....

«ΝΕΟSOS» ΕΚΤΡΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΕΚΑΝΗ ΣΤΟΝ ΕΔΕΣΣΑΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο θέμα της εκτροπής νερού από την υδρολογική λεκάνη Βεγορίτιδας, στην υδρολογική λεκάνη του Εδεσσαίου ποταμού, τόσο από καταστατική υποχρέωση όσο και ως ενεργοί πολίτες, δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι, σε μια επιλογή που εγκυμονεί τεράστιες περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Ξεπερνώντας τη δικαιολογημένη πικρία μας, από το γεγονός ότι αγνοήθηκε ή αποκλείστηκε ο σύλλογος «νεοSoS» από τις σχετικές συσκέψεις και υπηρετώντας τους σκοπούς για τους οποίους συστάθηκε, δηλώνουμε την αντίδρασή μας, στην πίεση - απειλή που δέχεται το Υδρολογικό Σύστημα του Εδεσσαίου ποταμού, το ευαίσθητο οικοσύστημα του Υγροτόπου Άγρα – Βρυτών - Νησίου και οι περιοχές που αλληλεπιδρούν με αυτό.

Δηλώνουμε  αντίθετοι στην παράνομη επαναλειτουργία της σήραγγας της ΔΕΗ και τη χωρίς επιστημονική προσέγγιση, μεταφορά νερού από την μία υδρολογική λεκάνη στην άλλη.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι, έχουν παρέλθει 25 χρόνια από τη στιγμή που σταμάτησε η λειτουργία της σήραγγας και εν τω μεταξύ έχουν αλλάξει δραματικά οι συνθήκες και η ισορροπία του συστήματος.

Ο υγρότοπος έχει εξελιχθεί, έχει ενταχθεί στο Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA, μειώθηκε η ρυθμιστική του δυνατότητα, πλημμύρες έχουν καταγραφεί στα παρόχθια αγροκτήματα, όπως επίσης και στις εκβολές του ποταμού Εδεσσαίου.

           Ενώνουμε τη φωνή μας και τις δυνάμεις μας, με όλους όσους έχουν την αγωνία για τον τόπο, με όσους βλέπουν λίγο μακρύτερα από τον μικρόκοσμο των συμφερόντων, με αυτούς που νοιάζονται σε τι κόσμο, θα ζήσουν τα παιδιά μας.

           Αγωνιζόμαστε μέσα από της ανάδειξη του συστήματος, να εκτιμηθεί και κατανοηθεί η περιβαλλοντική και κοινωνική του αξία.

           Δηλώνουμε ότι για την προστασία του είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε κάθε ένδικο μέσο.

 

        To Δ.Σ. του Συλλόγου

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments