....

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαμάχη μεταξύ των παραδοσιακών τηλεπικοινωνιών και των παροχέων Ίντερνετ. 

Στις 16 Ιουνίου, οι διευθυντές των μεγαλύτερων εταιριών τηλεπικοινωνίας της Ευρώπης απέστειλαν επιστολή προς τον Donald Tusk, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την οποία προέτρεπαν τις Βρυξέλλες να αναλάβουν άμεσα δράση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις των κανονισμών του κλάδου. Οι υπογράφοντες της επιστολής, εντός των οποίων οι Orange, Deutsche Telekom, KPN και Telefonica, επέκριναν τις «ασυμμετρίες μεταξύ των παραδοσιακών παροχέων ηλεκτρονικής επικοινωνίας και τους παράγοντες του Διαδικτύου».

Στο στόχαστρο βρίσκονται ήδη εγκατεστημένες υπηρεσίες καθώς και νέοι «παίκτες», όπως η εφαρμογή ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων Whatsapp.Image and video hosting by TinyPic

Παρά το γεγονός ότι οι εταιρίες αυτές χρησιμοποιούν τα ακριβά δίκτυα των παραδοσιακών επιχειρήσεων, δεν επενδύουν πολλά στη συντήρησή τους. 

Η κατάσταση αυτή έχει εξοργίσει εταιρίες όπως την Orange και την Telefonica. Ισχυρίζονται ότι η ΕΕ οφείλει να «ξεκινήσει αμέσως μια σειρά στοχευμένων κανονιστικών μεταρρυθμίσεων». Με άλλα λόγια, ζητούν ένα πιο δίκαιο σύστημα, το οποίο θα συνυπολογίζει τις «δραματικές αλλαγές στις αγορές και τις συνήθειες των καταναλωτών». 

Αυτή σαφώς δεν είναι η πρώτη απόπειρα των ευρωπαϊκών φορέων να διεκδικήσουν μεταρρυθμίσεις. 

Εδώ και μήνες αυξάνουν τις πιέσεις προς τις Βρυξέλλες, φοβούμενοι για περισσότερο περιοριστικά μέτρα. Ο τομέας όμως, όπου ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα σκληρός και οι επενδύσεις αξίζουν δισεκατομμύρια ευρώ, έχει να αντιμετωπίσει και την αυξανόμενη «όρεξη» για δεδομένα από τα «μεγάλα ψάρια» του διαδικτύου, όπως η Google,  Apple και το Facebook. 

Αυτοί οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί παρουσιάζουν μια σταθερή ανάπτυξη, υποβοηθούμενοι από τις γενναιόδωρες προσφορές ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών όπως το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία. 

Ο Günther Oettinger, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρμόδιος για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, παρουσίασε την ψηφιακή ατζέντα της επιτροπής τον Μάιο. 

Το σύστημα αυτό υπερτονίζει την ανάγκη να δημιουργηθεί μια ενιαία ψηφιακή αγορά το συντομότερο δυνατό, καθώς και να ενθαρρύνει την ανάδειξη των «ευρωπαίων πρωταθλητών» στον τομέα. Βασικά ζητήματα του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης και ανταγωνισμού στον τομέα, θα πρέπει να καλύπτονται από την παρούσα διάταξη.

Οι παραδοσιακές εταιρίες τηλεπικοινωνιών ενισχυθούν την πίεση και σε άλλους τομείς. Ζητούν μια κάποια ευελιξία σε θέματα ουδετερότητας των δικτύων - αρχή σύμφωνα με την οποία όλα τα δεδομένα σχετικά με το Διαδίκτυο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Στο Mobile World Congress που διεξήχθη τον Μάρτιο, ο γενικός διευθυντής της Deutsche Telekom, Tim Hoettges, δήλωσε: «Είμαστε υπέρ μιας ουδέτερης βάσης, αλλά χρειαζόμαστε διαφορετικές κατηγορίες ποιότητας για να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το Διαδίκτυο των πραγμάτων».

Οι τηλεπικοινωνίες είναι ένας ταχέως διαδεδομένος κλάδος. Για πολλούς συμμετέχοντες, οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις είναι ο μοναδικός τρόπος να γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις στα δίκτυά τους και να υποστηρίξουν την αυξανόμενη ζήτηση των πελατών τους. 

Για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ο επικεφαλής της Orange, Stéphane Richard ήταν υπέρ των μεγάλων ενοποιήσεων στον τομέα. Η πεποίθησή του αυτή όμως άλλαξε στο συνέδριο 2015 Digiworld Future. 

Ο Richard αναγνώρισε ότι εκτός Ευρώπης, και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν πολύ λιγότεροι φορείς οι οποίοι καλούνται να ανταγωνιστούν απείρως μεγαλύτερες αγορές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο η άποψή του αυτή δεν βρήκε σύμφωνες τις Βρυξέλλες. Η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, εξέφρασε τις αμφιβολίες της τη Δευτέρα 15 Ιουνίου: 

«Οι κατεστημένοι φορείς υποστηρίζουν ότι εάν δεν μπορούν να συγχωνευθούν με τους αντιπάλους τους στην ίδια χώρα δεν θα είναι σε θέση να αυξήσουν τις επενδύσεις τους. Έχω ακούσει τον ισχυρισμό αυτό πολλές φορές, ωστόσο δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις που να το στηρίζουν». 

«Η υπερβολική ενοποίηση θα μπορούσε να οδηγήσει όχι μόνο στην μείωση του ανταγωνισμού αλλά και σε αύξηση των τιμών, ενώ παράλληλα μειώνει και τα κίνητρα για καινοτομία στις εθνικές αγορές», προσέθεσε. 

Αυτό το σημείο ενδέχεται να αποτελέσει σημείο κλειδί για τις εταιρίες τηλεπικοινωνίας στο μέλλον. 

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments