....

Ο ΕΛΓΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ (PHOTOS)

Ανυπολόγιστες  οι ζημιές στα κεράσια, στα ροδάκινα στα μήλα και στα ακτινίδια λόγω του παγετού. Οι παραγωγοί μετρούν πληγές τους και τις ανυπολόγιστες ζημιές από τον παγετό που υπέστησαν όλες οι παραπάνω καλλιέργιες. Οι ζημίες είναι στο 100% της παραγωγής και έχουν σημειωθεί κυρίως στον ορεινό όγκο του Ν. Πέλλας και συγκεκριμένα πάνω από τα 600 μ. υψόμετρο. Ο μεγαλύτερες ζημίες σημειώθηκαν στο λεκανοπέδιο της Βεγορίτιδας.  
Ο ΕΛΓΑ καλείται να αποζημιώσει τους αγρότες με ποσά ίσως τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών και ειδικότερα για την κερασοκαλλιέργεια που την τελευταία 3ετία έχει την πρωτιά στις εξαγωγές από τον Ν. Πέλλας σε σχέση με τις εξαγωγές των ροδακίνων.


Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το τελευταίο 4ήμερο που έφτασαν ακόμη και στους -6 βαθμούς σε συνδυασμό κυρίως με την πάχνη που έπεσε έκαναν πολύ μεγάλες ζημίες στις δενδροκαλλιέργειες παρά τις προσπάθειες των παραγωγών αγροτών να σώσουν την κατάσταση με ειδικά ραντίσματα  (αμινοξέα, γιβερλίνη, διαφυλλική λίπανση κ.ά) και ανάβοντας φωτιές στα χωράφια στους να γλυτώσουν την παραγωγή τους από τον παγετό, πανικός σε όλες τις αγροτικές περιοχές που τους χτύπησε η κακοκαιρία προσπάθησαν αλλά μάταια.

Οι παλαιότεροι αλλά και οι νεώτεροι αγρότες δεν θυμούνται να έχει σημειωθεί τέτοιος καταστροφικός παγετός ίδια περίοδο μέσα στον Απρίλιο.

Βρισκόμαστε  μπροστά σε πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα και θα πρέπει η Πολιτεία δια μέσου του ΕΛΓΑ να προστατεύσει και να διαφυλάξει τον Αγρότη. Το μέλλον της Πέλλας είναι ο πρωτογενής της τομέας.

 

 


22/4/17


22/4/17

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments