....

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΑΒΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΛΛΑΣ

Σε πλήρη απομόνωση ο δήμος μας

Τι πραγματικά (δεν έγινε) τα τελευταία 3,5 χρόνια και γιατί δεν ζούμε καλύτερα…

Ο υποψήφιος δήμαρχος Πέλλας και επικεφαλής της «Δημοτικής Ενότητας», Νίκος Παπανικολάου έκανε την παρακάτω δήλωση:

Αποτελούν μεγάλο μύθο οι χαρακτηρισμοί «μαχητικός και διεκδικητικός» που θέλουν κάποια «παπαγαλάκια» να περάσουν για τον σημερινό δήμαρχο Πέλλας, σε ότι αφορά στην θητεία του που ολοκληρώνεται φέτος.

Όπως επίσης πρόκειται για εικονική πραγματικότητα η αναφορά στο  τρίπτυχο «ζούμε καλύτερα, παράγουμε καλύτερα, φιλοξενούμε καλύτερα», που αποτελούσαν τους στόχους της απερχόμενης δημοτικής αρχής, οι οποίοι, πολύ απλά, παρέμειναν… στόχοι!

Μήπως τελικά ζούμε σε άλλο δήμο εμείς και σε άλλο ο δήμαρχος;

Ο δήμαρχος Πέλλας αν ήταν -έστω και στις τελευταίες ημέρες της θητείας του- στοιχειωδώς ειλικρινής, θα έπρεπε να συμμετέχει στις εκλογές με βασικά συνθήματα τους ακριβώς αντίθετους επιθετικούς προσδιορισμούς: «άβουλος, αδιάφορος, ηττοπαθής και υποτακτικός…».

Ο απερχόμενος δήμαρχος έχει αποδείξει ότι ΑΔΥΝΑΤΕΙ ή -ακόμα χειρότερα- ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να έλθει σε ρήξη και να διεκδικήσει τα συμφέροντα του Δήμου. Και άλλωστε, πως μπορεί να γίνει αυτό όταν στις προηγούμενες εκλογές πήρε το χρίσμα από το ένα κόμμα της σημερινής συγκυβέρνησης;

Ας δούμε λοιπόν τι πραγματικά έγινε τα τελευταία 3,5 χρόνια της αυτοδιοικητικής θητείας του απερχόμενου δημάρχου.

ΔΕΝ ζούμε καλύτερα…

Ας δούμε γιατί «ζούμε καλύτερα» που αποτελεί και το βασικό προεκλογικό σύνθημα  του απερχόμενου δημάρχου.

Νοσοκομείο

Ποια ήταν η «διεκδίκηση» και η «μαχητικότητα» που επέδειξε για να μην υποβαθμιστεί το νοσοκομείο Γιαννιτσών και να για μην μεταφερθεί η έδρα του νέου Νομικού Προσώπου, του νοσοκομείου Πέλλας στην Έδεσσα; Έχει υπηρετήσει τον χώρο της Υγείας και αυτό δεν το «εκμεταλλεύτηκε» διόλου. Δεν χρησιμοποίησε σε καμία περίπτωση προς τα κέντρα των αποφάσεων τα ισχυρά επιχειρήματα με τα πραγματικά στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν για την επισκεψιμότητα του νοσοκομείου Γιαννιτσών. Αντίθετα αποδέχθηκε τις δυσάρεστες εξελίξεις. Υπάκουσε στις κυβερνητικές παρατηρήσεις και «λούφαξε». Σιώπησε για να μην δυσαρεστήσει τους κομματικούς του μέντορες και του στερήσουν την στήριξη σε αυτές τις εκλογές.   

Δ.Ο.Υ. Γιαννιτσών

Ποια ήταν η διεκδίκηση η «μαχητικότητα» που επέδειξε για την παραμονή όλων των τμημάτων της Δ.Ο.Υ. Γιαννιτσών; Καμία αντίδραση. Όλες οι κινήσεις και οι δήθεν διαμαρτυρίες για το «θεαθήναι», κινήσεις χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Οι όποιες ειλικρινείς αντιδράσεις για την αποψίλωση υπηρεσιών στα Γιαννιτσά προήλθαν από πρωτοβουλία κοινωνικών, επιστημονικών ή συνδικαλιστικών φορέων της πόλης. Το μόνο που ενδιέφερε τον απερχόμενο δήμαρχο ήταν να «βγάλει χολή», εναντίον συγκεκριμένων λογιστών που « θέλουν την Δ.Ο.Υ. στα πόδια τους». Το πρόβλημά του δεν ήταν να παραμείνουν τα τμήματα στα Γιαννιτσά, αλλά να μην μείνουν για κάποιους λογιστές. Σημασία έχει ότι ΧΑΘΗΚΑΝ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ της Δ.Ο.Υ. Γιαννιτσών με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους τους φορολογούμενους του δήμου Πέλλας…

ΙΚΑ, πρώην ΕΟΠΥΥ, ΚΕ.Π.Α.

Καμία ενέργεια -διαμαρτυρία από τη σημερινή δημοτική αρχή για την προσπάθεια υποβάθμισης του υποκαταστήματος ΙΚΑ Γιαννιτσών και για τον ορισμό μέσα σε μια νύχτα του ΚΕ.Π.Α. (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) στην Έδεσσα όταν στο υποκατάστημα ΙΚΑ των Γιαννιτσών πληρούνταν αποδεδειγμένα όλες οι προϋποθέσεις!!! Με θετική εισήγηση μάλιστα από τον Περιφερειάρχη του ΙΚΑ Κ. Μακεδονίας για την δημιουργία ΚΕ.Π.Α. στα Γιαννιτσά. Το ΚΕ.Π.Α. λειτουργεί στην Έδεσσα με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται εκατοντάδες ευπαθείς συμπολίτες μας που χρειάζεται να μεταβαίνουν στην Έδεσσα για να καταθέσουν χαρτιά ή να περάσουν από την επιτροπή.

Απολύσεις

Ποιες ήταν οι ενέργειες για την παραμονή των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας, Καμία αντίδραση για τις απολύσεις των Εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ και των Σχολικών Φυλάκων! Δεν είναι δυνατόν ο Δήμαρχος και Δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας του δήμου Πέλλας να είναι στη Γερμανία μαζί με άλλους Δημάρχους προσκεκλημένοι του Γερμανού κ. ΦΟΥΧΤΕΛ, όταν την ίδια ημέρα απεργούν και κινητοποιούνται απολυόμενοι Δημοτικοί αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί και σχολικοί φύλακες, οι οποίοι ξαφνικά βρέθηκαν στον δρόμο χωρίς δουλειά. Ποια και που ήταν η στοιχειώδης αλληλεγγύη της δημοτικής αρχής στους υπαλλήλους - συνεργάτες της;

Δημοτικές- Τοπικές Κοινότητες

Ο δήμαρχος απαγόρευσε στους προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών κοινοτήτων την χρήση της πάγιας προκαταβολής των 1.500 ευρώ. Έλλειψη εμπιστοσύνης και απαξίωση στους άμεσους συνεργάτες του. Δόθηκε όμως αυτή η δυνατότητα στον πρόεδρο του Τ.Σ. Γιαννιτσών  –και σημερινό υποψήφιο του- προφανώς τον εμπιστευόταν ο Δήμαρχος περισσότερο. Εκατοντάδες ομόφωνες αποφάσεις των Τ.Σ. που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, πολλές από αυτές δίχως κόστος, που παραμένουν στο συρτάρι, προκειμένου να υλοποιηθούν και αυτές από την επόμενη δημοτική αρχή.

Αντιδήμαρχοι

Η απόφαση για ορισμό αντιδημάρχων στους πρώην «καποδιστριακούς» δήμους όχι από την περιοχή τους αλλά από μακριά ήταν απίστευτη και διεκδικεί «δάφνες» ανούσιας και αντιπαραγωγικής πρωτοτυπίας. Πέρα από αυτό ήταν άκρως προσβλητική για τους δημοτικούς συμβούλους που κλήθηκαν να πάρουν θέσεις ευθύνης και να διαχειριστούν ζητήματα και την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών. Τοποθετήθηκαν σε άγνωστες για αυτούς πόλεις και χωριά για να μην επηρεάζονται δήθεν, αλλά και να μην κάνουν τίποτα. Μοναδική απόφαση στην Ελλάδα, δείγμα μιας αλλοπρόσαλλης πολιτικής, δίχως λογική, δίχως σεβασμό στην ψήφο των τοπικών κοινωνιών και τελικά δίχως πρακτικό αποτέλεσμα σε όφελος του δημότη. Δυστυχώς τα χωριά του Δήμου Πέλλας αναπολούν την εποχή όχι μόνο του Καποδίστρια, αλλά την εποχή που ήταν Κοινότητες. Και αυτό με ευθύνη της σημερινής δημοτικής αρχής.

Οικονομικό «νοικοκύρεμα»

Σε ότι αφορά τέλος το δήθεν «οικονομικό νοικοκύρεμα» του δήμου Πέλλας. Το περασμένο διάστημα έγινε εφ’ άπαξ καταβολή από την Πολιτεία ποσού 10.500.000 ευρώ, έναντι συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου Πέλλας μετά τη συνένωση, συνολικού ποσού περίπου 12.000.000 ευρώ. Ως εκ τούτου δεν έγινε επί της ουσίας καμία προσπάθεια για αύξηση εσόδων και μείωση εξόδων του Δήμου, αλλά υπήρξε μια συγκυριακή καταβολή, που βέβαια καλώς έγινε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συνιστά επίτευγμα της σημερινής δημοτικής αρχής, όπως συνηθίζει να επισημαίνει συνεχώς ο σημερινός δήμαρχος. Την μείωση των επιχορηγήσεων, 1,5 χρόνο μετά τις εκλογές, συνόδεψε η αποχώρηση 40 περίπου υπαλλήλων λόγω συνταξιοδότησης με μείωση κόστους 1.000.000 ευρώ περίπου και μια τραγική μείωση της μισθοδοσίας των υπαλλήλων κατά 25-30 % που εκτιμάται στα 2.000.000 περίπου. Συνεπώς, ο απερχόμενος δήμαρχος δεν συνέβαλε σε κανένα «οικονομικό  νοικοκύρεμα» του δήμου Πέλλας. Υπήρξε μια ευνοϊκή συγκυρία για όλους τους δήμους που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Στις 18 Μαϊου οι πολίτες του δήμου Πέλλας θα στείλουν το μήνυμα και δεν θα επιτρέψουν να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η πλήρης  απομόνωση του δήμου Πέλλας.

Δεν θα επιτρέψουν στην σημερινό μοιραίο και άβουλο, αδιάφορο και υποτακτικό δήμαρχο Πέλλας να συνεχίσει να παρακολουθεί τα γεγονότα χωρίς να παρεμβαίνει στα κέντρα των αποφάσεων, χωρίς να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, χωρίς να συμμετέχει …

 

Νίκος Παπανικολάου

Υποψήφιος δήμαρχος Πέλλας

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments