
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΩΣ ΕΔΩ! ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ
ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ !
ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ !
ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
ΜΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΜΕ ΕΝΤΕΛΛΕΣΘΕ !
Με νέα απόφαση της Διοίκησης της 3ης ΥΠΕ και με τη σύμφωνη, κατά πώς φαίνεται, γνώμη της Διοίκησης του Νοσοκομείου Έδεσσας, διαταράσσεται αυτή τη φορά, η λειτουργία της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Έδεσσας, καθώς μετακινείται αναγκαστικά ιατρός καρδιολόγος του νοσοκομείου Έδεσσας σε νοσοκομείο της Δυτ. Μακεδονίας για την κάλυψη χρόνιων προβλημάτων υποστελέχωσης. 
Οι ιατροί του Καρδιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Έδεσσας, έχουν την ευθύνη της Καρδιολογικής Κλινικής, λειτουργούν τη Στεφανιαία Μονάδα, το ΤΕΠ, το Αναίμακτο Καρδιολογικό Εργαστήριο, Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο, πραγματοποιούν εξειδικευμένες εξετάσεις που απαιτούν την παρουσία δυο καρδιολόγων, όπως διοισοφάγεια υπερηχογραφήματα και δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία και παρέχουν στήριξη και καρδιολογικές εκτιμήσεις στις υπόλοιπες κλινικές του Νοσοκομείου.
Η απόφαση της αναγκαστικής μετακίνησης της συναδέλφου διαταράσσει την λειτουργία του καρδιολογικού τμήματος και μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή στην παροχή υπηρεσιών Υγείας, διαταράσσοντας ταυτόχρονα την εφημεριακή του λειτουργία.
Οι Διοικήσεις απορρίπτουν τις τεκμηριωμένες ενστάσεις των καρδιολόγων, που με γνώμονα την προάσπιση της λειτουργίας του τμήματος του νοσοκομείου και την ασφάλεια ασθενών και γιατρών, εξηγούν προς τη Διοίκηση την αποδιοργάνωση και τους κινδύνους που δημιουργούν οι αποφάσεις για αναγκαστική μετακίνηση.
Αντί για προσλήψεις καρδιολόγων «αποφασίζουν και διατάσσουν» αναγκαστικές μετακινήσεις. Είναι προφανές ότι το Υπουργείο Υγείας, η 3η ΥΠΕ και οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων της Πέλλας, αντιμετωπίζουν τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας ως «περιφερόμενο θίασο», ευτελίζοντας και απαξιώνοντας το λειτούργημα του νοσοκομειακού ιατρού. Με την πολιτική τους ωθούν σε παραίτηση όλο και περισσότερους γιατρούς του ΕΣΥ.
Τα τμήματα και οι κλινικές των νοσοκομείων της χώρας, λειτουργούν στα όρια της ασφάλειας με το ελάχιστο αναγκαίο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Έτσι, μετά από μία παραίτηση, μια συνταξιοδότηση, ή όταν κάποιος συνάδελφος ασθενήσει, οδηγούνται σε αποδιοργάνωση ή και λειτουργική κατάρρευση.
Η αναγκαστική μετακίνηση ιατρών των νοσοκομείων και κέντρων υγείας του νομού, όπως και όλης της χώρας, αποτελεί βασικό εργαλείο -το οποίο μεταχειρίστηκαν όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν- για την συγκάλυψη των σοβαρότατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τμήματα και κλινικές των νοσοκομείων από την χρόνια και μόνιμη υποστελέχωση. Από τη μία δεκάδες κενές οργανικές θέσεις και από την άλλη προσλήψεις με το σταγονόμετρο.
Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, κλιμακώνει τον αγώνα κατά των αναγκαστικών μετακινήσεων και απαιτεί:
Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση αναγκαστικής μετακίνησης της καρδιολόγου. Να ανακληθούν όλες οι αποφάσεις για αναγκαστική μετακίνηση που είναι σε ισχύ και να επιστρέψουν οι γιατροί που έχουν μετακινηθεί στις δομές όπου εργάζονται !
Να σταματήσει εδώ και τώρα η απαράδεκτη πρακτική των συνεχών μετακινήσεων προσωπικού για να καλυφθούν τα τεράστια κενά !
Μαζικές προσλήψεις γιατρών με προκήρυξη ταυτόχρονα όλων των κενών οργανικών θέσεων με ταχείες διαδικασίες, ώστε να μπορέσουν τα νοσοκομεία να λειτουργούν με ασφάλεια για τους ασθενείς και τους υγειονομικούς.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ
Αθήνα 15 Οκτωβρίου 2026
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θεοδώρα Τζάκρη: «Μετά το κλείσιμο της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο της Έδεσσας οδηγείται σε διάλυση και η καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου με την μετακίνηση των καρδιολόγων με την διαδικασία του εντέλλεσθε στο Νοσοκομείο της Καστοριάς»
Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, η 3η Υγειονομική Περιφέρεια με τη διαδικασία του «εντέλλεσθε», αποφάσισε τη μετακίνηση καρδιολόγων του Νοσοκομείου Έδεσσας για την κάλυψη τεσσάρων εφημεριών το μήνα στο Νοσοκομείο Καστοριάς. Η απόφαση αυτή προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς η καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου Έδεσσας διαθέτει πέντε ειδικούς καρδιολόγους οι οποίοι πραγματοποιούν ήδη περί τις οκτώ εφημερίες τον μήνα ο καθένας ενώ παράλληλα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα απαιτητικών κλινικών υπηρεσιών, από τη στεφανιαία μονάδα και τη μονάδα εμφραγμάτων, το εργαστήριο μη επεμβατικών καρδιολογικών εξετάσεων, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και φυσικά, την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.
Η επιπλέον επιβάρυνση των ιατρών αυτών με μετακινήσεις 140–150 χιλιομέτρων προς την Καστοριά και την επιστροφή τους στην Έδεσσα εγείρει σοβαρά ζητήματα που αφορούν στη σωματική τους εξάντληση, στην ασφάλεια των ασθενών και στην τήρηση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας για τον χρόνο εργασίας και την υποχρεωτική ανάπαυση τους. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι μία από τις καρδιολόγους μετακινείται ήδη καθημερινά από τη Βέροια (που είναι και η κατοικία της) στην Έδεσσα, προκειμένου να ενισχύσει την καρδιολογική κλινική, η οποία όμως τώρα κινδυνεύει να αποδυναμωθεί περαιτέρω.
Επειδή, η κάλυψη των κενών ενός νοσοκομείου δεν θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω της υποχρεωτικής μετακίνησης ιατρικού προσωπικού από άλλο νοσοκομείο, καθώς αφενός εξουθενώνεται το ήδη επιβαρυμένο ιατρικό προσωπικό και αφετέρου δημιουργούνται ελλείψεις και υποβαθμίζεται η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου από το οποίο προέρχεται, η βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με την οποία ζητά απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:
Με ποια συγκεκριμένη νομική βάση, ποια επιστημονικά κριτήρια και ποια αξιολόγηση των επιπτώσεων στη λειτουργία της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Έδεσσας αποφασίστηκε η υποχρεωτική μετακίνηση των καρδιολόγων στο Νοσοκομείο Καστοριάς με την διαδικασία του εντέλλεσθε;
Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη εάν αυτή η πρακτική κάλυψης κενών οδηγήσει σε παραιτήσεις των καρδιολόγων και, τελικά, στην υποβάθμιση ή ακόμη και στην αποδιοργάνωση της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Έδεσσας;
Έχει αξιολογηθεί η συμβατότητα της πρακτικής κάλυψης κενών με μετακινήσεις ιατρών από άλλα νοσοκομεία με το ενωσιακό και εθνικό πλαίσιο για τον χρόνο εργασίας, τις εφημερίες και τις περιόδους ανάπαυσης των ιατρών, δεδομένου ότι (στην προκειμένη περίπτωση) οι καρδιολόγοι της Έδεσσας πραγματοποιούν ήδη οκτώ εφημερίες το μήνα; Πώς αιτιολογείται η περαιτέρω επιβάρυνσή τους;
Έχει εκπονηθεί μελέτη για τις συνέπειες που θα έχει η μετακίνηση των καρδιολόγων ιατρών στην ασφαλή λειτουργία της Καρδιολογικής Κλινικής, της στεφανιαίας μονάδας και των επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου Έδεσσας; Ποιος θα εγγυηθεί ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η περίθαλψη των ασθενών της περιοχής;
Προτίθεται το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει στην ουσιαστική ενίσχυση του νοσοκομείου Καστοριάς, αντί να μεταφέρει το πρόβλημα σε μια άλλη υγειονομική δομή;
Προτίθεται το Υπουργείο Υγείας να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση του «εντέλλεσθε» και να δεσμευτεί ότι δεν θα επιτρέψει την αποδυνάμωση ή τη διάλυση της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Έδεσσας;
Ποιες οι ενέργειες του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να σταματήσει η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας με διοικητικές εντολές «εντέλλεσθε», με εξουθένωση του υπάρχοντος ιατρικού προσωπικού και με μετακινήσεις ιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο;
Ποιες οι ενέργειες του Υπουργείου προκειμένου να προστατευθεί η Καρδιολογική Κλινική της Έδεσσας και να εξασφαλιστεί βιώσιμη λύση για το Νοσοκομείο Καστοριάς υλοποιώντας τις υποδείξεις για την κάλυψη των κενών στην καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου της Καστοριάς εκ των ενόντων;
Αναλυτικά η Ερώτηση:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «Μετακινήσεις καρδιολόγων ιατρών με εντέλλεσθε από την Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Έδεσσας για να καλυφθούν ελλείψεις του Νοσοκομείου Καστοριάς»
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου η 3η Υγειονομική Περιφέρεια ζητά τη μετακίνηση καρδιολόγων του Νοσοκομείου Έδεσσας για την κάλυψη τεσσάρων εφημεριών μηνιαίως στο Νοσοκομείο Καστοριάς, με τη διαδικασία του «εντέλλεσθε».
Η απόφαση αυτή εγείρει σοβαρά ερωτήματα, καθώς η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Έδεσσας στελεχώνεται από πέντε ειδικούς καρδιολόγους, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν βαθμό διευθυντή και η μία είναι Επιμελήτρια Α΄, καθώς και δύο ειδικευόμενους ιατρούς. Οι πέντε ειδικοί ιατροί καρδιολόγοι πραγματοποιούν ήδη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περί τις οκτώ εφημερίες τον μήνα ο καθένας (όταν η σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία κάνει λόγω για 4 εφημερίες το πολύ το μήνα), ενώ παράλληλα καλύπτουν ένα ιδιαίτερα απαιτητικό κλινικό έργο.
Συγκεκριμένα, είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία της Καρδιολογικής Κλινικής, τη στεφανιαία μονάδα και τη μονάδα εμφραγμάτων, το εργαστήριο μη επεμβατικών καρδιολογικών εξετάσεων, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και φυσικά, την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.
Οι ήδη εξαντλημένοι καρδιολόγοι του Νοσοκομείου Έδεσσας θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο, όταν καλούνται να μετακινούνται για εφημερίες σε απόσταση περίπου 140–150 χιλιομέτρων από την Έδεσσα, με πολύωρη οδική διαδρομή, και στη συνέχεια να επιστρέφουν για να συνεχίσουν την εργασία τους στο νοσοκομείο όπου υπηρετούν. Χωρίς καμία πρόνοια να διασφαλιστεί η σωματική αντοχή των ιατρών αυτών, η ασφαλής άσκηση των καθηκόντων τους και, πρωτίστως, η ασφάλεια των ασθενών.
Την ίδια στιγμή, τίθεται ζήτημα συμμόρφωσης με το ενωσιακό και εθνικό πλαίσιο για τον χρόνο εργασίας και τις εφημερίες των ιατρών, καθώς και με τις προβλέψεις για την υποχρεωτική ανάπαυσή τους. Η ανάγκη κάλυψης των ελλείψεων δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την εξουθένωση του ιατρικού προσωπικού.
Ιδιαίτερα προκλητικό είναι το γεγονός ότι, όπως αναφέρεται, μία από τις καρδιολόγους του νοσοκομείου Έδεσσας μετακινείται καθημερινά από τη Βέροια όπου κατοικεί στην Έδεσσα, αφήνοντας αντίστοιχη θέση στο νοσοκομείο της Βέροιας που ήταν δίπλα στο σπίτι της, για την ενίσχυση της καρδιολογικής κλινικής της Έδεσσας.
Σήμερα, η ίδια κλινική κινδυνεύει να αποδυναμωθεί από αποφάσεις που αγνοούν τις ανάγκες και τις πραγματικές δυνατότητες λειτουργίας της.
Επειδή, η κάλυψη των αναγκών (στην προκειμένη περίπτωση) του Νοσοκομείου Καστοριάς δεν μπορεί να γίνει με την επιλογή της εύκολης λύσης της υποχρεωτικής μετακίνησης ιατρικού προσωπικού από το νοσοκομείο της Έδεσσας.
Επειδή, μετά την αναστολή λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Έδεσσας, οι πολίτες της περιοχής δεν γίνεται να υποστούν την αναστολή λειτουργίας και της Καρδιολογικής Κλινικής, μίας κρίσιμης δομής για την αντιμετώπιση εμφραγμάτων και άλλων σοβαρών καρδιολογικών απειλητικών για τη ζωή προβλημάτων, που οδηγείται επίσης σε αποδυνάμωση εξαιτίας διοικητικών αποφάσεων.
Επειδή, έχουν ήδη υποδειχτεί ενδεχόμενες λύσεις για την κάλυψη των κενών στην καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου της Καστοριάς εκ των ενόντων.
Επειδή, η δημόσια υγεία δεν μπορεί να στηρίζεται στην εξουθένωση των ιατρών ούτε οι ελλείψεις ενός νοσοκομείου να αντιμετωπίζονται δημιουργώντας ελλείψεις σε ένα άλλο νοσοκομείο.
Επειδή, η στελέχωση των νοσοκομείων αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας και όχι υποχρέωση των ήδη υπερφορτωμένων ιατρών να καλύπτουν διαρκώς τα κενά του συστήματος,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Με ποια συγκεκριμένη νομική βάση, ποια επιστημονικά κριτήρια και ποια αξιολόγηση των επιπτώσεων στη λειτουργία της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Έδεσσας αποφασίστηκε η υποχρεωτική μετακίνηση των καρδιολόγων στο Νοσοκομείο Καστοριάς με την διαδικασία του εντέλλεσθε;
Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη εάν αυτή η πρακτική κάλυψης κενών οδηγήσει σε παραιτήσεις των καρδιολόγων και, τελικά, στην υποβάθμιση ή ακόμη και στην αποδιοργάνωση της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Έδεσσας;
Έχει αξιολογηθεί η συμβατότητα της πρακτικής κάλυψης κενών με μετακινήσεις ιατρών από άλλα νοσοκομεία με το ενωσιακό και εθνικό πλαίσιο για τον χρόνο εργασίας, τις εφημερίες και τις περιόδους ανάπαυσης των ιατρών, δεδομένου ότι (στην προκειμένη περίπτωση) οι καρδιολόγοι της Έδεσσας πραγματοποιούν ήδη οκτώ εφημερίες το μήνα; Πώς αιτιολογείται η περαιτέρω επιβάρυνσή τους;
Έχει εκπονηθεί μελέτη για τις συνέπειες που θα έχει η μετακίνηση των καρδιολόγων ιατρών στην ασφαλή λειτουργία της Καρδιολογικής Κλινικής, της στεφανιαίας μονάδας και των επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου Έδεσσας; Ποιος θα εγγυηθεί ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η περίθαλψη των ασθενών της περιοχής;
Προτίθεται το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει στην ουσιαστική ενίσχυση του νοσοκομείου Καστοριάς, αντί να μεταφέρει το πρόβλημα σε μια άλλη υγειονομική δομή;
Προτίθεται το Υπουργείο Υγείας να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση του «εντέλλεσθε» και να δεσμευτεί ότι δεν θα επιτρέψει την αποδυνάμωση ή τη διάλυση της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Έδεσσας;
Ποιες οι ενέργειες του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να σταματήσει η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας με διοικητικές εντολές «εντέλλεσθε», με εξουθένωση του υπάρχοντος ιατρικού προσωπικού και με μετακινήσεις ιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο;
Ποιες οι ενέργειες του Υπουργείου προκειμένου να προστατευθεί η Καρδιολογική Κλινική της Έδεσσας και να εξασφαλιστεί βιώσιμη λύση για το Νοσοκομείο Καστοριάς υλοποιώντας τις υποδείξεις για την κάλυψη των κενών στην καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου της Καστοριάς εκ των ενόντων;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Θεοδώρα Τζάκρη»



Σχόλια - Facebook Comments