώθηκε το πρώην “πρασίνισμα” και πληροφορήθηκε ότι τα περίφημα οικολογικά σχήματα θα τα πληρωθούν (όσοι τα πληρωθούν) το νωρίτερο... τον Μάρτιο, έμειναν και απλήρωτοι οι παραγωγοί των τραπεζών πλην της Πειραιώς, για τις ημέρες των Χριστουγέννων, κάτι που δεν έχει προηγούμενο!

Έρχεται και ο Συνήγορος του Πολίτη

Και η υπόθεση συνεχίζεται με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς, καθώς ήρθε τώρα και ο Συνήγορος του Πολίτη να κατακεραυνώνει τις εκάστοτε διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και ιδιαίτερα τη διοίκηση Σημανδράκου, αποκαλύπτοντας εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα στον τρόπο λειτουργίας του φορέα, με συνυπεύθυνους βέβαια και τους εκάστοτε υπουργούς, ως προς την πολιτική ευθύνη, τις αποφάσεις που ελάμβαναν, τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες λειτουργούσε το ΟΣΔΕ και πάει λέγοντας...

Είναι χαρακτηριστικό ότι επιγραμματικά το πόρισμα αποκαλύπτει: Πλημμελή διεξαγωγή προκαταρκτικών διασταυρωτικών ελέγχων. Πρόβλημα με την υποβολή διοικητικών πράξεων. Απουσία τεχνικής υποστήριξης. Εσφαλμένη εικόνα Δικαιωμάτων έτους 2022 κατά την υποβολή των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης. Καθυστερήσεις στις πληρωμές μεταβιβάσεων. Προβλήματα στην οριστικοποίηση των αιτήσεων. Καθυστέρηση της έναρξης υποβολής δηλώσεων. Καθυστέρηση στην έκδοση εγκυκλίων. Απουσία του χαρακτηρισμού έκτασης ως ορεινή ή μειονεκτική στην εξισωτική αποζημίωση. Δεν εμφανίζονται πιστοποιημένες ποικιλίες, ώστε να επιλεγούν για επιδότηση στις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Ενώσεις προέκριναν επιλογή του προηγούμενου τεχνικού συμβούλου που παρείχε επί χρόνια άρτια τεχνική υποστήριξη. Η υποστελέχωση του ΟΠΕΚΕΠΕ εμπόδιο για σωστή συνεργασία. Διακριτική μεταχείριση Ενώσεων που συνεργάζονται με συγκεκριμένο τεχνικό σύμβουλο...

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments