....

ΟΑΕΕ : ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ

Την οριστική αναστολή όλων των μέτρων εκτέλεσης από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (Κ.Ε.Α.Ο.) εναντίον επαγγελματία για οφειλές13.079,22 ευρώ, αποφάσισε

το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ροδόπης. Πρόκειται για μία απόφαση – σταθμό, η πρώτη που εκδίδεται πανελλαδικά και ήδη αποτελεί τον «μπούσουλα» για δικαστικές προσφυγές σε Πρωτοδικεία όλης της χώρας επαγγελματιών με οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, που ζητούν την προστασία της δικαιοσύνης. Ο «Χ» πρώτος τον Σεπτέμβριο του 2014 είχε δημοσιεύσει την προσωρινή αναστολή, την οποία είχε εκδώσει τότε το Πρωτοδικείο Ροδόπης, μία απόφαση που είχε συζητηθεί πανελλαδικά, με τις δικηγόρους Κομοτηνής Αναστασία Στεφίδου και Λαμπρινή Πρίντζιου, να δέχονται τα εύσημα για τον χειρισμό της υπόθεσης και την έκδοση θετικής απόφασης, με την οποία προστατεύεται επαγγελματίας ακόμα και από την κατάσχεση περιουσιακών του στοιχείων.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Η απόφαση με αριθμό 77/2014 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ροδόπης έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής επαγγελματία της Κομοτηνής κατά του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων – Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), που εκπροσωπείται εν προκειμένω από το διευθυντής της Υπηρεσίας Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (Κ.Ε.Α.Ο.) του υποκαταστήματος ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Κομοτηνής. Με την δικαστική προσφυγή επιτεύχθηκε η αναστολή εκτέλεσης ατομικής ειδοποίησης του διευθυντή του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (Κ.Ε.Α.Ο.) του υποκαταστήματος ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Κομοτηνής, με την οποία ο αιτών επαγγελματίας της πόλης μας ενημερώθηκε ότι έχουν βεβαιωθεί σε βάρος του ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές του στον ΟΑΕΕ συνολικού ύψους 13.079,22 ευρώ, και ότι εάν δεν προβεί εντός 20 ημερών από την παραλαβή της στη ρύθμιση ή εξόφληση των ως άνω οφειλών, θα ληφθούν τα προβλεπόμενα από τον Κ.Ε.Δ.Ε. αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος του.
ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Οι οφειλές προέκυψαν, όπως εξήγησε η κ. Στεφίδου από τη μη πληρωμή των ασφαλιστικών του εισφορών τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Ο επαγγελματίας από την Κομοτηνή, παντρεμένος και πατέρας παιδιών, ο οποίος διατηρεί κατάστημα στην πόλη μας πολλά χρόνια, μπορούσε και κάλυπτε στο παρελθόν τις υποχρεώσεις του προς τον ΟΑΕΕ. Όμως στα χρόνια της κρίσης, όπως και πολύ μεγάλο ποσοστό ελευθέρων επαγγελματιών, αδυνατούσε να καταβάλλει τις εισφορές του.
ΑΠΕΙΛΗΘΗΚΕ Η ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Οι οφειλές του ήταν απαιτητές από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (Κ.Ε.Α.Ο.) μέσω του πλειστηριασμού ακινήτων ή της δέσμευσης λογαριασμών. Στην περίπτωση του συμπολίτη μας επαγγελματία απειλήθηκε με τη λήψη ενός ή περισσότερων αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ή διοικητικών μέτρων για τον εξαναγκασμό ή τη διασφάλιση της είσπραξης της οφειλής του σε βάρος της κύριας κατοικίας του. Πλέον όμως με την απόφαση του Πρωτοδικείου Ροδόπης δεν έχει δικαίωμα το ΚΕΑΟ να προχωρήσει σε οποιαδήποτε εκτέλεση εις βάρος του επαγγελματία, είτε της προσωπικής του περιουσίας, είτε λογαριασμών, εξήγησε η μία εκ των δικηγόρων που χειρίστηκε την υπόθεση κ. Πρίντζιου. Πρόκειται για την πρώτη πανελλαδικά απόφαση, σχολίασε η κ. Στεφίδου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «ευτυχώς πήγαν όλα καλά». Το Πρωτοδικείο Ροδόπης ανέστειλε την εκτέλεση της ταμειακής βεβαίωσης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (Κ.Ε.Α.Ο.) κατά το μέρος που συνεπάγεται τη λήψη ενός ή περισσότερων αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ή διοικητικών μέτρων για τον εξαναγκασμό ή τη διασφάλιση της είσπραξης της οφειλής του αιτούντα επαγγελματία σε βάρους της κύριας κατοικίας στην Κομοτηνή.
ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΕ
Στο μεταξύ, στα 12,67 δισ. ευρώ έχουν διαμορφωθεί οι οφειλές οι οποίες εντάχθηκαν στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών έως το τέλος του 2014, και αφορούν 266.801 οφειλέτες σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΚΕΑΟ για τον προηγούμενο χρόνο. Οι περισσότεροι οφειλέτες (136.678 άτομα), προέρχονται από τον ΟΑΕΕ και έχουν οφειλές 4,19 δισ. ευρώ και 99.176 οφειλέτες, με οφειλές ύψους 8,17 δισ. ευρώ, προέρχονται από το ΙΚΑ. Από τον ΟΓΑ έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ, 29.792 οφειλέτες, με οφειλές 219.339.185 ευρώ, ενώ από το ΕΤΑΑ, 1.155 οφειλέτες με οφειλές 90.072.147 ευρώ. Σε ότι αφορά τις εισπράξεις, έως το τέλος του 2014, εισπράχθηκαν από το ΚΕΑΟ, 358.499.565 ευρώ. Το ποσό που έχει εισπραχθεί από την εφαρμογή του συμψηφισμού επιστροφών Φ.Π.Α. και φόρου εισοδήματος με οφειλές που έχουν ενταχθεί στο Κ.Ε.Α.Ο. ανέρχεται σε 1.952.564,33 ευρώ. Παράλληλα, εντός του 2014, εστάλησαν από το ΚΕΑΟ, 58.932 προσκλήσεις και 237.231 ατομικά ειδοποιητήρια σε οφειλέτες του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ. Το ποσό των οφειλών για τις οποίες προχώρησαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ανέρχεται σε 3,73 δισ. ευρώ. Επίσης, διενεργήθηκαν κατασχέσεις για 22.000 οφειλέτες, προχώρησαν 7.754 παραγγελίες κατάσχεσης ακίνητης και κινητής περιουσίας, 2008 διαδικασίες κατάσχεσης ακινήτων και 340 διαδικασίες κατάσχεσης κινητής περιουσίας. Επίσης αναγγέλθηκαν 545 πλειστηριασμοί και 145 πτωχεύσεις. Στο ΚΕΑΟ μεταβιβάζονται οφειλές όλων των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρκεί να είναι άνω των 5.000 ευρώ να μην τελούν υπό δικαστική αναστολή και να μην αφορούν φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Επιπλέον, ο οφειλέτης θα πρέπει να μην έχει ενεργή ρύθμιση ή να μην έχει τηρήσει τους όρους προηγούμενης ρύθμισης και να μην βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης ή υπό καθεστώς εκκαθάρισης. ΑΠΟΦΑΣΗ – ΟΔΗΓΟΣ Στη Θεσσαλονίκη μετά την έκδοση οριστικής απόφασης από το Πρωτοδικείο Ροδόπης δικηγόρος της συμπρωτεύουσας κάνοντας χρήση αυτής πέτυχε προσωρινή διαταγή από το αντίστοιχο Πρωτοδικείο. Η απόφαση αυτή του Πρωτοδικείου Ροδόπης αναδεικνύει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση, έχουν τη δυνατότητα της λήψης προστασίας, μέσω της προσφυγής τους στη δικαιοσύνη. Όμως οι ενδιαφερόμενοι αν θέλουν να προστατέψουν την ατομική περιουσία ή τραπεζικούς λογαριασμούς, πρέπει άμεσα να απευθυνθούν σε νομικούς, διότι από τη στιγμή της παραλαβής της ταμειακής βεβαίωσης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (Κ.Ε.Α.Ο.) έχουν μόλις ένα μήνα προθεσμία, καθώς μετά το μήνα παραγράφεται το δικαίωμα της προσφυγής.

xronos.gr

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments