....

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο Ερντογάν προχωράει στην ενσωμάτωση του υπό κατοχή βορείου τμήματος της Κύπρου στην Τουρκία

Πως θα απαντήει η ελληνική κυβέρνηση; Υπάρχει λύση;

 Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθές το βράδυ στην Άγκυρα, (19 Μαΐου) σύμφωνα με το ρωσικό δημοσιογραφικό δίκρυο РИА Новости  ανακοίνωσε ότι στις 20 Ιουλίου κατά την προβλεπόμενη επίσκεψή του στην αυτοανακηρυχθείσα Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) θα προβεί σε ένα μήνυμα προς ολόκληρη την υφήλιο..
"Ελπίζω να επισκεφθώ την ΤΔΒΚ στις 20 Ιουλίου και να παραδώσω το απαραίτητο μήνυμα στη Βόρεια Κύπρο εκεί. Δεν αφορά μόνο το νησί, αλλά ολόκληρο τον κόσμο", δήλωσε ο Ερντογάν σε συνάντηση του που είχε με τη νεολαία στην Άγκυρα.
 Ως γνωστόν, πρότινος, στις 27-29 Απριλίου στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πραγματοποιήθηκαν άτυπες διαπραγματεύσεις για την Κύπρο με τη μορφή "των πέντε + ΟΗΕ" με τη  συμμετοχή εκπροσώπων των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πλευρών, καθώς και τριών χωρών- εγγυητές ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιότητας και ασφάλειας - Ελλάδα, Τουρκία και του Ηνωμένο Βασίλειο. Η συνάντηση ήταν να καθοριστεί εάν τα μέρη είχαν κοινή βάση για διαπραγματεύσεις για μια μακροπρόθεσμη λύση στο Κυπριακό στο εγγύς μέλλον, και για να δημιουργήσουν συνθήκες για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης, δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες δεν μπορούσαν να βρουν κοινούς λόγους για την επανάληψη των άμεσων διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του Κυπριακού, μια νέα άτυπη συνάντηση για την Κύπρο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε δύο έως τρία μήνες.
Το νέο δεδομένο είναι ότι ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Έρσιν Τατάρ, ο οποίος εξελέγη στις εκλογές στις 18 Οκτωβρίου 2020, είναι υπέρ ενός συνομοσπονδιακού συστήματος της Κύπρου το οποίο ουσιαστικά καταλύει στην ουσία το ενιαίο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ οι Ελληνοκύπριοι προτείνουν ένα διζωνικό δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και μισό αιώνα και πλέον εθελοτυφλούν και δεν βλέπουν μια πραγματικότητα ότι η Τουρκία που χάρισε την ελληνική Κύπρο στην Μεγ. Βρετανία για τις υπηρεσίες της για την ακύρωση της Συμφωνίας του Αγίου Στεφάνου 1877 που προέβλεπε την Μεγ. Βουλγαρία, αυτή, η Μεγ. Βρετανία, επανέφερε την Τουρκία στην Κύπρο ως εγγυήτρια δύναμη στη Συμφωνία της Ζυρίχης του 1959 που οδήγησε στην ανακήρυξη του Κυπριακού κράτους, ώστε ποτέ η ελληνική Κύπρος να ενωθεί με την μητέρα Ελλάδα. Αυτή λοιπόν, η Μεγ. Βρετανία, το προπύργιο του ελεύθερου δυτικού πολιτισμού, που δύο φορές υποσχέθηκε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα κατα τους Α΄ και Β΄ Π. Πολέμους, συμμαχεί με την Τουρκία, ώστε ποτέ η Κυπρός, η ελληνική, να ενωθεί με την μητέρα πατρίδα. Σε αυτό βέβαια το σχέδιο οι Βρετανοί δεν ήσαν μόνοι. Πολλοί «καλαμαράδες» δικοί μας δηλαδή, για αυτό μιλάμε και για την Προδοσία της Κύπρου,  με την ενδοτική πολιτική τους κατάφεραν το «Κυπριακό» να ταλανίζεται εδώ και έναν αιώνα, ενώ άλλοι λαοί που αιματοκύλησαν τον κόσμο κατάφεραν να ενωθούν (Γερμανία), άλλοι να απωλέσουν εδάφη (Σερβία λόγω Κοσσόβου), (Ουκρανία λόγω Κριμαίας) και άλλοι λαοί να είναι χωρισμένοι δίχως να γνωρίζουν το γιατί (Κορέα).  

  Η Κύπρος είναι εκ των πραγμάτων διχασμένη μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας από το 1974 μετά από μια ένοπλη εισβολή του τουρκική στρατού. Μια εισβολή η οποία προκλήθηκε μετά από μια σκηνοθετημένη από την CIA προσπάθεια προσάρτησης του νησιού στην Ελλάδα με τον Σαμψών και τον Ιωαννίδη. (Αλήθεια τι γίνεται με εκείνο το ακόμη κλειστό φάκελλο της Κύπρου;) Το 37% της επικράτειας του νησιού καταλήφθηκε επί Κων. Καραμανλή με το αξιομνημόνευτο: «η Κύπρος κείται μακρά»  δίχως η Ελλάδα να προβάλλει κάποια αντίσταση με αποτέλεσμα να ανακηρυχθεί η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) το 1983 που μόνο η Τουρκία την έχει αναγνωρίσει. Οι τελευταίες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας για την επανένωση της Κύπρου μεσολαβούντως του ΟΗΕ διακόπηκαν μετά την αποτυχία του επόμενου γύρου, που πραγματοποιήθηκε στην ελβετική πόλη Crans-Montana το 2017.
Ποιά λοιπόν, θα είναι η απάντηση της Ελλάδος στην επικείμενη προσάρτηση της Βορείου Κύπρου από την Τουρκία στις 20 Ιουλίου μετά την ανακοίνωση του τούρκου Προέδρου; Είναι εις θέση το δίπολο Μητσοτάκη – Αναστασιάδη να προχωρήσει σε μια ένωση και σε κοινή ανακύρηξη ΑΟΖ; Είναι σε θέση να προχωρήσουν σε μια δυναμική απαίτηση και όχι στα λόγια αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την πολύπαθη Κύπρο και την προώθηση μιας ουσιαστικής ανεξάρτητης κυπριακής πολιτικής όπου δεν θα υπάρχει ελληνοκύπριος και τουρκοκύπριος παρά κύπριος πολίτης; Ή θα περιμένουμε την επαλήθευση των προφητειών για αναγκαστική, οικιοθελή αποχώρηση των Τούρκων;
Αναστάσιος Μπουλγούρης

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments