....

Ο ΒΟΡΙΔΗΣ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΤΟΝ ΒΟΡΙΔΗ, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΤΟΝ ΔΙΕΨΕΥΣΕ Η ΚΕΔΕ

Άλλα τo πρωί άλλα το βράδυ από τον Υπουργό Εσωτερικών χθες, για το που ανήκει η αρμοδιότητα να κοπεί ένα κλαδί πάνω από καλώδιο, το οποίο δημιουργεί επικινδυνότητα για διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το πρωί ο Μάκης Βορίδης ήταν απόλυτος ότι αυτό αποτελεί αρμοδιότητα των ΟΤΑ, που σε περιπτώσεις πρέπει να συνεννοηθούν και με το Δασαρχείο. Το βράδυ, ο ίδιος δήλωσε ότι αρμόδιος είναι ο ΔΕΔΗΕ.

Τι μεσολάβησε της κυβίστησης; Ένα “άδειασμα” από την ΚΕΔΕ, η οποία στο μεσοδιάστημα σε επίσημη  Ανακοίνωση δημοσιοποίησε το θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει την αρμοδιότητα.

Αξίζει να δείτε κατωτέρω τα ακριβή αποσπάσματα:

 

ΤΟ ΠΡΩΙ  (Εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, ΑΝΤ1)

- Βορίδης: (...) το αντικείμενο της συζητήσεώς μας είναι ποιος έχει αρμοδιότητα να κόψει ένα κλαδί που κρίνεται ότι πρέπει να κοπεί, διότι το κλαδί αυτό δημιουργεί μια διακινδύνευση, έναν κίνδυνο είτε για τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος είτε για έναν περαστικό είτε για οποιονδήποτε. Βέβαια ένα κλαδί το οποίο είναι βεβαρημένο με χιόνι, έχει βάρος πάνω του, δεν είναι το ίδιο με ένα κλαδί το οποίο δεν έχει χιόνι πάνω του, έτσι; Αλλά εν πάση περιπτώσει, πρέπει να γίνει μια πρόβλεψη εδώ, θα πούμε ότι μπορεί ένα κλαδί το οποίο βρίσκεται πάνω από ένα καλώδιο να πρέπει να κοπεί. Ποιοι είναι οι αρμόδιοι για να το αποφασίσουν αυτό. (...)  Το ζήτημά μας είναι ποιος έχει την αρμοδιότητα να κόψει ένα κλαδί το οποίο είναι επικίνδυνο. Και λέω λοιπόν, αρμοδιότητα για αυτό έχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Βεβαίως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να συνεννοηθούν με το Δασαρχείο. Αν με ρωτάτε αν είναι σωστό αυτό, η απάντηση είναι ναι, είναι σωστό αυτό. Πρέπει να υπάρξει μια συνεννόηση με το Δασάρχη, εκεί που υπάρχει εποπτεία του Δασάρχη για το εάν πρέπει να κόβονται ή να μην κόβονται πράγματα. Μια συνεννόηση πρέπει να μπορούν να την κάνουνε. Τώρα αν δυο Υπηρεσίες δεν μπορούν να συνεννοηθούνε, αυτό είναι άλλης τάξης ζήτημα, έτσι; Αλλά ότι πρέπει να μπορούν να συνεννοηθούν ως προς κάτι αρκετά απλό, δηλαδή τι, υπάρχει επικινδυνότητα σε ένα συγκεκριμένο κλαδί άρα πρέπει να το κλαδέψουμε, ε, πρέπει να μπορούν να συνεννοηθούν.

- Δημοσιογράφος: Δεν είναι θέμα συνεννόησης. Θα τον τρέχουν στα Δικαστήρια το Δήμαρχο (...)

- Βορίδης: Όταν κάνεις καλά τη δουλειά σου, ακόμα και όταν ένας κακόβουλος σε πάει στο Δικαστήριο, το Δικαστήριο σε απαλλάσσει. (…)

 

Δελτίο Τύπου ΚΕΔΕ 

« (...) Οι Δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας, όπως προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 Αρ.281. Προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους.  Άλλωστε και με πρόσφατο (15.01.2021) έγγραφο προς τους Δήμους και Δασαρχεία του Βόρειου Τομέα της Αττικής, ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά αυτό ακριβώς, καθώς και την υπόδειξη χώρου εναπόθεσης της ξυλείας που θα προκύψει. (...) »

 

ΤΟ ΒΡΑΔΥ  (κεντρικό δελτίο ειδήσεων ΣΚΑΪ)

- Δημοσιογράφος (Σία Κοσιώνη): Αυτό το πινγκ - πονγκ με τις ευθύνες μόνο ευχάριστο δεν είναι για τους πολίτες ειδικά αυτούς που ταλαιπωρούνται. Τι εικόνα έχετε; Τι έφταιξε; Είναι ο ΔΕΔΗΕ; Είναι οι Δήμοι; Είναι η Περιφέρεια; Ποια είναι η δική σας εικόνα;

Βορίδης: ….(γενικόλογα, δεν απαντά επί του συγκεκριμένου ερωτήματος)....

- Δημοσιογράφος (2η φορά): (...) το ερώτημα λοιπόν τώρα είναι οι Δήμοι ή ο ΔΕΔΗΕ έκαναν σωστά τη δουλειά τους; Και να σας ρωτήσω για την Τοπική Αυτοδιοίκηση συγκεκριμένα, που είστε και πολιτικός προϊστάμενος των Φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Λειτούργησαν προληπτικά οι Δήμοι και η Περιφέρεια Αττικής; Ξέραμε ότι θα χιονίσει πολύ, έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν;

Βορίδης: (…) Εδώ λοιπόν τι συζητάμε; Ότι θα έπρεπε στην πραγματικότητα να έχουμε προληπτικά, αυτός ο οποίος είναι αρμόδιος για αυτό, καθαρίσει τα δέντρα, κόψει τα δέντρα ώστε να μην πέσουν τα δέντρα από το χιόνι, κόψει τα κλαδιά, ώστε να μην πέσουν τα κλαδιά από το χιόνι.

- Δημοσιογράφος (3ηφορά): Σωστά. Εδώ όμως υπάρχει το μεγάλο ερώτημα, ποιος είναι ο αρμόδιος;

Βορίδης: (...) στη Νότια Ελλάδα έπρεπε τις προηγούμενες ημέρες να έχουν βγει συνεργεία, τα οποία να κάνουν μια εκτίμηση ποιο δέντρο είναι δυνατόν να πέσει, ποιο κλαδί είναι δυνατόν να πέσει (...)

- Δημοσιογράφος (4η φορά!): Ακριβώς, λοιπόν, γι’ αυτό συζητάμε. Τα συνεργεία τίνος λοιπόν τώρα, επανέρχομαι, τα συνεργεία του ΔΕΔΗΕ, τα συνεργεία της Περιφέρειας, των Δήμων, τίνος;

Βορίδης: Η ευθύνη εδώ βρίσκεται πρωτίστως και κυρίως στην συντήρηση του δικτύου. Σ’ αυτόν δηλαδή ο οποίος έχει την ευθύνη να διατηρήσει ανέπαφο το δίκτυο. Αλλά από την άλλη μεριά, για να το προσδιορίσουμε και να είμαστε και ρεαλιστές στην κριτική που ασκούμε, εκείνο το οποίο λέμε είναι ότι έπρεπε λοιπόν ο ΔΕΔΗΕ να έχει ενεργήσει έτσι ώστε να εικάσει ότι έπρεπε να κόψει όλα όσα έπρεπε να κόψει και να καθαρίσει για να προφτάσει μια κακοκαιρία που συμβαίνει μία φορά στα 18 χρόνια. Αν αυτό είναι που καταλογίζουμε στο ΔΕΔΗΕ που έχει την ευθύνη της διατήρησης και της συντήρησης του δικτύου, τότε πράγματι αυτό να του το καταλογίσουμε. Αλλά αυτό του καταλογίζουμε, να ξέρουμε ποια είναι η συγκεκριμένη του ευθύνη.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments