....

Ο ΑΣΥΛΗΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΚΑΙ Η «ΠΛΟΥΣΙΑ» ΝΕΚΡΗ ΣΤΗ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Η δοκιμαστική τομή που έκαναν οι αρχαιολόγοι κάτω από τα χαλάσματα ενός σύγχρονου σπιτιού που κατεδαφίστηκε πρόσφατα από την ΔΕΗ για να προχωρήσει η διάνοιξη του ορυχείου στην Μαυροπηγή Κοζάνης,

έκρυβε μια πολύ μεγάλη έκπληξη. Μόλις άρχισαν να απομακρύνονται τα μπάζα  και τσιμέντα από τα θεμέλια του σπιτιού, αποκαλύφθηκε ένας λακκοειδής τάφος, των Υστεροελληνιστικών χρόνων (προς τα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ.), με πλούσια κτερίσματα. Ο τάφος προς έκπληξη των αρχαιολόγων εντοπίστηκε ασύλητος και αδιατάρακτος από τη σύγχρονη δόμηση. Αυτό που εντυπωσίασε ιδιαίτερα την ανασκαφική ομάδα δεν είναι τόσο ο ίδιος ο τάφος όσο το περιεχόμενο του. Σύμφωνα με την Αρχαιολόγο, υπεύθυνη της Ανασκαφής και προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετή Χονδρογιάννη, «η νεκρή που βρέθηκε στον τάφο είναι τοποθετημένη σε μια περίτεχνη χάλκινη νεκρική κλίνη που διατηρείται σε άριστη κατάσταση, ενώ τα χάλκινα στοιχεία του κρεββατιού φέρουν στοιχεία διακόσμησης και εικονογραφίας που  θα φανούν στο σύνολο τους κατά την συντήρηση τους».

Η Χάλκινη νεκρική κλίνη που διατηρείται στο σύνολο της είναι σπάνια για τον βορειοελλαδικό χώρο και μοναδική ως ακέραιο αντικείμενο για το σύνολο του ελλαδικού χώρου, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δημοσιευμένα αρχαιολογικά δεδομένα. Επίσης το εύρημα  παρέχει πολύτιμες πληροφορίες  για την επίπλωση της περιόδου, το εξελιγμένο επίπεδο της  μεταλλοτεχνίας, αλλά και για τα ταφικά έθιμα και την κοινωνική διαστρωμάτωση του οικισμού στον οποίο ανήκει η ταφή.

«Η νεκρή γυναίκα ήταν κτερισμένη με πέντε πήλινα μυροδοχεία και ένα γυάλινο ενώ στο κεφάλι και στο χέρι της βρέθηκαν επτά χρυσά ελάσματα" που οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι  κοσμούσαν κάποιο ύφασμα ή κόσμημα κεφαλής από άλλο υλικό. "Στο στόμα της βρέθηκε χρυσό έλασμα – πιθανόν επιστόμιο, ενώ πάνω στο δεξί της χέρι διατηρήθηκαν χρυσές ίνες και ένα μικρό χρυσό αντικείμενο, πιθανόν από διακοσμημένο ύφασμα».

Τα οστά της νεκρής μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια του Αρχαιολογικού μουσείου Αιανής και το επόμενο διάστημα μέσω της ανθρωπολογικής μελέτης που θα ακολουθήσει θα οριστικοποιηθεί ταυτότητα του φύλου , η ηλικία ακόμη και τα αίτια του θανάτου. Η κα Αρετή Χονδρογιάννη αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ «έχουμε να κάνουμε με μια πλούσια γυναίκα η με γυναίκα που είχε ιδιαίτερη θέση στην κοινωνία της εποχής αλλά  με περισσότερη σιγουριά θα μπορούμε να  μιλήσουμε μετά  την ολοκλήρωση της ανασκαφής και την αξιολόγηση όλων των στοιχείων για το εάν πρόκειται για συνήθει ταφικά έθιμα της εποχής η για ταφή ενός σημαίνοντος προσώπου».

               Η ανασκαφή στην περιοχή της Μαυροπηγής είναι εξέλιξη και το συγκεκριμένο εύρημα εντοπίστηκε 1,5 μέτρο  από την επιφάνεια του εδάφους ακριβώς κάτω από το θεμέλιο της κατοικίας που κατεδαφίστηκε από την ΔΕΗ.  Το χωριό Μαυροπηγή απαλλοτριώθηκε από την ΔΕΗ και οι κάτοικοι του εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους προκειμένου η ΔΕΗ να προχωρήσει στην διάνοιξη του νέου ορυχείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχαιολογικής έρευνας στην Μαυροπηγη έχουμε πυκνή και συνεχόμενη κατοίκηση που ξεκινά από την ύστερη εποχή του Χαλκού 1600 πΧ και φθάνει έως και τους ύστερους Βυζαντινούς χρόνους 1600 μΧ. Τα ευρήματα που έχουν έλθει στο φως όπως οικισμοί, νεκροταφεία μεμονωμένες κατασκευές και αγροικίας μαρτυρούν την αδιάλειπτη κατοίκηση της περιοχής τα τελευταία 3.600 χρόνια.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments