....

Ο ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΠΗΓΕ ΦΑΝΤΑΡΟΣ… ΜΕ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ

Κανονικά, η απουσία για περίπου 3 εβδομάδες του πρόεδρου ενός κόμματος όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις τόσες θυελλώδεις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του τους τελευταίους μήνες, θα έπρεπε να έχει δημιουργήσει συναγερμό στους συνεργάτες του που μένουν πίσω για μια ενδεχόμενη ανταρσία των εσωκομματικών του αντιπάλων.

Στην πραγματικότητα, όμως, ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται, αλλά και φέρεται να είναι στα αλήθεια, ιδιαίτερα ήρεμος με τον έλεγχο που έχει εξασφαλίσει στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ουσιαστικά, οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν στο πρόσφατο Συνέδριο του κόμματος από τις αντιδράσεις της βάσης και οι αποφάσεις που πάρθηκαν, ελάχιστες αλλά σαφείς, για την ανάγκη μετεξέλιξης, τον κάνουν να νιώθει ότι θα βρίσκεται στη Θήβα «με τα κλειδιά της Κουμουνδούρου στη τσέπη». Επιπλέον, ο έλεγχος που έχει εξασφαλίσει, αλλά και η τροχιά αποπολιτικοποίησης που έχει πάρει η βάση του κόμματος, είναι φανερό ότι θα του επιτρέψουν να προχωρήσει και σε ριζικές αλλαγές της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τις επιθυμεί.

Ο έλεγχος των «αρμών της εξουσίας» του ΣΥΡΙΖΑ

Οι παραπάνω εκτιμήσεις δεν μοιάζουν κιόλας ιδιαίτερα «γενναίες», ιδίως αν αναλογιστεί κανείς το πώς η Κουμουνδούρου έχει αποψιλωθεί από κάθε έννοια συλλογικής λειτουργίας το τελευταίο διάστημα. Τα εκλεγμένα συλλογικά όργανα, δηλαδή η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή, δεν έχουν συνεδριάσει μετά το Συνέδριο ούτε και φαίνεται ορατή η σύγκληση τους για ουσιαστικά θέματα στο ορατό μέλλον.

Άλλωστε, το Εκτελεστικό Γραφείο, του οποίου η σύνθεση άλλαξε με μονομερή απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη, δεν κουβεντιάζει καν για πολιτικά ζητήματα παρά μόνο για οργανωτικά. Επίσης, ο υπεύθυνος Οικονομικών απολύθηκε χωρίς καμία συνεννόηση με οποιαδήποτε πλευρά, ενώ και οι υπεύθυνοι οργανωτικού αντικαταστάθηκαν από πρόσωπα της εμπιστοσύνης του.

Μονοπρόσωπη δημόσια έκφραση των θέσεων

Το κυριότερο ωστόσο είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται πολιτικά ως το μόνο ουσιαστικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζει την πολιτική γραμμή του κόμματος. Στις δύο κεντρικές εκδηλώσεις της τελευταίας εβδομάδας για την Οικονομία και Ευρώπη ήταν το μόνο πρόσωπο που μίλησε καταθέτοντας τις προσωπικές του θέσεις, για τις οποίες δεν είχε συνεδρίασε ποτέ κάποιο συλλογικό όργανο.

Παράλληλα, αθόρυβα αλλά πλήρως, έχουν αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας όλα τα άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος, ιδίως όσα ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση, όπως οι Όλγα Γεροβασίλη, Διονύσης Τεμπονέρας, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Έβαλε deadlines για υλοποίηση των ιδεών του

Όλα τα παραπάνω φάνηκαν, εξάλλου, να αντικατοπτρίζονται στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον ΑΝΤ1, λίγο πριν μεταβεί για την έκτιση της θητείας του στη Θήβα. Όπως δήλωσε ο ίδιος: «Πρώτα απ' όλα έχουμε κάτι το οποίο δεν το είχαμε ως κόμμα πριν από έξι μήνες και έναν χρόνο. Και αυτό είναι ότι ιδεολογικά είμαστε συμπαγείς (…) Το έχω εξάλλου αποδείξει ότι η προσέγγισή μου δεν είναι μια της πρόσθεσης και των ισορροπιών, είναι μια της συμπαγούς ιδεολογίας». Μάλιστα, με απόλυτη αυτοπεποίθηση εξήγησε κατά κάποιο τρόπο ότι αυτοί που έχει επιλέξει να αφήσει πίσω, έχουν σαφείς εντολές, τις οποίες αναμένει να εκτελέσουν.

Με τα δικά του λόγια: «Το νέο Εκτελεστικό Γραφείο, το οποίο έχω συνθέσει, δουλεύει πάρα πολύ καλά, αποδίδει καλά. Οι διάφορες ιδέες που έχω είναι εν εξελίξει και υπάρχουν τα διάφορα στελέχη του γραφείου τα οποία έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες με deadlines. Δηλαδή με ένα χρονικό περιθώριο στις οποίες θα τις διεκπεραιώσουν. Άρα αυτό δουλεύει καλά».

Ταμείο στις ευρωεκλογές παρέα με τον Παππά

Πάντως, όλα θα κριθούν για τον Στέφανο Κασσελάκη, όχι όταν γυρίσει από τον στρατό, αλλά στις ευρωεκλογές. Ωστόσο, αξίζει να επισημανθούν τρία πράγματα για την πορεία προς εκεί, αλλά και για μετά από αυτές. Πρώτον, ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου φαίνεται να έχει εξασφαλίσει μια σχετικά ευνοϊκή αντιμετώπιση από μεγάλη μερίδα των συστημικών ΜΜΕ, η οποία είναι φανερή σε επίπεδο κλίματος και έρχεται στην επιφάνεια και ως ρεπορτάζ για τις συναντήσεις που έχει με μιντιάρχες. Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πατήσει φρένο στην πτώση που κατέγραφε στις δημοσκοπήσεις και ορισμένες από αυτές τον εμφανίζουν με ελαφρά ανοδική δυναμική.

Τρίτον, ο μόνος παράγοντας που φαίνεται διαθέτει οργανωτική δύναμη στον εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ να τον αμφισβητήσει, δηλαδή το δίδυμο Νίκου Παππά και Σωκράτη Φάμελλου, αυτή την περίοδο μοιάζουν σε απόλυτη ευθυγράμμιση μαζί του. Ιδιαίτερα, δε, ο Νίκος Παππάς, κατά το ρεπορτάζ, ήταν το πρόσωπο με το οποίο προχώρησαν τις περισσότερες επεξεργασίες που είδαμε, με αιχμή τις προτάσεις για ακρίβεια και φορολογικό. Χαρακτηριστικά ήταν όσα είπε για αυτόν ο ίδιος την Παρασκευή: «Δεν έχω διαφωνήσει με το Νίκο. Ο Νίκος θα έλεγα ότι είναι πολύ χαρούμενος που αγκαλιάζουμε το προοδευτικό Κέντρο και καλά κάνει».

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments