Ο ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ, Ο ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Από «κόσκινο» πέρασε το POLITICO τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) των προτεινόμενων για τα χαρτοφυλάκια της Κομισιόν Επιτρόπων. Αυτό που ξεχωρίζει είναι του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος «έχει την πιο εντυπωσιακή λίστα με τα ακίνητα, με τέσσερις σελίδες της δήλωσής του που περιγράφουν τη μερική ή ολική ιδιοκτησία 16 διαμερισμάτων, 655.463 m2 γης, έξι καταστήματα, καθώς και πολλά γκαράζ και αποθηκευτικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα».
Και συνεχίζει το POLITICO: «Η οικογένεια του Τζιτζικώστα είναι ένας από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στη χώρα, με ιδιοκτησία γης που χρονολογείται από αιώνες, σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο, στον οποίο έχει παραχωρηθεί η ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα. Η οικογένεια του Τζιτζικώστα είναι από τις πλουσιότερες της Βόρειας Ελλάδας.
Το χαρτοφυλάκιο του Τζιτζικώστα θα περιλαμβάνει την τουριστική βιομηχανία, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με αποφάσεις που θα μπορούσε να λάβει και που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αξία των ακινήτων του, είπε ένας ευρωβουλευτής που είχε πρόσβαση στη δήλωση. Ο Έλληνας πολιτικός, ο οποίος δηλώνει επίσης ότι κατέχει μετοχές άνω των 200.000 ευρώ σε διάφορες επιχειρήσεις (από γαλακτοκομικά προϊόντα έως φωτοβολταϊκά), έλαβε επίσης χρηματοδότηση από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρώπης για μια από τις φάρμες του αξίας 18.116,30 ευρώ».
Σημειώνεται, επίσης, πως ζητήθηκε από τον Απόστολος Τζιτζικώστα να απαντήσει για όλα τα παραπάνω, όμως δεν το έκανε.
Το τελευταίο πόθεν έσχες του Απόστολου Τζιτζικώστα - Έτος 2022 (χρήση 2021):
Tzitzikostas Apostolos Io 2738772 2022 by Newsroom on Scribd
Αδιαφανής η διαδικασία ελέγχου των δηλώσεων των προτεινόμενων Επιτρόπων
Αφορμή για το παραπάνω δημοσίευμα αποτέλεσμα η εξέταση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από την Επιτροπή JURI του Ευρωκοινοβουλίου. Όπως αναφέρει το POLITICO, «τα μέλη της είχαν μόλις τρεις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Πέμπτης για να εξετάσουν εκατοντάδες σελίδες δηλώσεων που παρείχαν οι ίδιοι οι Επίτροποι, σε μια διαδικασία τόσο αδιαφανή που υπάρχει ελάχιστος χώρος για πραγματικό έλεγχο. Μια δεύτερη συνάντηση για τη συνέχιση των συζητήσεων αναμένεται τις επόμενες δύο εβδομάδες».
«Στα χαρτιά, οι δηλώσεις πρέπει να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, πληροφορίες από την περασμένη δεκαετία που σχετίζονται με προηγούμενους εργοδότες, λεπτομέρειες σχετικά με τις μετοχές σε εταιρείες και άλλα περιουσιακά στοιχεία και τη συμμετοχή με ομάδες προβληματισμού, πολιτικά κόμματα ή ΜΚΟ. Οι δηλώσεις ισχύουν και για τους συντρόφους και τα παιδιά (αλλά όχι για άλλα μέλη της οικογένειας). Οι κανόνες είναι αρκετά ευέλικτοι καθώς οι επίτροποι μπορούν να επιλέξουν να μην συμπληρώσουν ορισμένες απαντήσεις εάν θεωρούν ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.
Το αν οι ευρωβουλευτές υπερβαίνουν τα γραφόμενα και κάνουν πρόσθετη έρευνα εξαρτάται από τον κάθε νομοθέτη ξεχωριστά. Ενώ μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο κοινό, να ζητήσουν από τους υποψηφίους περισσότερες λεπτομέρειες ή ακόμη και να τους καλέσουν για ανάκριση, τα μέλη του JURI δεν έχουν τη δύναμη να διερευνήσουν πλήρως.
Αυτό που μπορεί να συνιστά σύγκρουση συμφερόντων επηρεάζεται επίσης από την κοινοβουλευτική πολιτική: Ορισμένες πολιτικές ομάδες αποφασίζουν να μην εγείρουν ερωτήσεις σχετικά με έναν Επίτροπο από μια ομάδα της αντιπολίτευσης με αντάλλαγμα μια δωρεάν κάρτα για τον Επίτροπο της ομάδας τους. Οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται δημόσια και οι δηλώσεις κρατούνται μυστικές καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
«Πρόκειται για μια βαθιά ελαττωματική διαδικασία, χωρίς διαφάνεια, όπου οι κανόνες εμποδίζουν τον ουσιαστικό έλεγχο αυτών των δηλώσεων», δήλωσε ο Nicholas Aiossa, διευθυντής της Transparency International EU.
Σχόλια - Facebook Comments