....

Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ: ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ 4 ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ

Καθώς οι μονάδες φυσικού αερίου δεν επαρκούν για να καλύψουν την αυξημένη λόγω θερμοκρασιών ζήτηση, οι λιγνιτικές μονάδες διαδραματίζουν κομβικό ρόλο και αναδεικνύονται σε «χρυσές εφεδρείες» του συστήματος. Έτσι για σήμερα, η κατανομή του διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει τέσσερις λιγνιτικές μονάδες, ήτοι τις μονάδες Άγιος Δημήτριος 3, Μεγαλόπολη 4, Μελίτη και Πτολεμαΐδα 5. Πρόκειται για τις ίδιες μονάδες που συμμετείχαν στην αγορά και χθες. Βεβαίως για σήμερα οι μονάδες αυτές θα έχουν μικρότερη παραγωγή, καθώς προβλέπεται αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ: το μερίδιο του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα από 10,87% χθες, σήμερα θα περιοριστεί στο 5,06% καθώς οι ΑΠΕ θα έχουν αυξημένη συνεισφορά στο 42,3% του ενεργειακού μείγματος.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι οι λιγνιτικές μονάδες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την κάλυψη της ζήτησης την χρονική περίοδο που διανύουμε. Σημειώνεται ότι λόγω της σημαντικής συνεισφοράς των ΑΠΕ και ιδίως των φωτοβολταϊκών, οι κρίσιμες ώρες για το ηλεκτρικό σύστημα έχουν μετατοπιστεί το βράδυ, όταν περιορίζεται σημαντικά η πράσινη παραγωγή και ταυτόχρονα η ζήτηση παραμένει υψηλή λόγω των θερμοκρασιών που επικρατούν. Αυτό δείχνει και η διακύμανση της τιμής στο ενεργειακό χρηματιστήριο καθώς οι υψηλότερες τιμές παρατηρούνται κατά τις επίμαχες βραδινές ώρες (χθες στις 8 το βράδυ 320 ευρώ/MWh και σήμερα στις 9 το βράδυ 319,29 ευρώ/ MWh).

 

Συνολικά η ενίσχυση της λιγνιτικής παραγωγής πιέζει προς τα πάνω τις τιμές της αγοράς, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου. Έτσι χθες η τιμή εκκαθάρισης της αγοράς διαμορφώθηκε στα 131,74 ευρώ/MWh ενώ σήμερα παρατηρείται μικρή υποχώρηση στα 125,22 ευρώ/MWh. Και οι δύο τιμές συνιστούν υψηλό μηνών για την εγχώρια χονδρεμπορική αγορά.

energypress.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments