....

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΑΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΟΥ ΦΥΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ Ν. ΣΕΡΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ




Κ. Αραμπατζή,

Σε απάντηση της επιστολής σας, σας ενημερώνουμε ότι σχετικά με τις ζημιές που προξενήθηκαν από τις βροχοπτώσεις- χαλαζοπτώσεις   που σημειώθηκαν  στις 2 Ιουνίου  2019,  σε διάφορες καλλιέργειες ( δενδρώδεις καλλιέργειες καλλιέργειες ψυχανθών , βαμβακιού καλαμποκιού κ.λπ.)   στην ευρύτερη περιοχή της Αλιστράτης Σερρών  διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις από τους γεωτεχνικούς του ΕΛ.Γ.Α. , έγιναν αναγγελίες  και υποβάλλονται  δηλώσεις ζημιάς από τους πληγέντες παραγωγούς. Τα κλιμάκια του ΕΛ.Γ.Α  από την πρώτη στιγμή επισκέφτηκαν  τις πληγείσες περιοχές όπου και δόθηκαν οδηγίες στους πληγέντες παραγωγούς, ενώ από Δευτέρα 10/6,  πριν την λήξη της υποβολής δηλώσεων, θα ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. Σε αυτή την κατεύθυνση και με γνώμονα την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας των εκτιμήσεων, ο ΕΛ.Γ.Α. έχει προβεί στην στελέχωση των Υποκαταστημάτων του (συμπεριλαμβάνεται και το Υποκατάστημα  Θεσσαλονίκης), με εποχικό γεωτεχνικό προσωπικό έως οχτάμηνης απασχόλησης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (μέσω ΑΣΕΠ).
Προτεραιότητα θα δοθεί στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής (σιτηρών, μηδικής κ.λπ.),  και θα συνεχιστεί η εκτιμητική διαδικασία και για τις υπόλοιπες καλλιέργειες.
Για τις ζημιές, δε, που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες βαμβακιού από τις πλημμύρες, ο ΕΛ.Γ.Α θα παρακολουθήσει μέχρι και την περίοδο της συγκομιδής την καλλιέργειά και οι αποζημιώσεις θα δοθούν  λαμβάνοντας υπόψιν τις πρακτικές που θα ακολουθήσουν οι βαμβακοπαραγωγοί. Στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα για όλες τις ζημιές και καλλιέργειές και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς. Σε κάθε περίπτωση ο ΕΛ.Γ.Α θα στηρίξει τους παραγωγούς όπως ακριβώς ορίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία.
Σας γνωστοποιούμε επίσης ότι, οι εκτιμήσεις διενεργούνται σύμφωνα με τους Κανόνες της Γεωπονικής Επιστήμης και του Κανονισμού Ασφάλισης  του ΕΛ.Γ.Α., στους εκτιμητές δίνονται  οδηγίες να είναι αντικειμενικοί  και δίκαιοι και  τα πορίσματα που διατυπώνουν, να εκφράζουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών. Συνεπώς δεν υπάρχουν μικρές ή μεγάλες αποζημιώσεις αλλά αποζημιώσεις σύμφωνα με την σφοδρότητα του  καιρικού φαινομένου. Επίσης σας γνωρίζουμε ότι ο ΕΛ.Γ.Α. είναι ένας ασφαλιστικός Οργανισμός  και όπως όλοι οι ασφαλιστικοί Οργανισμοί διεθνώς, διέπεται από συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δεν μπορεί να καταστρατηγείται κατά βούληση, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν από το δικό σας πολιτικό χώρο,  διότι εκτός των άλλων επιβάλλονται πρόστιμα από την Ε.Ε. (βλ. πακέτο Χατζηγάκη-430 εκ. ευρώ) τα οποία επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όσον αφορά τώρα στα αναφερόμενα περί δήθεν μη ρευστότητας του Οργανισμού  όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά αποτελούν επαναλαμβανόμενο ψέμα που λέγεται με σκοπό να πλήξει τον ΕΛ.Γ.Α., τους εργαζόμενους και τους αγρότες, εξυπηρετώντας πιθανά άλλα σκοτεινά σχέδια νεοφιλελεύθερης αντίληψης για το μέλλον του Οργανισμού. Υπενθυμίζουμε  για ακόμη μια φορά στην κ. Αραμπατζή ότι λόγω των πολιτικών της προηγούμενης δεκαετίας που χρέωσαν τον ΕΛ.Γ.Α. 4,3 δις., αυτός μπήκε στους φορείς της Γεν. Κυβέρνησης και υπόκειται σε συγκεκριμένους προϋπολογισμούς. Αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση του όγκου των ζημιών τα τελευταία χρόνια, μας υποχρεώνει να ακολουθούμε τη διαδικασία της αναθεώρησης του προϋπολογισμού του Οργανισμού. Προκειμένου, λοιπόν να υπάρχει ισονομία στις πληρωμές όταν το σύνολο των ζημιών  ξεπερνάει τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό μας, προχωράμε στη διαδικασία των τμηματικών καταβολών, έτσι ώστε όλοι οι παραγωγοί λαμβάνουν μέρος της αποζημίωσής τους, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασίας της αναθεώρησης οπότε και λαμβάνουν την υπόλοιπη αποζημίωση, από τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΛ.Γ.Α.
Σημειώνεται επίσης ότι η ροή των εκτιμήσεων και αποζημιώσεων  προς του αγρότες είναι συνεχής.  Για το 2017 π.χ  ο ΕΛ.Γ.Α κατέβαλε αποζημιώσεις ύψους 170.000.000 ευρώ,  ενώ για τις ζημιές του 2018 έχει, μέχρι στιγμής, καταβάλει αποζημιώσεις πάνω από 90.000.000.

Επισημαίνεται τέλος ότι, τόσο η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α.  όσο και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου βρίσκονται σε άμεση συνεργασία με το αγροτικό κόσμο , συνεργασία   η οποία δεν αφορά μόνο την επίλυση αιτημάτων καταβολής των αποζημιώσεων ή ενισχύσεων   στις καλλιέργειές  τους  αλλά και την θεραπεία όλων των στρεβλώσεων που έρχονται ως αποτέλεσμα της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων με στόχο την αναβάθμιση του πρωτογενούς αγροτικού τομέα. Σε αυτή την κατεύθυνση και με γνώμονα τον εξορθολογισμό του συστήματος, κινείται και η διαδικασία αλλαγής του Κανονισμού Ασφάλισης. Αλλαγή η οποία θα λάβει υπόψη τόσο τη νέα αναλογιστική μελέτη, την κλιματική αλλαγή και τις νέες καλλιέργειες, όσο και τις προτάσεις των φορέων, των παραγωγών, των ομάδων και των συνεταιρισμών, οι οποίες κατατέθηκαν μέσω της ιστοσελίδας του ΕΛ.Γ.Α. καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους στο πλαίσιο της διαβούλευσης που θεωρήσαμε απαραίτητη και άκρως ουσιαστική να γίνει.

Κυρία Αραμπατζή, η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να απαξιώσει τόσο το ρόλο αλλά και την επί της ουσίας ύπαρξη και λειτουργία του Οργανισμό δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεσή της και το κρυφό της πρόγραμμα να στρέψει τον κόσμο στην ιδιωτική ασφάλιση, πράγμα που θα αποβεί καταστροφικό για τον Έλληνα αγρότη.


Ο Πρόεδρος


Θεοφάνης  Κουρεμπές

 

 

 

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

Βουλευτής Ν. Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

5/6/2019

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

Προς

Τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ

κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ

 

Θέμα: «Ολοκληρωτικές καταστροφές του φυτικού κεφαλαίου σε καλλιέργειες του Νομού Σερρών από την πρόσφατη ισχυρή χαλαζόπτωση»

 

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

Ο αγροτικός κόσμος της ευρύτερης περιοχής Αλιστράτης Σερρών, βρίσκεται σε απόγνωση λόγω της τεράστιας φυσικής καταστροφής, που υπέστη, από τις ξαφνικές, ισχυρότατες βροχοπτώσεις και έντονες χαλαζοπτώσεις, που σημειώθηκαν στις 2 Ιουνίου 2019, προκαλώντας σοβαρότατες ζημιές σε περισσότερα από 9.000 στρέμματα καλλιεργειών.

Μάλιστα σε έκταση, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ξεπερνά τα 3.000 στρέμματα, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική σε καλλιέργειες καλαμποκιού, σιτηρών, ρεβιθιών, καπνού, πυρηνοκάρπων και βαμβακιού.

Η ζημιά στις καλλιέργειες σιτηρών και ρεβιθιών είναι ολοκληρωτική αφού οι καλλιέργειες αυτές ήταν στο τελικό στάδιο προ της συγκομιδής. Δύσκολη είναι η, έστω μερική, επανόρθωση των ζημιών και στις άλλες καλλιέργειες. Ειδικότερα για τη δυναμική καλλιέργεια του βαμβακιού, η αναγκαία όψιμη επανασπορά εκτός εποχής, είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει μειωμένη παραγωγή. Σε αυτή την περίπτωση εκτός της αποζημίωσης επανασποράς πρέπει να υπάρξει παρακολούθηση των φυτειών, ώστε να εκτιμηθεί το φθινόπωρο η βέβαιη ζημιά από την οψίμηση της καλλιέργειας.

Οι παραγωγοί είναι απελπισμένοι καθώς την ώρα, που καλούνται να ανταπεξέλθουν στην πρωτοφανή οικονομική δίνη, που προκαλούν οι αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις καθώς και η γιγάντωση του κόστους παραγωγής, βλέπουν την παραγωγή τους να χάνεται.

Και νιώθουν τεράστια ανασφάλεια απέναντι στον ΕΛΓΑ αφενός λόγω της έλλειψης ρευστότητας, που συνεπάγεται είτε τον αποκλεισμό λόγω ερμηνειών είτε τον καταλογισμό μικρών αποζημιώσεων και βέβαια τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή τους. Μάλιστα η ανασφάλεια και η αγανάκτηση επιτείνεται καθώς ο ΕΛΓΑ πλέον καταβάλλει μόνο το 70% των βεβαιωμένων αποζημιώσεων ενώ το εκτιμητικό έργο καθυστερεί δραματικά λόγω της περικοπής των οδοιπορικών των εκτιμητών από την παρούσα Κυβέρνηση. Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή, που οι αγρότες καταβάλλουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές χωρίς τελικά ανταποδοτικότητα.

 

Με βάση τα ανωτέρω σας ζητώ:

 

1)Την άμεση ενεργοποίηση του συνόλου των διαθέσιμων υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, προκειμένου να υπάρξει τάχιστη και δίκαιη καταγραφή των ζημιών, τάχιστη αποτύπωση του εκτιμητικού αποτελέσματος καθώς και κάλυψη των εξόδων επανασποράς για το βαμβάκι.

 

2) Την τάχιστη και δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών καθώς οι Έλληνες αγρότες βρίσκονται δυστυχώς «ανοχύρωτοι» απέναντι στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, που συνεχώς εντείνονται και θα εντείνονται καταστρέφοντας  τις σοδειές τους και απειλώντας την ίδια τους την επιβίωση,

 

Και ερωτώ:

Πότε υπολογίζετε να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών και η αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών;

 

 


 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments