....

Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ 1.000 ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΣΕ ΑΠΟΚΡΗΜΝΟ ΕΔΑΦΟΣ

Τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοκαλλιεργητών της Murça, καλλιεργούν το απόκρημνο έδαφος, συνεργαζόμενοι για να παράγουν βραβευμένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοκαλλιεργητών της Murça, καλλιεργούν το απόκρημνο έδαφος, συνεργαζόμενοι για να παράγουν βραβευμένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

 
Ο συνεταιρισμός 1.000 ελαιοπαραγωγών που καλλιεργούν το απόκρημνο έδαφος της Β. Πορτογαλίας (φωτογραφία/Οlive Οil Τimes)

Περίπου 1.000 Πορτογάλοι αγρότες γιόρτασαν τα νέα για δύο βραβεία στο 2024 NYIOOC World Olive Oil Competition.

Οι αγρότες είναι μέλη της Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Murça (CAOM), που κέρδισε Silver Awards.

Η CAOM σημειώνει σταθερά επιτυχία στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό από το 2020 και ενώνει μια μεγάλη κοινότητα αγροτών στη βορειοανατολική πορτογαλική περιοχή Trás-os-Montes από το 1956.

''Ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 όταν ο Συνεταιρισμός επικεντρώθηκε στην παραγωγή υψηλής ποιότητας extra παρθένου ελαιολάδου'', είπε η Βιλέλα Ριμπέιρο.

'Η αναζήτηση της υψηλής ποιότητας ήταν η απάντηση στις προκλήσεις αυτής της περιοχής και στο υψηλότερο κόστος που σχετίζεται με το ορεινό περιβάλλον, τους εκτεταμένους ελαιώνες και τις πρακτικές ξηράς γεωργίας'', πρόσθεσε.

Ο συνεταιρισμός πουλά πλέον περισσότερα από 500,000 λίτρα της μάρκας Azeite Porca de Murça σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Κανένα από τα σχεδόν 1,000 μέλη του συνεταιρισμού δεν έχει άρδευση, όλοι παραδοσιακά χωρισμένοι. Ο CAOM εκτίμησε ότι, κατά μέσο όρο, αυτοί οι καλλιεργητές επιβαρύνονται με τριπλάσια έξοδα από τον μέσο παραγωγό υπερέντασης.

Αυτές οι συνθήκες οδήγησαν την CAOM να αναπτύξει εναλλακτικές ροές εσόδων, συμπεριλαμβανομένου του αποκλειστικού μουσείου της, το σημείο εκκίνησης για τις ξεναγήσεις του συνεταιρισμού.

 
Ο Francisco António Vilela Ribeiro είναι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της CAOM. (Φωτογραφία: CAOM/Οlive Οil Τimes)

"Η κύρια πρόκληση για αυτούς τους παραγωγούς είναι να εκπαιδεύσουν τους νέους καταναλωτές σχετικά με τα οφέλη της κατανάλωσης παρθένων ελαιολάδων αντί άλλων φυτικών ελαίων'', δήλωσε η Vilela Ribeiro.

"Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι μοναδικό και κανένα φαγητό ή φάρμακο δεν μπορεί να το αντικαταστήσει'', πρόσθεσε. "Είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Χρειαζόμαστε περισσότερους καταναλωτές που είναι καλύτερα ενημερωμένοι για αυτό''.

Η εκτίμηση της μοναδικής σχέσης μεταξύ της γης και της εργασίας των αγροτών είναι ζωτικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον του συνεταιρισμού.

"Με υψηλότερο κόστος παραγωγής, δίνοντας αξία στην εργασία μας, διατηρούμε περιοχές που είναι ήδη ερημωμένες και με κίνδυνο εγκατάλειψης'', αναφέρει η Βιλέλα Ριμπέιρο.

Οι ελαιώνες του συνεταιρισμού απλώνονται σε μια περιοχή 189 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον δήμο Murça. Η CAOM εστιάζει στις τέσσερις τοπικές ποικιλίες – Cordovil, Cobrançosa, Madural και Verdeal – που περιλαμβάνονται στην πιστοποίηση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Trás-os-Montes (ΠΟΠ) που απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 
Το μουσείο του CAOM χρησιμεύει ως μια άλλη πηγή εσόδων για τον συνεταιρισμό ενω παράλληλα εκπαιδεύει τους επισκέπτες σχετικά με την παραγωγή ελαιολάδου (Φωτογραφία: CAOM/Οlive Οil Τimes)
 

Σύμφωνα με την τεχνική περίληψη που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Trás-os-Montes ΠΟΠ είναι ισορροπημένο, με αρώματα και γεύσεις φρέσκων φρούτων και μερικές φορές αμύγδαλου. Το λάδι είναι ιδιαίτερα γλυκό, πράσινο, πικρό και πικάντικο, χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα άλλα ελαιόλαδα της χώρας.

''Το ελαιόλαδο που παράγουμε έχει μια πολύ συγκεκριμένη ταυτότητα – το terroir του – επειδή η Murça είναι το επίκεντρο των τριών μικροκλιμάτων της περιοχής Transmontana: Terra Quente, Terra Fria και Terra de Montanha'', δήλωσε η Vilela Ribeiro.

''Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τρεις περιοχές με πολύ διακριτά κλίματα, που κυμαίνονται από τις στενές κοιλάδες των ποταμών Tua και Tinhela, με ελαιώνες που συνορεύουν με τους αμπελώνες της οριοθετημένης περιοχής Douro, έως τις πιο ορεινές περιοχές όπου οι ελαιώνες ανταγωνίζονται την καλλιέργεια καστανιάς''.

Η Βιλέλα Ριμπέιρο επίσης σημείωσε ότι "ο συνεταιρισμός υπήρξε πρωτοπόρος λόγω του καθετοποιημένου ελέγχου ολόκληρης της παραγωγικής αλυσίδας τα τελευταία 30 χρόνια, διασφαλίζοντας ότι κάθε βήμα από τη συγκομιδή έως τη συσκευασία γίνεται σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα.

Το κοινοτικό ελαιοτριβείο, που ξεκίνησε από τα μέλη του συνεταιρισμού κατά την ίδρυσή του, υπήρξε το λυχνάρι της επιχείρησης.

Έγινε κλειδί για την οικονομία ενός δήμου της ενδοχώρας της Πορτογαλίας, με μια προκλητική τοπογραφία για τη γεωργία''. Επιτρέπει επίσης στους μικρούς ελαιοπαραγωγούς να κλιμακωθούν, κάτι που διαφορετικά θα ήταν αδύνατο''.

Σύμφωνα με τον CAOM, ο συνεταιρισμός επιδεικνύει την παγκόσμιας κλάσης ποιότητα της παραδοσιακής ελαιοκαλλιέργειας λόγω της κουλτούρας του που εμπνέεται από την κοινότητα και την ομαδική εργασία.

''Το γεγονός ότι τα μέλη μας τρέφουν πραγματικά ένα πνεύμα συνεργασίας αλληλεγγύης και ανταλλαγής μας έκανε τη μοναδική περίπτωση στην Πορτογαλία όπου η αποτίμηση αυτού που παράγουν δεν βασίζεται μόνο στην απόδοση της ελιάς αλλά στην πραγματική ποιότητα του ίδιου του καρπού», αναφέρει η Vilela Ribeiro. .

''Κοιτώντας τους καρπούς, μπορούμε επίσης να αποφασίσουμε πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσουμε τη συγκομιδή'', πρόσθεσε. "Χάρη στο σύγχρονο ελαιοτριβείο μας, μπορούμε να προγραμματίσουμε τις εργασίες για να μας παραδώσουν τα φρούτα σε λιγότερο από 24 ώρες από τη συγκομιδή''.

Ωστόσο, ο καιρός δεν είναι πάντα με το μέρος των καλλιεργητών.

''Φέτος, λόγω κλιματικής αλλαγής και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν σε όλη την περιοχή της Μεσογείου, καθώς και ένα φθινόπωρο με πολλές βροχοπτώσεις, η παραγωγή ήταν χαμηλότερη και πιο δύσκολη'', δήλωσε η Vilela Ribeiro.

''Κατά μέσο όρο, χρειαζόμαστε 1.5 κιλό περισσότερες ελιές για να παράγουμε το ίδιο λίτρο ελαιόλαδο'', πρόσθεσε. "Σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν, η παραγωγή ήταν και πάλι χαμηλή, με χαμηλότερες αποδόσεις, γεγονός που επηρέασε περαιτέρω τη συνολική παραγωγή στην περιοχή''.

Κοιτάζοντας μπροστά για τη συγκομιδή 2024/25, ο Vilela Ribeiro είπε ότι αναμένει επίσης να αντιμετωπίσει περισσότερες προκλήσεις.

''Ακραία φαινόμενα όπως ισχυρές βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις ή καύσωνες θέτουν σε κίνδυνο τόσο την ανθοφορία όσο και την καρποφορία, καθιστώντας δύσκολη την πρόβλεψη οποιουδήποτε σεναρίου για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο''.

από τον Paolo DeAndreis - Olive Oil Times

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments