......

«Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ» ΑΠΌ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ Α1 ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΈΔΕΣΣΑΣ [VIDEO]Ο Καραγκιόζης είναι κεντρικός χαρακτήρας του παραδοσιακού τουρκικού και ελληνικού Θεάτρου Σκιών, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αποκαλείται με το όνομα του πρωταγωνιστή του.


Στα τούρκικα ονομάζεται Karagöz που σημαίνει μαυρομάτης. Στην Ελλάδα ο Καραγκιόζης, ως λαϊκός ήρωας, εκπροσωπεί το φτωχό, εξαθλιωμένο, πονηρό Έλληνα, στο περιβάλλον της Τουρκοκρατίας.


Είναι καμπούρης και περιστοιχίζεται από την οικογένειά του, το φίλο του Χατζηαβάτη, το θείο του Μπάρμπα-Γιώργο και άλλους χαρακτήρες. Ζει σε παράγκα (Η παράγκα του Καραγκιόζη), είναι ξυπόλητος και μένει απέναντι από το σεράι (το παλάτι) του Βεζίρη.


Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α1 τμήματος του 1ου Γυμνασίου Έδεσσας συνέθεσαν μια επίκαιρη ιστοριούλα με τίτλο «Ο Καραγκιόζης λοιμωξιολόγος», με την βοήθεια της φιλολόγου τους Μερόπης Βλάχου (η οποία είναι και συγγραφέας των εξαιρετικών βιβλίων «Διογένης ο σκύλος» και «Ομήρου Οδύσσεια», με πολύ όμορφα σκίτσα).

  

Σχόλια - Facebook Comments